Aragonès reclama una «reflexió» a Junts: «L'amnistia no es pot posar en risc»

El president de la Generalitat demana "responsabilitat" als juntaires perquè la legislatura continuï endavant i es pugui abordar el "conflicte de sobirania" entre Catalunya i Espanya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament Europeu.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament Europeu. | Arnau Carbonell / Govern
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:41h
El fre a l'amnistia impulsat per Junts al Congrés preocupa al Govern. Des de Palau veuen el moviment dels juntaires amb incertesa, perquè -davant la falta de coordinació i comunicació amb els exsocis- no saben fins a quin punt la seva amenaça de tombar la llei és ferma. Davant d'això el president, Pere Aragonès, mesurant les paraules, ha demanat una "reflexió" perquè la llei no perilli. "La llei d'amnistia és necessària i no ha de ser posada en risc. La necessitem per acabar amb el dolor que pateixen 1.200 persones a Catalunya", ha proclamat en una atenció als mitjans des de Brussel·les, on aquesta tarda pronunciarà una conferència a favor de l'autodeterminació.

"Necessitem la responsabilitat de totes les parts", ha insistit Aragonès, que ha esperat que la "necessitat" de la llei passi per sobre "d'altres consideracions". En aquest sentit, ha recordat que la mesura de gràcia fa temps que la reclama l'independentisme, i que suposarà una "oportunitat històrica", no només per acabar amb la repressió sinó per també obrir una nova etapa per avançar en la resolució del "conflicte de sobirania" entre Catalunya i Espanya. 

Aquesta segona qüestió, que reivindicarà Aragonès al Parlament Europeu, és el següent pas que des d'ERC creuen que s'ha d'abordar un cop sigui aprovada l'amnistia: les bases per avançar cap a l'autodeterminació. Però temen que, si l'amnistia finalment no és aprovada, hi hagi un risc perquè la legislatura espanyola que tot just comença faci aigües. "Estem compromesos amb el procés de diàleg. Existeix una oportunitat històrica per aconseguir grans avenços. No volem mirar els riscos, sinó aprofitar les oportunitats", ha afegit Aragonès.

El president de la Generalitat també ha aprofitat la seva intervenció per enviar una "abraçada" i "tota la solidaritat" al diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que ha marxat temporalment a Suïssa per preparar la seva defensa davant la persecució per terrorisme que pateix en la causa de Tsunami Democràtic. Davant d'això, Aragonès ha reivindicat encara més l'amnistia: "És un cas que sembla més un muntatge que no pas una investigació policial. Quan parlem de la necessitat de la llei d'amnistia, parlem d'acabar amb tots els casos com aquest, en què hi ha molt dolor personal per una amenaça de repressió molt dura".
 

Trobada amb Urkullu

Les declaracions d'Aragonès, a l'entrada del Parlament Europeu, s'han dut a terme també després d'una cimera amb el lehendakari Íñigo Urkullu, que també participa aquesta tarda en la conferència sobre autodeterminació. Tots dos presidents han compartit una "reunió de treball" per parlar de qüestions com el repartiment dels fons europeus, les estratègies de cara al traspàs de competències que el govern central ha de fer cap a tots dos territoris, i una tercera proposta, trasllada per Urkullu i a la qual Aragonès ja hi ha manifestat el suport: que nacions com Catalunya o el País Basc puguin tenir un mecanisme de participació directa en àmbits de la pròpia competència a les institucions europees. "Ha estat una reunió de treball amb complicitat i elements en comú", ha reblat Aragonès.