Sánchez accepta canvis a la llei d'amnistia per donar «més garanties» a Puigdemont

El president del govern espanyol espera que l'anunci de l'acord pugui ser imminent, tenint en compte que la norma hauria de rebre l'aval de la comissió de Justícia del Congrés aquest dijous

Pedro Sánchez, a la Moncloa.
Pedro Sánchez, a la Moncloa. | Europa Press
Nació
06 de març del 2024
Actualitzat a les 11:46h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, accepta fer canvis a la llei d'amnistia per donar "més garanties" als independentistes i, en especial, a l'expresident Carles Puigdemont. Així ho ha dit el mateix Sánchez en conversa informal amb els periodistes que l'acompanyen de viatge oficial a Brasil i Xile, tal com publiquen diversos mitjans. La llei es tornarà a votar demà dijous a la comissió de Justícia del Congrés després que Junts la tombés fa un mes. I Sánchez espera que l'anunci de l'acord sigui imminent. El partit de Puigdemont demana que no quedin fora de l'amnistia tots els casos de terrorisme. El Tribunal Suprem investiga diversos independentistes, entre ells Puigdemont, per terrorisme pel cas de Tsunami Democràtic.

El president espanyol espera que l'acord amb Junts sigui imminent i que el text superi sense problemes el debat d'aquest dijous a la comissió de Justícia, que es reunirà a partir de les 11 del matí. Un cop aprovat el dictamen, la llei es votaria en ple, previsiblement la setmana que ve. Sánchez considera que el text que Junts va rebutjar ara fa un mes ja era plenament constitucional i donava cobertura a tots els investigats pel procés, però creu que les modificacions donaran més garanties especialment a Puigdemont davant les invectives dels magistrats del Suprem i del jutge instructor Manuel García Castellón.

L'entesa entre el PSOE i Junts s'ha anat complicant a mesura que els magistrats han anat introduint a les seves interlocutòries els delictes que els textos acordats deixaven al descobert, en especial pel que fa a l'exclusió del terrorisme i el delicte d'alta traïció. Amb tot, en aquesta conversa amb periodistes, Sánchez no ha avançat els canvis concrets que el PSOE accepta introduir a la llei. El president espanyol, però, ha afirmat que el text seguirà essent plenament constitucional i superarà els recursos que la dreta impulsarà al Tribunal Constitucional i davant la justícia europea.
 

La següent meta: pressupostos

L'acord sobre la llei d'amnistia ha de donar pas a la següent meta volant del govern espanyol en aquesta legislatura: l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2024. Els socialistes necessitaran de nou el de totes les formacions que van permetre la investidura, inclosos ERC i Junts. Així ho han expressat també veus dels juntaires al llarg d'aquest matí. El portaveu de la formació al Senat, Josep-Lluís Cleries, ha assegurat que volen la continuïtat de la legislatura si hi ha una amnistia de reconciliació i uns pressupostos socials. Junts, ha dit Cleries, "ho vol", perquè el moment "és clau". "S'ha acabat el bròquil, i anem per l'amnistia, per la llibertat i perquè hi hagi uns pressupostos socials al servei de les persones", ha sentenciat.

El portaveu de Junts ha afirmat que la seva formació està oberta a "negociar" els pressupostos generals de l'Estat, però ha recordat que cal corregir el dèficit d'inversions i d'execució de l'Estat a Catalunya, que en aquest últim aspecte és 30 punts inferiors a la mitjana de les comunitats, mentre que a Madrid és el 179% del pressupostat. "Catalunya viu un espoli constant", i "ens executen, però en el sentit ple de la paraula", ha dit, perquè "ja no se'ns dona la quantitat que tocaria" i "després no s'executa la quantitat que no tocaria" i anem "a una quantitat ridícula". "Madrid està enfonsant aquest estat espanyol" i "no estem disposats a aguantar aquesta presa de pèl".
 

Yolanda Díaz, Marta Rovira i Carles Puigdemont

En paral·lel a les reflexions de Sánchez sobre l'amnistia en una conversa amb periodistes, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també s'ha pronunciar sobre les negociacions amb Junts i ERC. Díaz ha afirmat que tot i que hi pugui haver canvis a la llei d'amnistia, la norma "no és ni per a Marta Rovira ni per a Puigdemont". La líder de Sumar ha assegurat, en una entrevista a RNE, que les modificacions compliran la directiva europea i estaran "dins" de la legalitat espanyola.