Aragonès insta Sánchez a moure's per ser investit: «El conflicte es resoldrà amb un referèndum»

El president de la Generalitat situa com a prioritats una votació sobre el futur del país i resoldre els dèficits estructurals a l'hora de negociar amb el PSOE, a qui demana "valentia" per atendre les demandes catalanes

Pere Aragonès, aquest dimarts en roda de premsa.
Pere Aragonès, aquest dimarts en roda de premsa. | ACN
Carme Rocamora / Oriol March
01 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:28h
Pedro Sánchez s'ha de moure per ser investit, i moure's vol dir atendre les demandes catalanes, inclòs el referèndum sobre el futur del país. Aquest és el missatge que ha verbalitzat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la compareixença de final de curs celebrada a Palau. El dirigent d'ERC, que ha esquivat qualsevol detall sobre com avancen els contactes amb Junts per bastir un front comú a Madrid de cara a la negociació amb el PSOE, ha assenyalat que cal "aprofitar l'oportunitat" que els resultats del 23-J concedeixen a l'independentisme, clau amb els seus 14 diputats obtinguts al Congrés dels Diputats. Sobre si hi haurà una repetició electoral, el president ha dit que la resposta només la sap Sánchez.

Segons Aragonès, qui vulgui continuar governant a l'Estat haurà d'executar els compromisos pendents, abordar dèficits estructurals -el fiscal i el d'infraestructures, perquè "obliguen a competir amb una mà lligada a l'esquena- i atendre la resolució del conflicte "sense por a què diguin la dreta i l'extrema dreta. "Hem mogut Sánchez, i ara s'ha de moure ell", ha remarcat el dirigent independentista. "S'ha avançat, és evident, però hi ha temps per aconseguir una solució política. El camí que hem d'emprendre ara és reforçar els espais de negociació. Hem de posar fi a la repressió. L'element clau és com donar resposta a la majoria de ciutadans que volen decidir lliurement, votant, el futur de Catalunya. La resolució passa per votar", ha ressaltat.

"El conflicte es resoldrà votant en un referèndum. Tenim eines útils. Hi ha la proposta de l'acord de claredat, i l'oferim", ha apuntat Aragonès, que l'ha considerat "útil" de cara a la negociació amb l'Estat. "Els vots que han frenat la dreta i l'extrema dreta han vingut de Catalunya. Pedro Sánchez s'haurà de moure, l'haurem de continuar fent moure. Haurà d'atendre l'agenda catalana, complir amb els compromisos i acabar amb els dèficits", ha indicat. "Exigim valentia per avançar en la resolució del conflicte", ha determinat el president, que no ha volgut clarificar si es planteja reincorporar Junts al Govern en cas que hi hagi front unitari a Madrid.

En qualsevol cas, passi el que passi a Madrid i al Parlament, ha garantit que l'executiu esgotarà la legislatura, també en la línia d'aprofitar aquesta "oportunitat" per negociar amb l'Estat. "Tenim un instrument, que és la taula de negociació, que està a disposicó d'aquesta oportunitat", ha apuntat Aragonès. Pel que fa a una possible reforma del model de finançament, que aquest dimarts ha estat plantejada per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat que el PSOE ha tingut cinc anys per posar-la damunt la taula. El model està caducat des del 2014.
 

Contactes Aragonès-Junts

La setmana passada, Aragonès es va posar en contacte amb dirigents de Junts per aplanar el camí de la negociació interna que l'independentisme ha de resoldre abans d'abordar la investidura amb Sánchez. El president, segons diverses fonts coneixedores de les trucades consultades per Nació, va parlar amb Albert Batet, cap de files de Junts al Parlament i ben connectat amb Carles Puigdemont. Una conversa que fonts oficials del partit liderat per Jordi Turull i Laura Borràs neguen "categòricament", però que a Palau emmarquen dins la "normalitat" i que, de fet, Aragonès ha confirmat en el transcurs de la compareixença a Palau. Un dels elements que sobrevolen els contactes incipients passa per resoldre qui d'ERC interlocuta amb Puigdemont, distanciat des de fa anys amb Oriol Junqueras, president dels republicans.

Més enllà de la conversa entre Aragonès i Batet, dimarts de la setmana passada, dos dies després de les eleccions, ERC ja va contactar amb els exsocis de Govern. Concretament, van parlar Marta Rovira, secretària general dels republicans, amb Turull, el seu homòleg de Juntsl. Estan previstos nous contactes en els dies vinents. Des de la sala de màquines d'ERC remarquen que el resultat de les eleccions obre una "oportunitat" per a l'independentisme, i de moment veuen amb optimisme un hipotètic acord amb Junts, "de mínims", per posar preu a la investidura de Sánchez fent valdre el pes dels dos partits, que sumen 14 escons. La setmana passada, Batet i Aragonès es van emplaçar a abordar conjuntament la investidura.

Com a elements clau d'acord en el front independentista, els republicans situen que Sánchez executi els acords als quals va arribar amb ERC en la legislatura anterior en el marc de la taula de diàleg, i continua avançant en aquest sentit. També més sobirania fiscal per Catalunya, així com el traspàs de Rodalies. I veuen marge, malgrat les negatives del PSOE, perquè es transfereixin a la Generalitat les competències necessàries per avançar en la preparació d'un referèndum, sense que els socialistes es vegin obligats a tensionar la legalitat vigent.
 

Balanç de mig mandat

En la intervenció inicial, Aragonès ha tornat a situar la sequera com el problema més immediat que té el país. "Hem d'actuar amb la màxima responsabilitat, pensant també en el risc d'incendi", ha apuntat el president, que ha destacat el nivell de creació d'ocupació dels últims mesos. "Això té molt mèrit. Mai abans hi havia hagut tantes persones treballant com fins ara", ha determinat el dirigent d'ERC, segons el qual l'economia catalana "va en la bona direcció". Aragonès també ha citat els avenços en les energies renovables i el reforç amb nous professionals en educació i sanitat després d'anys de retallades pressupostàries.

Segons el president, un dels eixos d'aquest mandat ha de continuar sent "defensar l'escola en català". "Hem de donar un nou impuls a la llengua en el seu ús social", ha apuntat el dirigent republicà, que va arribar a Palau el maig del 2021. "El que ens mou és la millora constant de les condicions de vida de la ciutadania d'aquest país", ha remarcat. El president té intenció d'esgotar la legislatura, que teòricament es tanca el febrer del 2025. La situació de minoria parlamentària -33 escons de 135- és un dels riscos principals que té Aragonès en els propers mesos.