«La Vanguardia» invoca l'Espanya plural davant del rei, Aznar i Feijóo

El diari celebra la festa del seu 142 aniversari i Felip VI elogia "l'equanimitat" del rotatiu al llarg de la seva història

Javier Godó a la taula central de l'acte amb Felip VI, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre d'altres.
Javier Godó a la taula central de l'acte amb Felip VI, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre d'altres. | Casa Reial
18 de setembre del 2023
Actualitzat a les 21:31h
S'ha parlat molt del sentit de l'oportunitat del diari La Vanguardia al llarg de la seva història. Però sigui així o no, la festa grossa del seu 142 aniversari no ha pogut ser més oportuna, en un moment crucial de la política espanyola, a les portes d'una nova legislatura -que té el català com a tema central- i quan les tesis preconitzades des del rotatiu -a diferència del que ha succeït en el passat recent- semblen trobar escalf tant al cor de l'Estat com a Barcelona. Aquest vespre, a la Sala Oval del MNAC, plena de gom a gom,  l'editor del rotatiu, Javier Godó, ha fet en presència del rei una defensa de "la Catalunya oberta, l'Espanya plural i la monarquia encarnada per Felip VI". Ho ha dit en un auditori on hi havia el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha entrat a la Sala Oval al costat de José María Aznar. També hi era la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. 

Godó ha intervingut per posar en valor el llegat de la seva nissaga, fundadora d'un diari que ha superat tot tipus de transformacions i ha sobreviscut a nombrosos règims polítics i a la Guerra Civil, però també als canvis digitals. El comte ha explicat que la feina d'editor va més enllà de la d'un propietari, ja que ha d'"acompanyar" la feina del bon periodisme, i s'ha referit a "l'esperit de La Vanguardia", una manera determinada de mantenir el lligam amb la societat i "no perdre la centralitat".     

Felip VI ha elogiat el "periodisme lliure" en uns moments en què "a la veritat li costa obrir-se camí", i ha posat com a exemple el rotatiu català com a model d'"independència de criteri, pluralitat d'opinió i rigor en el continguts". El monarca ha recordat que durant la Primera Guerra Mundial va mantenir corresponsals en capitals de països enfrontats, mostrant així "equanimitat" en les seves informacions.

Entre els assistents, molts noms del món polític, econòmic i social. El sopar es produeix quan falten pocs dies perquè el líder del PP se sotmeti -i el verb podria ser realment aquest- a un debat d'investidura el 26 de setembre que tot indica que culminarà en fracàs. No deixa de tenir ironia la presència d'un Feijóo a la celebració d'avui, que d'alguna manera és un acte litúrgic de la recuperació d'una "normalització" en la qual el PP no s'hi troba. 


Quatre ministres, quatre consellers

Al sopar hi han anat quatre consellers del Govern: els titulars de Territori, Ester Capella; d'Empresa i Coneixement, Roger Torrent; d'Interior, Joan Ignasi Elena, i de Drets Socials, Carles Campuzano. També hi eren quatre membres del govern espanyol; les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz; el titular de la Presidència, Félix Bolaños, i de Cultura, Miquel Iceta

Des de la set del vespre els convidats anaven arribant. Un dels primera ha estat l'expresident Jordi Pujol, qui s'ha saludat molt cordialment amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa. El bisbe de la Seu, Joan-Enric Vives, somreia ben a prop de Nadia Calviño, que feia un apart amb un dels històrics del PSOE, Javier Solana, exsecretari general de l'OTAN. Qui també s'ha deixat veure ha estat Pepe Blanco, exministre amb Rodríguez Zapatero i un home que sempre ha mogut molts fils al seu partit. Miquel Roc ha entrat amb pas decidit.  

També s'hi ha pogut veure el principal assessor d'Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, que ha entrat al sopar acompanyat de la dona d'Aznar, Ana Botella. També hi era Iván Redondo, exdirector del gabinet de la Presidència amb Pedro Sánchez i a qui es veia molt content en la trobada. 

S'han lliurat els primers Premis La Vanguardia, que han anat a mans de Sol Daurella (Cobega) i Marc Puig (Puig) com a empresaris de l'any, al físic Ignacio Cirac, l'artista Lita Cabellut, la cantant Bad Gyal i el patró de la Copa Amèrica Grant Dalton. La gala també ha tingut un record per a dues figures que ocupen un lloc destacat en l'imaginari del rotatiu dels Godó: l'expresident del COI Joan Antoni Samaranch i l'exministre Josep Piqué. Tots els gestos, distincions i cites semblen buscar equilibris i diplomàcies. Les imatges que acompanyaren el record a Piqué el mostraven al costat d'Aznar en actes del PP. Les paraules en homenatge a Samaranch foren ecollides per l'exalcalde Narcís Serra, del PSC. 

El 142 no és una xifra rodona, però la festa prevista per al 140 aniversari no es va poder fer per culpa de la pandèmia. No obstant, ha acabat sent molt més "rodona" que la que s'hagués acabat fent fa dos anys.  
Arxivat a