El Mobile 2024: guia, impacte i matisos de la fira reina de Barcelona

Mentre el sectors tecnològic, el turisme i l'hostaleria es preparen per una setmana profitosa que encara no arribarà a les xifres del 2019, alguns sindicats hi plantegen crítiques i protestes

Empresaris sortint del Mobile World Congress
Empresaris sortint del Mobile World Congress | José M. Gutiérrez
24 de febrer de 2024, 16:30
Actualitzat: 27 de febrer, 14:04h
El Mobile World Congress (MWC) torna a fer-se gran a Barcelona. La roda del principal esdeveniment empresarial i tecnològic de la ciutat gira una vegada més plena de promeses i vaticinis. Aquest any es continuaran recuperant xifres després de la pandèmia, però sense arribar al rècord establert fa cinc anys. La majoria dels hotels, però, no noten la diferència: fa dies que estan pràcticament plens, amb preus elevats. Mentre que en el pla tecnològic la protagonista serà la intel·ligència artificial, les reivindicacions laborals també seran presents en un esdeveniment que concentra tots els focus. Representants de diferents sectors intenten abastar a Nació les derivades que s'obren amb l'arribada d'aquesta nova edició del MWC, que tindrà lloc entre dilluns i dijous d'aquesta setmana.

L'organització -en mans de l'empresa GSMA- fa dies que ha marcat el primer llistó: arribar a la xifra dels 95.000 assistents. El 2023 en van ser 88.500, mentre que el 2019 n'havien estat 109.000. La idea és acabar de recuperar també la presència completa del sector asiàtic, que encara va tenir alguna recança l'any passat davant les últimes cuejades de la covid a la Xina. De fet, la gran marca expositora tornarà a ser Huawei, en aquest cas seguida d'Ericsson, però també s'hi integraran tot de grans companyies internacionals amb interessos al sector com Google, Meta o Amazon.

Els principals beneficiats en són els hotels, entre el sector turístic. No només per la quantitat d'habitacions que ocupen entre setmana en una temporada baixa, també pels preus que hi poden posar. A més demanda, preus més alts. A tall d'exemple, si es fa una cerca a Booking es pot veure com un hotel de només dues estrelles ubicat al centre històric de Barcelona ofereix una habitació per una nit de dimarts a dimecres a 485 euros. Si es fa la mateixa cerca per a la setmana següent, la mateixa cambra costa 143 euros, tres vegades menys. Des del Gremi d'Hotels de Barcelona, però, matisen que encara no tenen xifres d'ocupació general i que oferiran l'anàlisi completa en acabar el congrés. Sigui com sigui, això no queda restringit a la capital catalana. Els establiments de l'entorn metropolità també fan l'agost i fins i tot ajuntaments -com el del Prat- reivindiquen les altes ocupacions d'alguns hotels, com també passa a l'Hospitalet de Llobregat o a Sant Cugat del Vallès.


El pas dels hotels cap als 'afterworks' per retenir congressistes

De fet, aquests mateixos hotels estan prenent una rellevància especial, darrerament, pel que fa a entretenir els congressistes que surten tips de reunions i presentacions tecnològiques. "Abans era més habitual que algunes companyies reservessin tota una discoteca i la tanquessin per ells. Passava en alguns casos. Aquest any no en tinc constància. Ara hi ha més hotels que els fan esdeveniments allà mateix", explica Joaquim Boadas, president de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). No és cap secret. Els establiments hotelers hi han vist un filó i s'hi han posat les piles. "Ara els hotels també fan més afterworks per retenir el consumidor", exposa Elvira Garcia, directora general de Barcelona Oberta, l'entitat que aplega els negocis dels principals focus turístics de la capital catalana.

Al marge dels llits hotelers, altres entorns que notaran el pes de l'arribada dels milers de treballadors de l'entorn tecnològic són la restauració, l'oci nocturn, el comerç i la mobilitat. Aquest any el Gremi de Restauració de Barcelona no ha pogut fer l'enquesta prèvia habitual al sector que acaba de dibuixar el panorama que es trobarà el sector, però ja hi ha restaurants que fa temps que tenen tota la sala reservada o bé la immensa majoria de taules. Especialment, els que ofereixen un producte més selecte i tenen renom. També els ubicats a les artèries turístiques de Barcelona.

"Els hotels del centre moltes vegades ja estan plens, on notem que hi ha un benefici més notable és en l'hostaleria. Sobretot, la restauració de zones com l'Eixample, el Born, passeig de Gràcia o la Rambla", remarca Elvira Garcia. En canvi, les botigues recullen els fruits d'aquest congrés a un altre ritme. No durant els dies del congrés, sinó mesos més tard. "Tenir el Mobile fa que després ens arribin turistes de Corea durant la resta de l'any que abans no venien, per exemple", explica la representant de Barcelona Oberta.

Des del sector de la nit, aclareixen que l'impacte és positiu per als seus negocis perquè canvien el que seria "una setmana freda i trista", però concreten que tampoc comporta una entrada de diners desbordant. "És equivalent a una setmana de l'època bona de l'estiu", concreta el màxim representant de la Fecasarm. Ara bé, es manté que malgrat que alguns esdeveniments -com la fira ISE de l'audiovisual- cada vegada s'acosten més a les xifres de participants que registra el MWC, el congrés tecnològic continua sent "el més important" de la ciutat.


Entre taxis i VTC: reserves d'un any enrere

Des del sector del taxi també ho veuen de manera similar. "Parlem de recaptar un 30% més del que recaptarien un dia qualsevol en aquesta època de l'any", resumeix Tito Álvarez, el portaveu de la principal associació de taxistes de Barcelona, Élite Taxi. Però no és un guany sense contraprestacions. "Les aglomeracions fan que costi molt accedir al recinte de la Fira i els serveis s'acaben complicant, el client baixa abans d'hora i hi va caminant, mentre tu et quedes allà atrapat i perdent el temps", apunta el representant del taxi. Ell justament ha estat l'encarregat d'anunciar aquesta mateixa setmana que els conductors del servei públic estarien "al 200%" amb el Mobile World Congress. S'acabava així l'ombra de protesta i bloqueig que plantejava el sector.

A l'altra banda del transport de passatgers, el sector de les VTC clàssiques -empreses especialitzades a donar servei amb un preu més alt i un catàleg de serveis més ampli- veu amb més bons ulls la fira tecnològica. La demanda es dispara. Hi ha empreses com Huawei que arriben a contractar "200 o 300 vehicles Mercedes", explica Jonathan Carmona, gerent d'una petita companyia de vehicles amb xofer anomenada El Claxon. "Hi ha clients que l'últim dia del Mobile ja et demanen que els reservis part de la flota per l'any vinent. D'altres t'ho fan amb mig any d'antelació. El problema el té la gent que ho busca a última hora", planteja el conductor.


Reivindicacions laborals en ple MWC

A l'hora de la veritat, però, la majoria de mirades seguiran ubicades en el recinte de la Fira de Barcelona, ubicat a l'Hospitalet de Llobregat, que acollirà el gruix de l'activitat dels congressistes. És allà mateix on també es preveu que hi hagi espai per a les reivindicacions laborals, una altra carpeta habitual que acompanya el gran esdeveniment. Aquest any es preveu que els treballadors de l'empresa DXC -una firma milionària que reivindica tenir més de 130.000 empleats a més de 60 països- protestin a les portes de l'espai on se celebra el Mobile World Congress. Hi participaran diversos sindicats per denunciar que mentre s'encareix la vida, els treballadors continuen amb els sous estancats. 

Aquesta realitat s'estén pel sector tecnològic, assegura Àlex Samaranch, de CCOO. "Empreses amb beneficis rècord, com el sector bancari, pel qual fem molts serveis de desenvolupament, després són reticents a l'hora d'augmentar el preu d'una tarifa que fa potser deu anys que no canvia", apunta el representant sindical.

Altres sectors han protagonitzat altres anys queixes altres anys. Les hostesses d'esdeveniments fa temps que denuncien que paràmetres com l'alçada continuen sent diferencials a l'hora d'obtenir una feina. Fent cerques a LinkedIn, encara ara es fixa com a requisit tenir una alçada mínima d'1,70 per ser contractat com a hoste o hostessa. En altres casos, algunes treballadores denunciaven que qui era més alta cobrava més, mentre que les empreses insistien que el sou va lligat a la funció que s'hi fa i no als trets físics únicament.


En alguns casos, les conseqüències són més greus. L'any passat va morir un treballador d'una empresa de càrrega i descàrrega durant el muntatge del Mobile World Congress. Era el que s'anomena un "rigger" i tenia 21 anys. Quatre anys abans, un altre treballador va estar a punt de morir, en caure d'una alçada de sis metres mentre desmuntaven l'estructura del MWC. És el cas d'Ángel Justel, qui l'any passat va liderar gran part de les mobilitzacions de protesta per la defunció del rigger. Encara ara està afectat pel seu accident, explica a aquest diari, i té malsons. En aquesta línia, el portaveu de la secció d'acció social de la CGT, Iru Soler, assenyala que "les jornades són molt llargues" i "tot és molt intens" perquè s'ha de fer de pressa. "Llogar els recintes de la Fira de Barcelona costa diners. Cada dia compta i això ho noten els treballadors", apunta el portaveu sindical.

També es recorda que les administracions dediquen diners públics al MWC. De fet, Sentit Crític va comptabilitzar fins a 150 milions d'euros que Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Estat han atorgat a la fundació darrere de la fira tecnològica entre el 2012 i el 2021. En aquest sentit, Soler lamenta que hi hagi una inversió pública tan important amb l'argument de l'impacte econòmic que es genera, que acaba en mans privades. Segons el consistori, a l'última edició es van generar 461 milions d'euros. "Qui guanya aquests diners després? Empreses de transport, hotels i empresaris de restaurants d'alt nivell?", planteja Soler.


Menys voltatge polític

De nou, el Mobile World Congress fa ressonar debats de fons. I per obrir-ne de nous. Aquesta mateixa setmana, l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, li preguntava a Jaume Collboni, actual alcalde de la ciutat, si condemnava la presència de representants d'Israel a la fira del sector digital. També assenyalava la companyia GSMA per fer haver actuat diferent amb el règim israelià arran dels seus atacs a Gaza que amb Rússia, quan va envair Ucraïna. En aquell debat polític, el líder socialista va insistir en què no participarà "a cap boicot", però que tampoc tenia previst haver de saludar o formar part de cap acte conjunt amb representant d'Israel. 

Sigui com sigui, això queda lluny de la tensió política viscuda durant el moment àlgid del procés independentista al voltant de la presència del rei espanyol Felip VI a l'esdeveniment barceloní. També els darrers anys el monarca s'ha trobat amb el buit del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la llavors alcaldessa Colau, que li han negat la salutació a l'acte oficial en diverses edicions. Enguany, amb un alcalde socialista al capdavant del consistori, tornarà la sintonia de la reialesa espanyola amb el màxim representant de la capital catalana. Tot plegat deixa una setmana intensa a Barcelona.
Arxivat a