Aragonès s'implica en la negociació amb Junts per pactar el preu a Sánchez

Amb les converses incipients en marxa a múltiples nivells, el president ja s'ha posat en contacte amb dirigents de l'entorn de Carles Puigdemont per abordar els punts que es posaran sobre la taula del PSOE en les properes setmanes

Pere Aragonès, durant la reunió del Govern de la setmana passada.
Pere Aragonès, durant la reunió del Govern de la setmana passada. | Govern
Oriol March / Carme Rocamora
31 de juliol del 2023
Actualitzat el 01 d'agost a les 10:57h
La sala de premsa del Palau de la Generalitat acull aquest dimarts, a partir de les 12.30, la compareixença del president Pere Aragonès per fer balanç del curs abans de marxar de vacances. La investidura de Pedro Sánchez centrarà bona part del focus, perquè l'independentisme -14 diputats, els set d'ERC i els set de Junts- té la clau per la reelecció del líder del PSOE, encara més des del recompte del vot exterior. I Aragonès, segons diverses fonts consultades per Nació, ja s'ha implicat de manera directa en les converses que mantenen les dues formacions -fins fa poc menys d'un any socis de coalició- per mirar de posar un preu conjunt a la tria de Sánchez abans d'obrir formalment les converses amb els socialistes.

En aquest sentit, segons les mateixes fonts, Aragonès ha estat en contacte telefònic amb dirigents de l'entorn de Carles Puigdemont, fundador de Junts i protagonista pel paper clau que jugarà el seu partit en l'escenari a Madrid. Un d'aquests contactes, segons diverses fonts coneixedores de la conversa -confirmada també per Presidència-, va ser amb Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts. Fonts oficials ressalten que es tracta de contactes "habituals", i que no es pot afirmar que servís per "encarrilar" -encara- la negociació. Fonts oficials de Junts, en tot cas, desmenteixen categòricament que existís la trucada. A Palau, però, remarquen que "entra dins del normal" que el president "estigui en contacte" amb Batet.

Més enllà de la conversa entre Aragonès i Batet, dimarts de la setmana passada, dos dies després de les eleccions, ERC ja va contactar amb els exsocis de Govern. Concretament, van parlar Marta Rovira, secretària general dels republicans, amb el seu homòleg de Junts, Jordi Turull. Estan previstos nous contactes en els dies vinents. Des de la sala de màquines d'ERC remarquen que el resultat de les eleccions obre una "oportunitat" per a l'independentisme, i de moment veuen amb optimisme un hipotètic acord amb Junts, "de mínims", per posar preu a la investidura de Sánchez fent valdre el pes dels dos partits, que sumen 14 escons. La setmana passada, Batet i Aragonès es van emplaçar a abordar conjuntament la investidura.

Com a elements clau d'acord en el front independentista, els republicans situen que Sánchez executi els acords als quals va arribar amb ERC en la legislatura anterior en el marc de la taula de diàleg, i continua avançant en aquest sentit. També més sobirania fiscal per Catalunya, així com el traspàs de Rodalies. I veuen marge, malgrat les negatives del PSOE, perquè es transfereixin a la Generalitat les competències necessàries per avançar en la preparació d'un referèndum, sense que els socialistes es vegin obligats a tensar la legalitat vigent.
 

La clau de Puigdemont

A les files de Junts, en tot cas, el silenci és la divisa principal. Existeixen tres posicions principals: una pulsió més partidària de no abaixar el llistó i d'anar a noves eleccions si no hi ha concessions de màximes; un sector que aposta per aprofitar al màxim la negociació "per treure'n beneficis"; i un tercer grup que prioritza -com faTurull, aquests dies al Brasil per un viatge de cooperació, però que la setmana passada ja va estar en contacte amb Rovira- refer la unitat independentista quasi sis anys després de la trencadissa de l'1-O. La percepció, en tot cas, és que Junts va basculant cap a l'escenari de la negociació. Durant la campanya, la demanda principal era la transferència de competències per organitzar un referèndum d'autodeterminació.

"Tenir la clau és circumstancial. Un dia la tens i l'endemà no, i no ho podem perdre mai de vista. Això no ens pot fer caure ni en les presses davant la por de perdre-la, ni en la sobreactuació davant d'un poder que és inevitablement efímer", va indicar Puigdemont en un tuit de 5.403 caràcters publicat dissabte a la tarda. Un dels elements centrals de les reivindicacions de Junts -que insisteix en privat que no investirà Sánchez "a canvi de res", però que tampoc ha fet públiques les demandes, com sí que ha fet ERC- és el "reconeixement" de l'expresident de la Generalitat com a actor polític i, per tant, com a eventual interlocutor. La tria de Jaume Asens com a negociador per part de Sumar va en aquesta línia, i ja s'hi ha posat a treballar.
 

Pere Aragonès, dimecres passat al Parlament. Foto: ACN


En paral·lel als contactes entre les principals formacions independentistes, Sánchez es continua movent per propiciar una majoria que li permeti ser investit. En un missatge gravat a la seu del PSOE, el president espanyol en funcions ha apostat per "ampliar" la majoria obtinguda a les urnes el 23-J que "tradueixi" la "majoria social" en una de parlamentària. "Estic persuadit que aquesta majoria es pot ampliar fins a incorporar també persones que es van anar distanciant del govern progressista per la fatiga d'aquests anys tan durs o a conseqüència de la intensa propaganda desplegada pel duo PP i Vox", ha remarcat el dirigent socialista.

Sánchez no ha fet cap referència explícita a Junts, a diferència de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda i una de les portaveus de campanya del PSOE. "Hi ha un element que ens uneix després del 23-J: que no volem un govern del PP amb Vox. Que no volem que la ultradreta entri a les institucions, que no volem una política de retrocés. Això és el que ens uneix i és aquí on hem d'unir esforços per plantejar una governabilitat que permeti que Espanya continuï avançant", ha ressaltat Montero en una entrevista a La Sexta. Els socialistes, això sí, no es mouran del "marc constitucional" a l'hora de negociar amb Junts. Segons la ministra, el partit de Puigdemont n'hauria de tenir prou amb frenar la dreta per investir Sánchez.
 

Camí de la constitució del Congrés

Mentrestant, el PP continua immers en el seu propi laberint. Després de veure com la suma amb Vox era insuficient per sumar majoria absoluta, els populars -que porten mesos fent de la derogació del sanchisme el principal cavall de batalla de la seva estratègia- demanen ara al PSOE que col·labori en la investidura d'Alberto Núñez Feijóo en tant que guanyador de les eleccions. La desorientació a les files populars també ha fet que, en qüestió de només 48 hores, s'hagi passat de defensar un diàleg amb Puigdemont dins la Constitució a negar taxativament la possibilitat que hi hagi contactes amb el líder a l'exili i el seu entorn. El rei serà l'encarregat de determinar qui dels dos -Sánchez o Feijóo- té més suports per anar a la investidura.

I, en aquest punt, és clau el paper que jugui l'independentisme. Amb les converses en marxa a múltiples nivells -des de Palau, des de la seu de Junts, des de l'exili, des de la implicació d'Asens, des de l'activació dels negociadors del PSOE abans que arribi la constitució del Congrés dels Diputats-, el primer pas serà que els exsocis de Govern es posin d'acord amb les demandes a elevar en direcció a la taula de Sánchez. Amb l'escenari de repetició electoral sobrevolant el paisatge, cada gest comptarà. Per acció o per omissió, el repartiment de culpes i el preu del fracàs de qualsevol acord pot tenir impacte si la ciutadania torna a passar per les urnes.