L'exposició «Art al claustre», promoguda per alumnes de l'institut Cal Gravat, s'estrenarà divendres

Quaranta-quatre obres d'exposicions privades d'artistes locals i catalans es podran veure els caps de setmana de juny

Muntatge de l'exposició al convent de les caputxines
Muntatge de l'exposició al convent de les caputxines | INS Cal Gravat
Redacció
27 de maig de 2021, 14:26
Actualitzat: 14:32h
Aquest divendres a les 6 de la tarda s'inaugurarà l'exposició Art al claustre al convent de les caputxines de Manresa, un projecte nascut a l'Institut Cal Gravat de Manresa i que és fruït del treball dels alumnes de l'Aula d'Arts de 4t d'ESO, així com de la col·laboració d'entitats de la ciutat i particulars.

La mostra exhibirà quaranta-quatre obres pictòriques d’un total de quaranta-un artistes catalans, la meitat actius o originaris de la Catalunya Central. L'interès artístic de les obres se sumarà a l'atractiu de l'espai on podran contemplar-se: el claustre de les caputxines de Manresa. L'exposició s'inaugurarà aquest divendres i podrà veure's tots els caps de setmana fins el 27 de juny.

Una mostra antològica d’art català i comarcal

L’obra pictòrica d’emblemàtics pintors bagencs dels segles XX i XXI, – entre d’altres, Lluis Sanz, Evarist Basiana, Estanislau Vilajosana, Miquel Puig Faura, Josep Vila Closes, Joan Sallent, Dídac Mellado, Pere Clapera, Joan Abancó o Amadeu Fontanet- compartirà protagonisme amb la d’altres artistes de la Catalunya Central – com ara, Tomàs Boix, del Solsonès; Ramon Calonge, Ángel Badia Camps i Fernández de Soto, del Berguedà; Raimon Roca, d'Osona - i d'arreu de Catalunya. Alguns d'ells oblidats o poc coneguts, d'altres de gran prestigi, com Manuel Viola o Montserrat Gudiol.

Un conjunt d’obres que té l'atractiu de formar part de col·leccions privades que poques vegades poden veure la llum, cosa que fa d'aquesta una ocasió única. Moltes d’elles serà el primer cop que s’exhibeixin públicament. S'hi compten quadres de diferents gèneres (paisatges, marines, retrats i natures mortes), diverses tècniques (olis, dibuixos, aquarel·les, litografies) i varietat de formats. Totes les obres i els seus autors han estat estudiats pels alumnes d'Història de l'Art de 4t d'ESO de Cal Gravat.

Joves estudiants i pintors tradicionals: innovació i tradició

L'objectiu d'aquest projecte artístic és fomentar l'arrelament de l'activitat educativa en el territori, tot fomentant l'estudi de les arts i els artistes més nostrats i fer que aquest treball tingui també un retorn a la comunitat. És per això que els alumnes de l'Aula d'Arts de Cal Gravat han portat a terme la selecció de les obres, la recerca d'informació sobre els artistes, la seva catalogació, l'elaboració d'una fitxa, la creació de codis QR, la cartelleria, el muntatge i la comunicació.

Les quaranta-quatre obres de la mostra es trobaran totes elles identificades amb una fitxa tècnica i un codi QR que permetrà accedir a la informació biogràfica del seu creador i a un breu comentari estilístic, elaborats pels mateixos alumnes.

Un espai singularment manresà

El convent de les caputxines és un monestir que compta amb gairebé quatre segles de tradició i sempre ha estat fortament arrelat a la ciutat. Malgrat les adversitats sofertes al llarg de la història – fou destruït i espoliat en reiterades ocasions -, sempre va tornar a reconstruir-se i a erigir-se fent prevaldre el compromís de la comunitat amb Manresa. En la actualitat, les quatre darreres integrants d'aquesta comunitat segueixen arrelades a la ciutat i acollint tot tipus d'iniciatives espirituals i culturals a casa seva.

L'any 2019, les dependències del monestir ja van acollir una exposició organitzada pels alumnes de Cal Gravat i, posteriorment, dues més de de temàtica pictòrica. Aquesta, però, tindrà com a gran novetat el fet que es desenvoluparà al claustre de monestir. Un espai que no tan sols permet complir plenament amb les mesures de ventilació per la Covid, sinó que a més té un gran valor patrimonial, albergant una col·lecció de capitells gòtics única a la comarca.

Inauguració, visites i activitats paral·leles

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el proper divendres 28 de maig, a les 18h. L'acte comptarà amb la presència de representants de la comunitat educativa de l'Institut Cal Gravat i la comunitat de les Caputxines, així com representants d'entitats municipals i col·laboradors. La inauguració serà oficiada pels alumnes encarregats d'estudiar les obres i organitzar la mostra, que faran d'amfitrions de la cerimònia.

L'exposició podrà visitar-se fins el dia 27 de juny, els caps de setmana en la següents franges horàries: dissabtes i diumenges matí, d'11 a 13:30h., i dissabtes tarda, de 18 a 20h. Durant el mes de juny estan previstes també activitats complementàries, com ara una visita guiada per l'interior del monestir per descobrir-ne els seus racons i la seva història, a càrrec d'Alexandra Bal, estudiant de Cal Gravat que va realitzar un treball de recerca de Batxillerat sobre la història del monestir.