Experts de l'ONU reclamen a Espanya una investigació sobre l'espionatge a «la minoria catalana»

Dos relators avisen que el "Catalangate" pot ser una "ingerència preocupant" en els drets humans de polítics i activistes catalans i reclamen una moratòria global sobre l'ús de Pegasus

Una denúncia de les víctimes del ''Catalangate'', en una imatge d'arxiu
Una denúncia de les víctimes del ''Catalangate'', en una imatge d'arxiu | Òmnium
03 de febrer de 2023, 14:13
Actualitzat: 17:46h
Experts de l'ONU han exigit a les autoritats espanyoles que obrin una investigació sobre l'ús de Pegasus i Candiru contra dirigents independentistes catalans arran del procés de 2017. El relator Fernand de Varennes, especialista en drets de les minories, i la relatora Irene Khan, de l'àmbit de llibertat d'expressió, indiquen que entre 2017 i 2020 els dispositius d'almenys 65 polítics i activistes de "la minoria catalana" van ser intervinguts amb programari espia i citen informes que constaten que el CNI és client de NSO Group, l'empresa israeliana que distribueix Pegasus. No és la primera vegada que relators es pronuncien en aquest sentit.

Els relators es van posar en contacte amb el govern espanyol el 24 d'octubre. Dos mesos després van rebre resposta per part de les autoritats espanyoles, que van informar que hi havia investigacions en curs i que no es podien pronunciar sobre qüestions que estaven judicialitzades. "Les autoritats espanyoles han de fer una investigació completa, justa i efectiva d'aquestes denúncies, i publicar-ne els resultats i aturar qualsevol ingerència il·legal en els drets fonamentals dels activistes de la minoria catalana a Espanya", diuen els experts, que avisen que esperaran "amb interès" els resultats de les investigacions judicials obertes.

"Estem molt preocupats pel que sembla ser una ingerència greu en els drets humans dels líders catalans i altres activistes de minories per sostenir i expressar les seves idees pacíficament", diuen els relators, que recorden que els dirigents i activistes catalans tenen dret a la vida privada, a la correspondència privada i a ser tractats en igualtat de condicions davant la llei.


Els dos relators es mostren especialment preocupats per l'abast d'aquest espionatge i el llarg període de temps que va permetre intervenir els seus telèfons, tenint en compte que els afectats no han participat de cap activitat violència. Als experts els inquieta l'ús generalitzat d'aquest programari espia, que pot implicar més autocensura i tenir efectes dissuasius per al dret a la llibertat d'expressió i de reunió, així com altres violacions de drets de les minories, així com la seva participació en la vida pública.