Els alumnes barcelonins redissenyen els patis de les seves escoles

L'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Infància i Adolescència incorporen 17 centres al projecte "Transformem els patis", perquè siguin espais "més verds i plurals"

Pati de l'Escola de la Concepció de Barcelona, un dels que es transformarà
Pati de l'Escola de la Concepció de Barcelona, un dels que es transformarà | Cedida
27 d'abril del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:05h
L'Ajuntament de Barcelona continua incorporant escoles al pla "Transformem els patis", amb 17 nous centres adherits aquest curs. L'objectiu és "replantejar" les àrees d'esbarjo per a oferir espais "més verds, plurals, coeducatius i oberts al barri". Així ho ha explicat l'alcaldessa, Ada Colau, aquest dimecres a l'Escola de la Concepció, una de les involucrades. El projecte municipal, de la mà de l'Institut Infància i Adolescència, és executat pel Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) i suposarà una inversió de més de 3,5 milions d'euros el 2022. 

El pla es fonamenta en un procés obert de disseny transversal entre tots els grups d'interès que conformen cada centre: l'alumnat, el professorat i les famílies. Tanmateix, compta amb la guia d'arquitectes de l'Administració. Les reformes s'executaran durant les vacances d'estiu. El director de l'Escola de la Concepció, Francesc Grau, ha admès que ha calgut trobar "punts en comú" entre tots els agents implicats. La Gina, una alumna de cinquè de primària, ha clarificat que no s'han pogut incorporar totes les propostes, alhora que s'ha intentat "no deixar ningú enrere".

Una de les potes del projecte és dotar els patis d'espais més agradables i plurals per les nenes i nens. Colau ha defensat que "hi ha d'haver espai per l'esport, però també per la natura i per entorns coeducatius". "La idea feminista de pluralitat no entra en contradicció amb l'exercici esportiu", ha volgut puntualitzar en referència a l'ús dels patis que la Generalitat ja ha abordat. La representant de les famílies del centre, Esther Segarra, ha detallat que una de les principals preocupacions en el procés de planificació ha estat proporcionar "elements que permetin interactuar de formes diferents" i evitar "espais que condicionin les relacions". "Jugar no ha d'estar relacionat necessàriament amb la pràctica d'un esport", ha dit.
 

El pati de l'Escola Taber, reformat el 2021 Foto: Cedida


D'altra banda, ​l'alcaldessa s'ha mostrat taxativa respecte al paper de les escoles com "equipaments de primer nivell i prioritaris" en el procés de transformació social i urbanística de la ciutat. En aquesta direcció, ha expressat que l'increment de les zones verdes als patis, com a tota Barcelona, "és imperatiu en el context de crisi climàtica que vivim". Tot i que cada col·legi té la llibertat de dissenyar la seva zona d'esbarjo, tots hauran d'incrementar les zones de paviment amable, alternatiu al formigó.

El regidor d'Educació, Pau Gonzàlez, ha anunciat que la intenció de l'Ajuntament és aquest es converteixi en un programa sistèmic. "El pla ha vingut per quedar-se", ha afirmat. Amb les incorporacions d'aquest curs, ja són 40 els centres adherits. Per Colau, el projecte és un exemple "del model de ciutat que volem" i vol fugir de l'"adultocentrisme". "Els nens i nenes són ciutadans de ple dret i tenen molt a dir", ha defensat. Francesc Grau ha defensat que aquestes transformacions són "necessàries per a poder oferir una escola de qualitat".