La Fiscalia insta Llarena a demanar una nova euroordre contra Puigdemont

El ministeri fiscal es posiciona després de la sentència del TGUE que retira la immunitat als eurodiputats de Junts

Carles Puigdemont, acompanyat de Gonzalo Boye i la resta d'exiliats
Carles Puigdemont, acompanyat de Gonzalo Boye i la resta d'exiliats | ACN
24 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:05h
La Fiscalia ha demanat a Pablo Llarena que acordi una nova ordre d'extradició contra Carles Puigdemont i Toni Comín. El ministeri fiscal vol que el jutge instructor dicti noves ordres de cerca i captura i ingrés a presó contra els dos eurodiputats de Junts, amb efectes tant a l'Estat com en àmbit europeu i internacional, pel delicte de malversació greu. El fiscal es posiciona així després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que va retirar la immunitat als independentistes exiliats, i just l'endemà d'unes eleccions en què Junts tindrà un paper decisiu per a la governabilitat de l'Estat.

En un escrit de quatre pàgines, els fiscals de procés -Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena- admeten que la sentència del TGUE encara no és ferma, però recorden que el recurs que plantejarà en les properes setmanes la defensa dels exiliats no té efectes suspensius. Després de la reforma del codi penal, Llarena va adaptar el processament a un delicte de malversació, castigat amb penes de fins a 12 anys de presó. El jutge instructor haurà de prendre una decisió en les properes setmanes, un cop totes les parts s'hagin pronunciat sobre les noves ordres de detenció. Un cop ho faci, els exiliats passaran a estar en mans de la justícia belga.

Ara com ara, els eurodiputats de Junts tenen limitada la llibertat de moviments i fa un parell de setmanes no van anar al ple del Parlament Europeu a Estrasburg pels dubtes sobre la seva immunitat. La defensa ultima un recurs de cassació al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on esperen un criteri més favorable als seus interessos. Paral·lelament, també demanaran recuperar la immunitat de manera cautelar, una petició que si s'accepta obligaria a deixar de nou el procediment en suspens a l'espera de la resolució definitiva del TJUE, que es preveu per d'aquí a uns mesos.

La Fiscalia no veu necessari ni esperar a la sentència ferma ni tampoc demanar un nou suplicatori al Parlament Europeu. La defensa dels exiliats, capitanejada per Gonzalo Boye, sosté que com que hi ha hagut canvis en el processament i les euroordres van quedar arxivades a principis d'any, el jutge ha de tornar a demanar permís a l'Eurocambra per cursar noves peticions d'extradició. Llarena, i també el ministeri fiscal, no creuen que això sigui necessari. Si finalment s'acorden noves euroordres, qui haurà de decidir sobre aquesta qüestió és la justícia belga.