Collboni es reuneix amb Colau i li trasllada que ERC veta un pacte de govern que inclogui els comuns

Després de conversar aquest dijous amb l'alcalde, la líder de Barcelona en Comú ha explicat a les bases del partit que els socialistes els han comunicat que han congelat negociacions amb els republicans

Ada Colau i Jaume Collboni, en imatges d'arxiu
Ada Colau i Jaume Collboni, en imatges d'arxiu | Nació
Joan Serra Carné / David Cobo
09 de febrer de 2024, 19:58
Actualitzat: 10 de febrer, 11:38h
Novetats en l'escenari de pactes a l'Ajuntament de Barcelona. Jaume Collboni es va reunir aquest dijous amb Ada Colau i li va traslladar que ERC veta un govern tripartit a Barcelona -la fórmula que sempre han defensat en públic els comuns- i que les negociacions entre el PSC i els republicans estan congelades. Així ho relatat la líder de Barcelona en Comú al plenari de la formació aquest divendres a la tarda, tal com han confirmat a Nació fonts presents en l'òrgan que agrupa les bases del partit. Al seu torn, ERC desmenteix les paraules de Colau.

En la intervenció davant de la militància, Colau ha recalcat que va comunicar a Collboni que manté l'interès per formar un govern a tres que sumi majoria absoluta, l'aposta feta quan els comuns van cedir els seus vots per desbancar Xavier Trias. Tot i aquell moviment, la relació entre l'alcalde i l'exalcaldessa no ha superat la fredor dels darrers temps, per les ferides de l'anterior mandat, per bé que des de finals d'any s'han reunit en dues ocasions. Els contactes entre el PSC i ERC per explorar una aliança bipartit, en canvi, han estat més intensos.


El missatge comunicat per Colau a les bases dels comuns coincideix amb el que va supurar del debat intern a ERC Barcelona a finals de gener. Tal com va avançar aquest diari, de les assemblees programades pels casals republicans en va sorgir un rebuig majoritari a formar un tripartit amb Barcelona en Comú mentre que la militància va expressar més dubtes sobre la idoneïtat d'entrar al govern de la capital. El grup municipal d'ERC, liderat per Elisenda Alamany, s'ha orientat cap a participar de la governabilitat de la ciutat, pas debatut amb la nova direcció de la Federació de Barcelona. El canvi de rumb després de l'adeu d'Ernest Maragall no genera unanimitat al partit a escala nacional. Ara bé, la necessitat mútua al Congrés i el Parlament -per pressupostos i amnistia- són arguments per entendre's amb els socialistes també a Barcelona.

En l'explicació davant del plenari de Barcelona en Comú, Colau ha recalcat que l'aposta de la formació és un pacte amb socialistes i republicans en què no hi hagi vetos. En la reunió de dijous a la tarda, d'uns 40 minuts de durada i que el gabinet d'alcaldia no va fer pública, l'exalcaldessa va expressar a Collboni que incentivés una negociació a tres bandes. L'anàlisi de l'escenari de pactes era l'assumpte més destacat del plenari d'aquest divendres, en què també apareixia en l'ordre del dia la situació política a l'Estat i les relacions amb Sumar, a banda de qüestions de funcionament orgànic del partit.
 

ERC, sense pressa

ERC ha evitat parlar públicament dels comuns des del dia de la investidura de Collboni, quan el canvi de posició de Barcelona en Comú i el vot al costat del PP va fer alcalde el líder del PSC i va apartar del govern un pacte que ja estava fet: Trias (Junts) i Maragall (ERC). Malgrat aquest moviment, Colau s’ha referit habitualment a la necessitat de fer un tripartit i sumar 24 regidors, anant més enllà de la majoria absoluta. Els comuns han mencionat en diverses ocasions la necessitat que el PSC impliqués els republicans en les converses.

Aquest gener, tanmateix, la nova líder d’ERC a la ciutat, Elisenda Alamany, ja va aclarir que el relat no era recíproc. "No necessitem la tutela de ningú en cap conversa amb el govern municipal", apuntava la successora de Maragall, alhora que reconeixia les negociacions amb l’alcaldia s'havien accelerat.

De moment, hi ha veus dins del grup republicà que veuen una oportunitat en el pacte amb els socialistes, però tampoc no consideren que els domini la urgència. Si hi ha entesa, defensen que ha d’incloure un acord que "sigui bo per a la ciutat" i que sigui "fàcil d’explicar", a més de lligar l'acord amb l’estratègia d’ERC a escala nacional. També es considera que la capital catalana es pot governar amb 15 regidors, que són els que sumarien socialistes i republicans. Tot plegat, a més, arriba en un context en què fa 17 anys que no es teixeixen majories absolutes (21 regidors) a l’Ajuntament.
Arxivat a