Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per la manifestació contra Jusapol

L'Audiència de Barcelona considera responsable l'activista d'un delicte d'atemptat a l'autoritat, desordres públics i lesions

Marcel Vivet acompanyat del seu advocat, Carlos Hurtado, a l'Audiència de Barcelona
Marcel Vivet acompanyat del seu advocat, Carlos Hurtado, a l'Audiència de Barcelona | ACN
16 de juny de 2021, 13:48
Actualitzat: 16:29h
L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'activista independentista Marcel Vivet a cinc anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat per la manifestació de l'any 2018 contra el sindicat de la policia espanyola Jusapol. També se'l condemna per lesions a una multa de 600 euros i a pagar una indemnització de 1.511 euros a la víctima, un agent dels Mossos. Es pot presentar recurs d'apel·lació en un termini de deu dies.

La Generalitat demanava quatre anys i nou mesos de presó, un escrit d'acusació avançat per NacióDigital fa un any, mentre que la Fiscalia en demanava cinc i mig. El cas de Vivet va aixecar polseguera pel paper de l'administració com a acusació particular.


En la sentència, de 22 pàgines, el jutge considera provat que l'acció de Vivet va suposar una "greu alteració de la pau pública". El tribunal justifica la condemna per desordres públics agreujats perquè considera el pal de la bandera que duia Vivet com un "instrument perillós". La sentència considera provat que el jove va fer servir el pal per "colpejar i punxar". El jutge fa referència a tres sentències del Tribunal Suprem que qualifiquen de "mitjans perillosos" els pals quan siguin causants de lesions en alguna persona.

Pel que fa al delicte d'atemptat a l'autoritat, el jutge sosté que Vivet va colpejar amb un pal contra un agent que sabia "amb plena certesa" que era dels Mossos i es trobava en l'exercici de les seves funcions. La sentència diu que no queda acreditat "ni tan sols mínimament" que l'agent s'hagués excedit en l'ús de la força. El jutge argumenta que el mosso va ser ferit a conseqüència del cop de Vivet i situa la manifestació holi -que es va traduir en llançaments de pintura i pols de colors contra la línia policial- com a pròpia de "tècniques de guerrilla urbana". 

Ara bé, malgrat la duresa de la sentència, el tribunal admet que "no consten imatges" del cop de pal de Vivet a l'agent, però considera provada igualment l'agressió a partir de la declaració de la víctima. I es justifica: "La declaració de la víctima pot ser suficient per fundar una sentència condemnatòria". El jutge insisteix també que l'actuació de Vivet va "trencar les costures dels drets fonamentals de reunió i manifestació" i dona credibilitat als agents interrogats en la fase de prova testifical, per davant de la versió de l'activista independentista.

La sentència sosté també que la manifestació contra Jusapol va estar marcada per la "violència verbal i material" i hi va haver "insults, amenaces i llançament d'objectes contundents que van impactar contra alguns agents".