Fronteres tancades i cues quilomètriques: per què protesten els pagesos a França?

La circulació a la Jonquera es reprèn aquest dissabte després de tota una nit d'espera dels transportistes, un dels principals col·lectius afectats per les mobilitzacions dels agricultors, que ja s'estenen per tot Europa

Camions estacionats
Camions estacionats | Carlos Castro / EP
27 de gener del 2024
Actualitzat a les 11:14h
És la imatge d'aquests últims dies. Camions atrapats a la frontera entre França i Espanya. De fet, aquest mateix dissabte la circulació a l'AP-7 a l'altura de la Jonquera (Girona) ha estat tancada fins al pas fronterer francès fins a les 11:00 del matí després de tota una nit d'espera. Són molts els transportistes que han fet córrer les hores a pàrquings, àrees de servei i pobles pròxims vetllant per aquest moment.
Els que han provocat el caos a les carreteres són ni més ni menys que els agricultors francesos, que protesten per les retallades en els subsidis agrícoles, l'augment dels costos de l'energia, una burocràcia que titllen d'"excessiva", les polítiques ambientals imposades des d'Europa o la mateixa inflació. De fet, fa mesos que es mobilitzen, de nord a sud i d'est a oest, amb els seus tractors. Des de la tardor, per ser més exactes. Segons la Federació Nacional de Sindicats d'Agricultors (FNSEA), que agrupa més de 210.000 persones, el nucli del descontentament el trobem en “la desconnexió entre la retòrica dels dirigents polítics francesos i europeus i les decisions que afecten els agricultors”.

El seu enuig és tan gran que ara han amenaçat de paralitzar París i boicotejar la pròxima Fira Internacional d'Agricultura que se celebra a la capital en un mes. “El cansament dels agricultors expressat des de fa mesos s'està convertint en ira en tota França. Ja no en tenim prou amb paraules”, ha alertat al govern francès el president de la FNSEA, Arnaud Rousseau. La resposta de l'executiu d'Emmanuel Macron ha arribat poc després a través d'un missatge a X, que el sector ha titllat d'insuficient. "Als nostres agricultors: he demanat al govern que es mobilitzi plenament per aportar solucions pràctiques a les dificultats a les quals us enfronteu”. Ara, han dit, falta concretar. 
 

Fornada reivindicativa al camp europeu

La protesta a França, però, no és única, forma part de tota una fornada reivindicativa arreu del camp europeu que arriba fins a Romania amb les eleccions europees del juny a l'horitzó. Com en territori francès, la resta de països del continent que es mobilitzen des de fa mesos, ocupen les carreteres i carrers. Els comicis al club comunitari seran claus per desllodrigar la situació. De moment, tal com demostra un estudi del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR), els partits populistes i antieuropeus serien els que s'alçarien amb la clau imposant-se en fins a nou països.

Mentrestant, enmig d'aquest escenari, la Comissió Europea (CE) ha iniciat aquest mateix dijous un “diàleg estratègic” sobre el futur de l'agricultura al territori. “Les conseqüències de l'agressió de Rússia contra Ucraïna, el canvi climàtic, que comporta sequeres, incendis forestals i inundacions, i les noves obligacions (com el pacte verd) estan tenint un efecte cada vegada més elevat en la feina i els ingressos dels agricultors”, ha subratllat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, per justificar la cita. Després d'aquesta reunió oficial, s'organitzaran diverses trobades temàtiques durant el primer semestre d'enguany.