Tot el que sabem del cas Koldo: l'«intermediari» Ábalos i l'amenaça a Sánchez

L'Audiència Nacional investiga l'assessor de l'exministre de Transports i diversos empresaris per les comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia

El cas Koldo està esquitxant el PSOE.
El cas Koldo està esquitxant el PSOE. | Núria Garrido
04 de març del 2024
Actualitzat el 08 de març a la 13:25h
Pedro Sánchez afronta aquests dies la primera gran crisi al PSOE des que va aterrar a la presidència del govern espanyol. El cas Koldo, una trama de presumpte enriquiment il·lícit a través de la compra de mascaretes en plena pandèmia, ha esquitxat els socialistes i ha deixat molt tocat José Luis Ábalos, exministre de Foment -ho era en el moment dels fets- i exsecretari d'organització del PSOE, que ha aguantat les pressions de Ferraz i no ha entregat l'acta de diputat. L'ombra de dubte sobre Ábalos procedeix del fet que Koldo García, un dels implicats en la trama, era un home de la seva màxima confiança. El jutge ja situa l'exministre com a "intermediari", i les revelacions van apareixent per fascicles cada dia.

El cas també ha esquitxat altres dirigents socialistes, com l'aleshores ministre de Sanitat i actual secretari general del PSC, Salvador Illa, i l'aleshores presidenta de les Illes Balears i ara presidenta del Congrés, Francina Armengol.  Són moltes les preguntes i cada vegada més les respostes per entendre la dimensió de la trama i les implicacions polítiques, que amenacen l'estabilitat del PSOE a la Moncloa.
 

- Qui és Koldo García

Koldo García era un desconegut per al gran públic fins que va esclatar el cas. Assessor de l'exministre Ábalos i un home de la seva confiança, va ser detingut el passat 20 de febrer en el marc de la investigació sobre comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la pandèmia. Durant l'escorcoll de casa seva, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va intervenir nou armes de foc, a més de 23 telèfons mòbils, 24.000 euros en efectiu i criptoactius per un valor de 586 euros.

Nascut a Barakaldo el 1970, abans d'arribar a convertir-se en mà dreta del ministre de Transports havia fet de guarda jurat en una empresa de seguretat, i feines d'escorta de dirigents socialistes com Nicolás Redondo. Sindicalista i implicat en la lluita contra els desnonaments, entre els anys 2011 i 2015 va ser regidor del Partit Socialista de Navarra al municipi de Huarte. La seva feina a Navarra era ben vista a Madrid, fins al punt que Pedro Sánchez li va dedicar elogis l'any 2014. El va definir com "un tità contra els desnonaments".

García ja coneix els jutjats. De fet, ha estat condemnat dues vegades per agressions, una de les quals va ser indultada pel govern de José María Aznar. El 2011, va ser condemnat a una pena de multa de 900 euros per l'agressió a un noi de setze anys durant la final del Mundial de Sud-àfrica que va guanyar Espanya. Anys abans, el 1991, era col·laborador dels serveis policials i vigilava les obres de construcció d'un abocador prop del municipi navarrès de Góngora. Segons el jutge, ell va participar en una pallissa que els vigilants de seguretat van clavar a un conductor amb porres de goma. Per això el van condemnar a dos anys i quatre mesos de presó, però va ser indultat pel govern d'Aznar. Va fer el salt a Madrid el 2018, ja com a assessor d'Ábalos, que l'any següent el va nomenar conseller de Renfe, malgrat no tenir cap mena d'experiència.
 

- S'investiguen diversos delictes de corrupció

Koldo García, l'ombra d'Ábalos quan era ministre, està acusat de diversos delites de corrupció per haver cobrat comissions il·legals en la compra de mascaretes durant els mesos més durs de la pandèmia. És un dels 20 detinguts en l'operació Delorme, pilotada per l'Audiència Nacional (AN) i que investiga el frau de més de 50 milions d'euros en la venda de mascaretes a través d'empreses adjudicatàries a diferents administracions públiques de l'Estat a canvi de comissions. Una de les empreses assenyalades és Solucions de Gestió i Suport a Empreses SL., que forma part del Grup Cueto. La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una querella per organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències contra Koldo García, el seu entorn i diversos empresaris, i el jutge ha ordenat bloquejar 88 comptes bancaris.

Segons la investigació, l'assessor d'Ábalos, feia d'intermediari entre les empreses que venien mascaretes i les administracions i, a canvi, rebia comissions. La querella de Fiscalia assenyala que, entre 2017 i 2022, Koldo i la seva esposa -també implicada en la trama- van ingressar prop d'1,5 milions d'euros. El 2020, quan s'adjudiquen els contractes investigats, els ingressos en efectiu, les transferències i els préstecs i crèdits s'incrementen. Les transferències, crèdits i operacions en efectiu van créixer quan baixaven les nòmines. Amb els diners obtinguts presumptament de les comissions il·legals, l'exassessor d'Ábalos va comprar tres immobles a Benidorm. Ara, els fets, també són sota la lupa de la Fiscalia Europea, que investigarà la derivada del cas a les Illes Balears i les Canàries.
 

- Qui són els caps de la trama

La trama de corrupció va més enllà de Koldo García. Hi està implicada la seva esposa, Particia Uriz, i el seu germà, Joseba García . I també diversos empresaris. La Fiscalia situa com a cervells de la trama dos empresaris, Juan Carlos Cueto i Victor de Aldama, que també és president del Zamora C. F i a qui també se li imputa un delicte de tinença il·lícita d'armes. Tots dos havien fet negocis abans i van tenir un paper clau en la xarxa corrupta, segons Anticorrupció. L'empresa Solucions de Gestió va rebre 8 contractes públics per valor de 54 milions d'euros l'any 2020. Cueto dirigia realment aquesta societat, malgrat que figurava com a propietat d'una altra persona. S'utilitza aquesta empresa de manera "instrumental" en el "projecte comú" ideat per Cueto i De Aldama. Koldo, que tenia una relació "estreta" amb els dos empresaris, va facilitar que Transports contractés aquesta empresa, per la seva posició dins del Ministeri. A canvi, va cobrar comissions i va augmentar el seu patrimoni i el de la seva família.
 

- L'"intermediari" José Luis Ábalos

La trama té una derivada política evident i el principal assenyalat és José Luis Ábalos, cap de Koldo García i ministre de Transports durant la pandèmia. A hores d'ara, no està investigat en la trama, però totes les informacions aparegudes fins ara assenyalen que podia tenir constàncies de les operacions irregulars al voltant de la compra de mascaretes. Ábalos no ha dimitit com a diputat, però sí que ha estat expulsat del grup socialista i se li ha obert un expedient dins del partit. De ser home fort del PSOE -en va ser secretari d'Organització-, ha passat a ser una figura incòmoda. El 2021, sense gaires explicacions, va ser destituït com a ministre i va deixar també el càrrec de número 3 del partit, i es va convertir en diputat ras.

Encara no està investigat oficialment, però el seu nom sobrevola la trama. El jutge el defineix com a "intermediari" de la trama en la pota de les Illes Balears. Segons l'instructor, Koldo va contactar aquest gener amb el seu excap per intentar frenar una reclamació del govern balear, ja en mans del PP, que exigia la devolució de 2,6 milions d'euros per unes mascaretes defectuoses de l'any 2020. Ábalos no apareix en la querella de la Fiscalia i per investigar-lo la causa hauria d'elevar-se al Tribunal Suprem perquè és aforat.
 

- Illa i Armengol, assenyalats

En el moment dels fets, Salvador Illa era ministre de Sanitat i Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears. Cap d'ells està investigat en la causa, però tots dos queden assenyalats, especialment per l'interès del PP per convertir aquest cas de corrupció en una trama que afecta tot el PSOE i Pedro Sánchez. Illa ha negat tenir-hi cap relació i que des de Sanitat no es va fer cap contracte amb les empreses implicades. Si bé, el líder del PSC apareix a les converses intervingudes per la Guàrdia Civil i s'ha mostrat disposat a donar totes les explicacions que calgui. Armengol, ara presidenta del Congrés, també és al punt de mira pels contractes del govern de les Illes, per valor de prop de quatre milions, a empreses vinculades a la trama. La líder socialista també ha estat assenyalada per noves informacions publicades a El Confidencial, on asseguren que Armengol va avalar la trama de les mascaretes quan ja se sabia que eren defectuoses.
 

- L'amenaça a Pedro Sánchez

És la primera vegada que el líder del PSOE, des que va reconquerir el poder al partit i va arribar a la Moncloa, es troba amb una crisi d'aquestes dimensions. Sánchez va arribar a la Moncloa el 2018 gràcies a una moció de censura contra Mariano Rajoy, precipitada per la sentència del cas Gürtel, que provava el finançament irregular del PP. Des d'aleshores, Sánchez va volgut construir una presidència allunyada d'irregularitats i corrupteles. Fa poc, assegurava que el seu govern no repetiria mai una operació Catalunya, perquè primava l'exemplaritat i la transparència, al contrari del PP. L'esclat de la trama Koldo, que en cap cas l'assenyala directament, ha provocat una crisi greu en l'executiu espanyol que el PP utilitzarà políticament. En sabia alguna cosa? Per què va destituir Ábalos el 2021? Fins ara, Sánchez ha garantit que no tolerarà cap pràctica corrupta, "caigui qui caigui".