​Terrassa incorporarà pictogrames en el transport públic per a persones amb discapacitat

El projecte 'Terrassa Trenca Barreres' pretén millorar l'accessibilitat en la mobilitat de la ciutat i sensibilitzar a la població

Pictogrames dins d'un autobús
Pictogrames dins d'un autobús | Aj. Terrassa
Yael Carrasco
06 d'octubre del 2021
Actualitzat el 07 d'octubre a les 11:05h
Terrassa ha decidit invertir per millorar l'estança al transport públic de les persones amb discapacitats, facilitar el camí a l'escola amb accions de seguretat viària i conscienciar sobre el bon ús de les places d'aparcament per a aquells que tinguin problemes de mobilitat. L'ajuntament ha presentat, aquest dimecres 6 d'octubre, tres campanyes dins del lema Terrassa Trenca Barerres, que aviat es posaran en marxa a la ciutat.

La tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha esmentat que aquest "és un dret essencial i una necessitat bàsica, però es pot convertir en un espai hostil i d'angoixa per a la gent que pateix autisme o altres discapacitats intel·lectuals que tenen dificultats de comprensió".

Pionera en pictogrames al transport públic
En general, el projecte Terrassa Trenca Barreres insta a posar fi a la muralla amb què viuen algunes persones, millorant l'accessibilitat en la mobilitat de la ciutat i sensibilitzant la ciutadania. És per aquest motiu que la ciutat implantarà pictogrames a la parada de l'autobús, però també a les portes d'entrada i sortida; missatges clars i senzills amb les normes bàsiques: com s'ha d'esperar a l'autobús, fer cua, esperar que s'obrin les portes o pujar dins. També a l'entrada hi ha una guia de com validar la targeta o comprar un bitllet senzill i, a la sortida, explica quan prémer el botó perquè pari i esperar a sortir.

Serà la primera ciutat de Catalunya a incorporar aquest pictograma de suport per persones amb autisme i altres discapacitats, també al col·lectiu de gent gran, que pugui tenir problemes de comprensió o a qualsevol altra persona perquè no oblidi les normes bàsiques essencials.

Entrant a la pàgina web de Transports Municipals d'Egara SA (TMSA), es poden veure pictogrames interactius, imatges i des d'on es pot crear un mapa per planificar el viatge. Dins la web hi ha tres guies: una per planificar el recorregut, l'altra per saber com comprar una targeta i romandre a l'autobús i l'última per conèixer el funcionament de la validació del tiquet. D'aquesta manera, volen promocionar també el seu ús per a aquells pares que tenen por que els seus fills agafin sols el transport públic.

Colors en els passos de vianants
Una altra mesura seran les accions relacionades amb la seguretat viària i l'adaptació dels passos de vianants a les escoles. La regidora d'Accessibilitat i Capacitats diverses, Mònica Polo, ha explicat que l'enfocament d'aquesta acció és "pintar una seqüència de quatre pictogrames de fàcil comprensió que ensenyarà a travessar el carrer de forma correcta i segura".

També es pretén pintar 146 passos de vianants que estiguin a prop d'escoles i línies de color a la vorera en el transcurs del camí de la parada de l'autobús fins a l'escola. La iniciativa, ja implantada a altres ciutats com Huelva, Granada o Madrid, pretén itineraris segurs per a tothom. Aquesta campanya està pendent de resolució, però s'espera haver-se finalitzat durant el present curs escolar.

Garantir l'aparcament de persones amb discapacitat de mobilitat
A través del vídeo Posa't al meu lloc, no aparquis al meu lloc, l'Ajuntament espera poder sensibilitzar la ciutadania sobre el bon ús de les places d'aparcament destinades a gent amb problemes de mobilitat. Polo remarca que aquestes zones blaves situades en punts estratègics com hospitals o centres comercials "només poden ser utilitzades per a aquelles persones que tenen la targeta de discapacitat".


La forma en què es pretén aconseguir aquesta comprensió per part de la població és publicant el vídeo a les xarxes socials i posar-lo a disposició d'escoles i de la policia local. A més, mitjançant aquesta frase a la via pública: Tu t'estalvies cinc minuts, a mi m'obligues a fer mil voltes, es convida a evitar les excuses més habituals de que "només aparquem en aquesta zona un moment". Lones, vinils, cartells o pintures a les voreres disposaran d'aquest missatge a les més de 40 reserves d'aparcament dins la ciutat de Terrassa. "Avui és un gran dia", ha expressat la regidora terrassenca. "La inclusió passa per la revolució verda, millorar els espais públics i compartir en la diversitat".