Aragonès reforça el seu nucli a Palau: Vilagrà vicepresidenta i Sabrià viceconseller polític

Marc Bataller serà el nou secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern en substitució d'Oriol Duran, que s'incorpora a l'executiva del partit

Laura Vilagrà i Sergi Sabrià.
Laura Vilagrà i Sergi Sabrià. | Nació
Oriol March / Carme Rocamora
23 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:55h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, està posant tota la maquinària a punt per fer front a l'any més complex que afronta del seu mandat: l'últim, en el qual vol excel·lir per poder revalidar el seu lideratge a les pròximes eleccions catalanes, previstes el febrer del 2025. És en aquest context que aquest dimarts, a la reunió de Govern, ha anunciat canvis per reforçar el seu nucli a Palau. No són noves incorporacions però si canvis de rol. La fins ara consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, passa a ser vicepresidenta, una cartera sense líder des de la sortida de Junts de l'executiu. Al mateix temps Sergi Sabrià, actual director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, s'incorpora al Govern com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació, vinculat al Departament de Presidència.

"Tenim un any per culminar aquesta legislatura, un any amb moltíssims reptes i responsabilitat que assumim plenament des del Govern. Haurem d'afrontar circumstàncies complexes per la sequera, però també les oportunitats per avançar en l'inici de la segona fase del procés de negociació", ha dit el president de la Generalitat durant la seva intervenció, en la qual ha assegurat que el reclam d'un finançament singular i el traspàs de Rodalies seran les dues grans carpetes que marcaran el final del mandat. De fet, ha assegurat que Vilagrà surt reforçada perquè haurà de fer una feina intensa en la negociació amb la Moncloa per garantir que es compleixen els pactes d'investidura de Pedro Sánchez.

D'aquesta manera Vilagrà, que va ser número dos d'ERC a les eleccions del 14-F, guanya pes dins l'executiu en un moment crucial. Alcaldessa de Santpedor entre 2003 i 2015, abans de les últimes eleccions catalanes era desconeguda per la majoria de la població. Però va ser el president del partit, Oriol Junqueras, qui li va donar la confiança per ser l'alter ego d'Aragonès. Durant aquests tres anys ha treballat braç a braç amb el president de l'executiu, tenint un paper crucial en carpetes delicades com la negociació pressupostària, i en especial en les negociacions amb el govern espanyol. La bona sintonia entre el president i la consellera es plasma ara amb el reforç de Vilagrà dins l'executiu.

Sabrià, per la seva banda, és un conegut dirigent d'ERC que ha ocupat càrrecs públics, orgànics i a l'ombra. Ara, Aragonès li atribueix de nou perfil públic amb un càrrec que es crea de zero dins l'executiu, la viceconselleria. Sabrià va ser un dels dirigents d'ERC que va assumir el lideratge quotidià del partit arran de l'empresonament de Junqueras i l'exili de Marta Rovira. En aquell moment, va agafar el relleu com a president del grup parlamentari dels republicans. Després del 14-F, va ser un dels principals negociadors de l'acord de Govern i va ser amb l'inici de la legislatura que va assumir la direcció de l'oficina d'Aragonès. 
 

Marc Bataller, secretari de Mitjans i Difusió

Aquest no és l'únic canvi que s'ha materialitzat aquest dimarts a la reunió de l'executiu. Marc Bataller, fins ara cap de comunicació de Vilagrà, se situa al capdavant de la secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern, que havia estat en mans d'Oriol Duran, des de dissabte és el nou vicesecretari de comunicació d'ERC. Bataller, que va desenvolupar la seva carrera periodística majoritàriament al diari El Punt, va fer el salt a la comunicació institucional a principis del 2016, quan va convertir-se en el cap de comunicació del Departament de Salut, en aquell moment liderat per Toni Comín. Es va mantenir en el càrrec quan Alba Vergés, ja amb la presidència de Quim Torra, va assumir la conselleria. Des de Salut va haver d'afrontar la gestió comunicativa de la pandèmia. 

La compareixença d'Aragonès arriba després de la seva proclamació com a candidat a la presidència de la Generalitat per part d'ERC, un moviment pensat tant per projectar-lo a un any vista dels comicis com per tallar de soca-rel qualsevol debat sobre la conveniència de presentar Oriol Junqueras, líder del partit i encara inhabilitat a l'espera de l'aprovació i aplicació de l'amnistia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president va voler deixar clar ahir que no té al cap un avançament electoral i que la prioritat és mantenir el curs de la legislatura.

De fet, ho ha tornat a reiterar en la seva intervenció aquest dimarts des de Palau: "Afrontem aquest darrer any de legislatura fins que arribin les eleccions quan toquen, el febrer del 2025, amb tota l'energia, amb tota la convicció i posant el millor de nosaltres mateixos. Més forts que mai". Ha assegurat que els nomenaments d'avui confirmen aquesta voluntat de no fer cap avançament electoral.

Una de les qüestions necessàries per acabar amb certa calma la part que queda de mandat és aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2024. Els de l'any passat es van acordar amb el PSC i els comuns, una aliança que Aragonès aspira a reeditar amb un ull posat a Madrid, on ERC és fonamental per validar els comptes de Pedro Sánchez. I, al mateix temps, els republicans -com va avançar Nació- ja han intensificat el debat intern sobre la conveniència d'entrar al govern municipal liderat per Jaume Collboni, on els comuns també volen entrar.

L'oposició critica els canvis


Falta més d'un any per a les eleccions i l'oposició en bloc reclama a Aragonès que es dediqui a governar i no a fer de "candidat". Des de Junts, el portaveu Josep Rius ha considerat que els canvis anunciats a l'executiu són "retocs cosmètics que s'han de llegir en clau electoral per intentar remuntar a la desesperada". Segons ha dit en una declaració als mitjans, els nomenaments de Sabrià i Vilagrà "no aporten res pel que fa a la millora de la gestió del Govern". Concretament, ha criticat l'ascens de Vilagrà, una consellera que consideren que ha "tingut problemes" i que no ha "sabut organitzar" les oposicions, en referència al caos generat ara fa mig any.

En termes similars s'ha expressat la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, que també ha considerat que els nomenaments no serviran per millorar la situació a Catalunya. "Els problemes de Catalunya en educació, en sanitat, en renovables... no es resoldran amb nous càrrecs, sinó treballant millor i tenint model de país", ha afirmat en una piulada a X. A més, ha assegurat que no saben si aquest moviment d'Aragonès és "com a president o com a candidat de les pròximes eleccions". Per últim i també a X, la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha criticat les modificacions al Govern. "Molts canvis, però poc govern", ha escrit. En la mateixa línia, la socialista ha reclamat un executiu que "afronti els grans reptes de país" com la sequera, l'educació i l'habitatge i que "pensi menys en les eleccions".