El govern de Jaume Collboni (PSC) finalment s'ha posicionat sobre el futur dels 33 bars i restaurants de Ciutat Vella, a Barcelona, assenyalats per acumular més sancions de l'ordenança de terrasses. "De cap de les maneres hi haurà impunitat. Es recuperaran els expedients i es procedirà amb les sancions que correspongui", ha dit el regidor del districte més turístic de la ciutat, Albert Batlle.
Feia referència a uns expedients que buscaven retirar la terrassa dels locals més desobedients amb la normativa. Era una mesura correctiva que es posava en marxa per primera vegada a Barcelona. Inicialment, el nou govern de Collboni havia frenat de facto aquesta voluntat, engegada durant el govern de coalició liderat per Ada Colau, tal com va avançar Nació. Ara, després que hi hagi hagut nombrosos posicionaments veïnals i polítics contra la possibilitat que s'enterressin definitivament aquests informes per la porta del darrere, el mateix Batlle ha refermat en comissió municipal que el districte els recuperarà.
Fins ara, el govern municipal no havia aclarit què passaria amb aquests establiments assenyalats a finals del mandat anterior. Mentrestant, entitats veïnals i formacions d'esquerres -ERC, BComú i també la CUP- n'havien reclamat explicacions. Els expedients buscaven castigar empreses que tenien més de cinc sancions greus o molt greus pel que fa a la terrassa en un sol any. En concret, l'any 2022. Per contra, el Gremi de Restauració de Barcelona veia aquest intent municipal de retirar taules i cadires als locals més incomplidors com una via il·legal. El president de l'ens, Roger Pallarols, assegura que el procediment iniciat pel govern d'Ada Colau "pretenia apartar-se del procediment legalment establert".
Quan el cas no havia esclatat, dues setmanes enrere, a preguntes d'aquest diari, el nou ajuntament es va limitar a apuntar que tenien "el tema sobre la taula", sense fixar cap posició sobre si perseguirien aquests establiments amb la fórmula de retirada de terrassa. A posteriori, arran de les protestes veïnals, afegirien que volien aplicar la possibilitat de no renovar llicències "en els propers exercicis". De nou, preferien no mullar-se sobre el destí dels 33 restaurants afectats. Mentrestant, els responsables d'aquests locals asseguraven haver rebut missatges tranquil·litzadors per part del gremi, que havia estat en contacte amb l'ajuntament. Ara, en el moment en què ERC ha demanat una compareixença pública del regidor de Ciutat Vella per abordar el tema, finalment Albert Batlle s'ha compromès a activar una via plantejada des de fa setmanes: la reactivació dels expedients caducats.
De fet, fonts municipals expliquen que no té res d'extraordinari que un expedient caduqui. Això mateix va explicar la tinent d'alcaldia socialista, Laia Bonet, en el darrer plenari municipal, en aquest cas sobre uns altres procediments sancionadors: els dels incompliments del 30% de l'habitatge protegit. Per això, la gran incògnita fins al moment no era què havia passat amb els expedients, sinó què passaria en el futur immediat. Amb el nou posicionament del govern Collboni ara s'explica que es reobrirà el procés sobre els 33 locals, alguns especialment destacats com el restaurant Salamanca de la Barceloneta, però això no implica que s'arribin a retirar totes les terrasses. "Actuarem amb la contundència que correspongui", ha expressat el regidor socialista, deixant la porta oberta a què les al·legacions dels restauradors puguin esmorteir els objectius sancionadors.
Foc creuat pel pecat original
L'altra gran pregunta, però, també s'ha abordat en la comissió municipal d'aquest dimarts. I s'ha protagonitzat un foc creuat especialment misteriós per als espectadors. De qui és responsabilitat que quedessin en suspens els expedients de les terrasses retirades? "No ens ha quedat clar", ha resumit Jordi Martí (Junts) després de parar atenció a totes les parts.
Els socialistes tenien un discurs clar. Han argumentat que els informes es van iniciar al març i que tenen tres mesos de vida formal, mentre es resolen els arguments dels afectats. Segons Batlle, aquesta expiració s'hauria produït abans del 17 de juny, quan Collboni es va fer amb l'alcaldia. "Els responsables polítics de l'anterior govern del districte de Ciutat Vellavan optar per no continuar amb els procediments i fer operativa la caducitat. Aquests són els fets", ha etzibat Batlle. Els comuns, a qui feia menció el regidor socialista, ho confrontarien.
El regidor de Barcelona en Comú encarregat de fer l'exposició ha estat Guille López, que ha negat de totes totes que fos la seva formació qui validés la suspensió dels expedients. "Hem fet els càlculs i aquests expedients de no renovació a 33 locals van caducar durant el seu mandat", ha respost López. A més, ha defensat que els intents de retirar les terrasses "tenien el consens per part del serveis jurídics centrals de l'Ajuntament, també de la secretaria judicial del districte i del director dels inspectors". És a dir, que la fórmula escollida era vàlida, al contrari del que havia exposat Albert Batlle en el seu parlament.
El PSC, conscient de la carpeta des de fa mesos
A banda d'aquest enrenou dialèctic, diverses fonts insisteixen que el matís dels tres mesos és orientatiu i que el que té incidència a l'hora de tramitar expedients municipals és la voluntat política. Que hi ha una certa màniga ampla perquè sovint les notificacions de processos administratius i les respostes a les al·legacions es fan més feixugues del previst. En aquest cas, es van arribar a presentar fins a 173 reclamacions per part dels establiments afectats.
A banda, Nació ha pogut constatar que internament els serveis jurídics barcelonins emmarcaven la resolució dels recursos dels restauradors cap a mitjans de juliol, quan ja feia un mes que Collboni ostentava l'alcaldia. També, que el govern socialista tenia coneixement d'aquesta carpeta dels restaurants assenyalats des de fa mesos. Ara, els tons han canviat. Albert Batlle insisteix que no hi haurà "impunitat". En unes quantes setmanes es podrà comprovar quines llicències es mantenen actives el 2024 i quines, finalment, són retirades.