El català ja no és un requisit per ser sanitari a les Illes Balears

El govern del PP compleix l'acord amb Vox i emmarca l'eliminació de la llengua en un decret per "fidelitzar i captar" nous professionals de la salut

Manuela Garcia, en la compareixença per anunciar l'eliminació del requisit del català a la sanitat balear
Manuela Garcia, en la compareixença per anunciar l'eliminació del requisit del català a la sanitat balear | Govern de les Illes Balears
28 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:15h
Des d'aquest mateix dilluns, el català ja no és un requisit per treballar al sector sanitari de les Illes Balears. Així ho ha anunciat la consellera de Salut del PP, Manuela García, que ha emmarcat l'eliminació de la mesura en un decret del govern per "fidelitzar i captar" nous professionals del sector de la salut.

Així doncs, els populars compleixen l'acord amb Vox que va permetre a Marga Prohens ser la nova presidenta, i que en la pràctica era una declaració d'intencions contra el català. "Som conscients que no hi ha un problema pel que fa a la relació metge-pacient i es potenciarà la utilització del català a les consultes", deia García quan va arribar a la conselleria.

Entres les mesures pactades entre la dreta i l'extrema dreta també s'inclou crear una Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística -presidida per Vox- que ha substituït l'actual Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que està concebuda per defensar els drets dels catalanoparlants en tots els àmbits de la societat. En la mateixa línia, al País Valencià també es va anunciar l'eliminació d'aquesta oficina en el marc d'una bateria de decisions contra la llengua catalana.

PP i Vox també inclouen en els 110 punts programàtics reforçar la "inspecció educativa" per assegurar que no hi ha "intromissions ideològiques" a les aules. A banda, també plantegen modificar la llei que garanteix l'ús del català com a única llengua en les comunicacions externes i internes de l'administració pública balear per evitar, segons asseguren, que "s'impedeixi el bilingüisme i la llibertat de llengua".

Per altra banda, l'acord entre les dues formacions ja dibuixa com seria un govern a l'Estat. Prohens ha configurat el seu nou executiu amb un fet que deixa entreveure com seran les seves polítiques: ha eliminat les conselleries d'Igualtat i de Medi Ambient que sí que existien durant els governs de la socialista Francina Armengol, actual presidenta del Congrés dels Diputats.

Ara, el nou executiu de Prohens ha creat una conselleria de Famílies i Assumptes Socials, que es quedarà amb les competències d'Igualtat, i una altra de Mar i Cicle de l'Aigua, que també assumirà el que abans era la cartera de Medi Ambient. Així doncs, el nou govern popular rebaixa la contundència pel que fa a la lluita contra la violència masclista i davant l'emergència climàtica.