«Ens escombraran de tot arreu»: la intrahistòria del cop de timó a Turisme de Barcelona

El consorci ha estat el primer lloc en el qual la nova junta de la Cambra, presidida per Josep Santacreu, ha coronat la "purga" dels membres d'Eines de País

Jordi Clos, president de Turisme de Barcelona.
Jordi Clos, president de Turisme de Barcelona. | Arduino Vannucchi/Derby Hotels
03 de desembre de 2023, 19:34
L'expressió és d'un membre de la candidatura independentista Eines de País, derrotada a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona el 20 de setembre passat: "Ens escombraran de tot arreu". L'equip de l'empresari Josep Santacreu es va imposar en la majoria de llocs del ple i ha agafat ja fort els regnes de la institució. Si hi ha un lloc on s'ha notat de forma immediata el canvi és al consorci Turisme de Barcelona. De manera immediata, es va designar el president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, com a nou president del consorci. Aquesta setmana, amb la designació de Mateu Hernández com a director, s'ha completat el cop de timó a l'entitat.

Si la victòria d'Eines de País va deixar garratibat l'establishment, el 2019, la presència en llocs sensibles del poder econòmic de representants nítidament independentistes vinculats a l'ANC va ser vista com un afront en molts grans despatxos. Turisme de Barcelona és un dels estaments en els quals aquest sentiment es va veure més reflectit. Es tracta d'un consorci público-privat, presidit pel president de la Cambra, que sol delegar la presidència en algú de la seva confiança. En el seu òrgan rector hi ha 4 representants de la Cambra, 4 de l'Ajuntament de Barcelona i 2 de la fundació Barcelona Promoció, vinculada al sector hoteler. Així que va ser elegit president de la Cambra, Joan Canadell va designar l'empresari hoteler Eduard Torres al capdavant de Turisme de Barcelona.

Eduard Torres no havia format part de la candidatura d'Eines de País ni havia participat en la campanya electoral. Hoteler conegut (Duquesa de Cardona), Torres és persona de tarannà suau i conciliador, alhora que de pensament independentista. Semblava el perfil ideal per conduir Turisme. A diferència del ple cameral, al consorci mai es va parlar de política, segons asseguren fonts econòmiques. 


Mandat tranquil malgrat la pandèmia

El mandat de Torres ha avançat enmig de les circumstàncies excepcionals de la pandèmia, que van afectar de ple els sectors més vinculats al turisme, com el comerç, la restauració i l'hostaleria. Malgrat això, es van renovar els estatuts per preservar el caràcter jurídic público-privat del consorci i es va poder afrontar una reducció de la plantilla (es va passar de 170 a 115 treballadors) sense que es trenqués la pau social.  

Tot i el perfil de Torres, fonts d'Eines de País expliquen que des de l'inici Torres va ser vist amb "hostilitat" des de les altres sensibilitats del consorci. A partir del segon mandat d'Ada Colau, la coalició dels comuns i el PSC van fer que els 4 representants municipals a Turisme de Barcelona estiguessin ubicats en l'òrbita del PSC. Quan Marián Muro va cessar en la direcció general del consorci, es va produir un impasse per consensuar el nom del successor. Ja aleshores es va posar sobre la taula la candidatura de Mateu Hernández. 

Exdirector de Barcelona Activa, antic braç dret de Jordi Williams Carnes a l'àrea econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, on va ser gerent de Promoció Econòmica. La seva etapa com a director general de Barcelona Global, plataforma representativa d'un sector de la beautiful people barcelonina, va consolidar  Hernández com a professional ben considerat en els àmbits del poder econòmic. 

Però en un consorci en el qual el govern de la Cambra no disposava d'una majoria, Torres es va resistir al nomenament de Mateu Hernández. En cap moment, segons apunten fonts camerals, va qüestionar la seva professionalitat, però el president de Turisme preferia un perfil més "transversal", que no estigués tan vinculat al món empresarial que es mostrava molt crític amb els governants de la Cambra. És així que es va arribar a un bloqueig i Torres va assumir la direcció general mentre s'esperaven les eleccions municipals i les de la Cambra, que decidirien finalment la nova correlació de forces al consorci.

Cal tenir present que en l'operació per provocar el canvi a la Cambra la figura de Jordi Clos ha estat de les més cabdals. L'empresari hoteler, que va ser determinant en la definició del model Barcelona -com recordàvem en la sèrie Els 50 noms-, va ser un dels puntals de la candidatura de Santacreu. El seu nom per presidir el consorci de turisme estava cantat entre els iniciats en l'operació empresarial. 

La sensació existent en aquests moments a Eines de País sembla ser la de ser purgats de tot arreu. La nit de les eleccions camerals, així que es van conèixer els resultats que donaven la candidatura de Santacreu com a guanyadora, una figura del teixit empresarial va ser molt gràfic a l'assenyalar, no sense ironia, un Eduard Torres present a la magna sala capitular de la Llotja: "Serà el primer a ser fulminat". El 18 de desembre, el consell general de Turisme, presidit per l'alcalde Jaume Collboni, ha de ratificar el nomenament. Serà només un tràmit.