Quatre diputats del PSC i dos dels comuns faciliten a Junts i a ERC tenir grup propi al Congrés

El moviment que permet complir els requisits, i que en el cas dels juntaires s'estén també al Senat, arriba després de l'acord a la mesa i en plenes negociacions per a la investidura de Sánchez

Miriam Nogueras i Gabriel Rufián
Miriam Nogueras i Gabriel Rufián | Nació
24 d'agost de 2023, 14:00
Actualitzat: 19:59h
El primer ple d'investidura serà el 26 i 27 de setembre, i això clarifica el calendari. Si cap candidat aconsegueix els vots necessaris, hi haurà repetició electoral el 14 de gener. Per això, les negociacions s'aniran intensificant els propers dies i setmanes, i el PSOE i Sumar comencen a fer moviments per mirar de seduir ERC i Junts, necessaris per revalidar Pedro Sánchez a la presidència si Alberto Núñez Feijóo, com tot apunta, fracassa en l'intent d'arribar a la Moncloa. Aquest mateix dimecres ha transcendit que el partit de Yolanda Díaz cedirà dos diputats als republicans perquè tinguin grup propi. El PSOE ha fet el mateix amb Junts amb quatre diputats del PSC que permetran fer grup al partit de Laura Borràs i Jordi Turull, segons ha publicat l'ACN. Fonts de Junts expliquen que el grup propi era una de les contrapartides -no anunciada aleshores- a canvi de facilitar una mesa del Congrés progressista presidida per Francina Armengol.

El termini per a registrar els grups parlamentaris finalitza aquest divendres i es formalitzarà dilluns en la reunió de la mesa. Els quatre diputats del PSC que s'inscriuen temporalment al grup de Junts són Blanca Cercas -diputada per Girona i germana de l'escriptor Javier Cercas-, Marc Lamuà, Andreu Martín i Valle Mellado. Els de Sumar que van a ERC són Júlia Boada i Fèlix Alonso. Fonts de Sumar reivindiquen que amb aquest moviment cap als de Gabriel Rufián faciliten la formació de grup a un dels partits que "previsiblement serà un dels suports a la investidura" de Pedro Sánchez i, per tant, al govern de coalició.

El 23-J ha deixat una configuració de forces al Congrés que permet la possibilitat de reeditar el govern progressista, però aquest cop no només calen els vots d'ERC, sinó també els de Junts. Els independentistes han facilitat una mesa controlada pel PSOE i Sumar, que haurà d'avalar aquesta maniobra de PSOE i Sumar amb Junts i ERC.

La cessió de diputats és necessària perquè ni ERC ni Junts compleixen els requisits per tenir grup propi. El reglament estableix que cal tenir almenys 15 escons o bé superar els cinc diputats i tenir un 15% dels vots a totes les circumscripcions a les quals es presenta candidatura. ERC i Junts tenen set diputats cadascun, i no han aconseguit superar la barrera del 15% dels vots a les quatre demarcacions catalanes. "En les passades eleccions del 23 de juliol, ERC no va assolir un dels requisits que estableix el reglament la cambra per a la conformació de grup propi, per això Sumar facilitarà la seva conformació de grup propi, per després tornar al grup plurinacional", apunta Sumar en un comunicat. La maniobra no es pot desvincular de les negociacions de la investidura.

ERC i Junts han registrat aquest dijous els seus grups al Congrés. Els dos diputats dels comuns i els quatre del PSC s'han inscrit als grups dels independentistes. Després, abandonaran el grup i s'integraran al seu propi, cosa que permet el reglament. És habitual que aquest tipus de moviments es recorrin al Tribunal Constitucional, que sempre ha evitat mullar-se i deixa la interpretació del reglament en mans de la mesa. En teoria diputats d'un mateix partit no poden formar més d'un grup parlamentari, però la mesa, controlada per l'esquerra, pot interpretar que els diputats dels comuns i els del PSC són de partits orgànicament diferents del PSOE i de la plataforma Sumar.
 

La mesa ho avalarà

Els grups implicats esperen una interpretació flexible de la mesa del Congrés, presidida per Francina Armengol i amb majoria progressista de PSOE i Sumar. Com que el reglament de la cambra no impedeix aquest tipus de moviments, no és estrany que hi hagi intercanvis de diputats per afavorir que alguns grups tinguin entitat pròpia malgrat no reunir els requisits després de les eleccions. Tot plegat s'emmarca també en els acords de la mesa, que va rebre els vots d'ERC i Junts, i en les negociacions per a la investidura de Sánchez, que si Feijóo no aconsegueix els vots necessaris a partir del 26 de setembre intentarà revalidar la presidència. 
 

Més temps, més presència i més diners

Per què és important tenir grup propi al Congrés? Doncs, en primer lloc, perquè caure al grup mixt faria que els dos partits independentistes s'haguessin de repartir el temps d'intervenció a la cambra amb el diputat d'UPN, el de Coalició Canària o el del BNG. A més, tenir grup propi dona accés a totes les comissions del Congrés, entre elles la de secrets oficials, i també amb un factor econòmic: permet rebre més diners i ampliar la contractació d'assessors.
 

El PSOE també ajuda Junts al Senat

Al Senat, Junts també necessitarà l'ajuda del PSOE. El partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs només té un senador electe i n'hi corresponen dos per designació autonòmica. Per tant, en tindrà tres, insuficients per formar grup propi. Per això, segons ha informat Europa Press, Junts i Coalició Canària aniran Junts, i el PSOE els deixarà almenys sis senadors perquè tinguin grup propi. A la cambra alta, ERC no necessita el suport ni del PSC ni de Sumar, perquè gràcies als diputats per designació autonòmica i a la coalició amb EH Bildu ja pot formar grup propi.