Els 100 dies de Collboni com a alcalde: refredar el llegat de Colau

Mentre els socialistes marquen distàncies amb els comuns i mostren sintonia amb Junts en diverses carpetes, el líder del PSC rebaixa la urgència de fer créixer el seu govern en minoria i ja ho situa en el "mig termini"

Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, acompanyat de tres tinents d'alcaldia, aquesta tarda
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, acompanyat de tres tinents d'alcaldia, aquesta tarda | Europa Press / David Zorrakino
20 de setembre de 2023, 21:04
Actualitzat: 21 de setembre, 14:43h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, té clar el relat. Tant si és per acabar negociant amb els comuns i encarir un acord de govern, com si és per buscar vies alternatives, la seva aposta inicial reclama allunyar-se del llegat d'Ada Colau. El líder socialista ho ha refermat en el balanç dels seus primers 100 dies al capdavant de la ciutat, que formalment arribaran el dilluns 25 de setembre, festiu. D'una banda, ha reivindicat accions ja en marxa, com el revés a la reserva del 30% d'habitatge protegit o la creació d'una comissió d'infraestructures que valori l'ampliació de l'aeroport, entre altres projectes. D'altra banda, ha refermat que el seu govern té la intenció de "rebaixar una mica la tensió que hi ha hagut a la ciutat en molts temes els últims mesos i anys". Una referència a l'animadversió que ha aixecat entre alguns sectors de la capital catalana l'obra de govern dels comuns. "A vegades per anar més lluny s'ha d'anar més a poc a poc", ha afegit.

El parlament del cap de files socialista també ha refredat la necessitat d'ampliar l'executiu, tot i que de moment només tinguin deu regidors dels 41 del consistori. Preguntat sobre si fer créixer l'equip de govern és una prioritat, Jaume Collboni ha respost que "la prioritat és seguir governant". Alhora, ha reconegut que treballarà per arribar a un acord per fer govern amb altres forces, però ho ha ubicat en el "mig termini". Refredant les presses.


En una posada de llarg al Saló de Cent -i amb el lema "anem per feina" de fons- Collboni ha fet un repàs de la seva petjada primerenca al capdavant de la institució. En algun moment, s'ha permès alguna concessió als seus anteriors socis. D'inici, ha mencionat que el PSC ve d'un "govern de coalició" i que "a molts projectes" els donarà "continuïtat". Una d'aquestes propostes que ja es valorava el mandat anterior i que ara s'ha fet oficial és l'anunci que el batlle es guardava pel final de la seva intervenció: la climatització de totes les escoles de primària els pròxims anys. Una mesura que es finançarà plenament a través de l'impost turístic. 


Sense menció als comuns, però sí a ERC i Junts

Al marge d'aquest matís, Jaume Collboni s'ha fet fort en l'exhibició de la diferència. Ha tret pit d'haver presentat sancions més altes que mai durant aquest estiu, tant a la ciutadania que se saltés l'ordenança de civisme com a les empreses de neteja que no complissin amb els seus deures. En conjunt, ha celebrat el seu Pla Endreça. Tot i haver rebut crítiques, ja que l'oposició ha coincidit a assenyalar-ho com una operació de "màrqueting" sense pressupost i entitats socials n'han denunciat la persecució contra col·lectius com els manters, l'alcalde socialista ha remarcat que buscava resoldre "la primera demanda" entre les preocupacions de la ciutadania. "Un pla d'acció molt contundent en alguns casos, però que ja comença a donar fruits", ha dit. 

L'arraconament als comuns -i l'aproximació a l'entesa amb Xavier Trias- ha transitat per diversos camins. D'una banda, durant el seu discurs, ha evitat mencionar explícitament Barcelona en Comú en cap moment. Per contra, ha enviat un agraïment específic a ERC i a Junts. Ho ha fet com a doble picada d'ullet. Primer, per situar-los en la seva agenda de diàleg. Segon, per recordar a l'equip de Colau que tenen vies alternatives per arribar a acords i exhibir majories a l'Ajuntament. Especialment, amb la necessitat d'aprovar pressupostos com a teló de fons.

En aquest cas, l'alcalde socialista ha aprofitat per reivindicar que hi ha iniciatives que el PSC tenia a la seva agenda, però que les han acabades proposant altres grups en les primeres comissions dels curs polític. Dels republicans, s'ha referit a la reforma de l'ordenança de civisme. Pel que fa als postconvergents, la voluntat de modificar la reserva obligatòria del 30% d'habitatges protegits per a noves edificacions o grans rehabilitacions.


L'allunyament acumulat

Aquest últim és el darrer exemple de la llista de dards que Barcelona en Comú fa mesos que comptabilitza. Fins ara, molts dels moviments s'havien considerat estètics. S'hi inclouen el desmantellament de l'urbanisme tàctic del carrer Pelai, les promeses de millor gestió de la seguretat i la neteja amb el Pla Endreça o la creació d'un consell assessor sobre infraestructures com l'aeroport, amb Santi Vila al capdavant. També la promesa d'una "nova política del diàleg" pel que fa a la transformació urbanística, arran de la polèmica per la sentència del carrer Consell de Cent. 

Ara bé, amb el setembre en marxa, els socialistes ja han iniciat la maquinària per tocar un dels puntals de les polítiques d'habitatge dels comuns: el 30% de reserva obligatòria. També es van enganxar aquest dimarts, en comissió, Janet Sanz (BComú) i Laia Bonet (PSC) per la gestió històrica de la promoció delspisos de luxe als jardins de Can Raventós. En altres camps, com la Rambla, Collboni ha promès accelerar-ne les obres. O buscar un consens per fer avançar la cobertura de la ronda de Dalt. Dues carpetes en què té plena coincidència amb Trias, que també ho situa com a elements prioritaris.

Per contra, sobre un aspecte que es va repetir que era clau durant la campanya, els lloguers de temporada, on els comuns sí que plantejaven dissenyar plans concrets des de l'Ajuntament per fer una regulació barcelonina, Collboni ha preferit no entrar-hi. "Això és competència de la Generalitat", ha remarcat l'alcalde. Tanmateix, si es fan avenços a l'àmbit català, el cap de files del PSC ha subratllat que estarà a favor de "tot el que suposi garantir" que els contractes de lloguer "siguin llargs en el temps". Una realitat que xoca amb la condició que va posar el PSOE a l'Estat en la negociació de la llei de l'habitatge: deixar fora de la regulació els lloguers temporals, una de les trampes del mercat immobiliari per incrementar preus i reduir drets dels llogaters.


Evitar el conflicte amb Trias

Així, mentre els socialistes enarboren un discurs fred amb els comuns, tot i mantenir la diplomàcia, no amaguen una sintonia creixent amb Junts. Una entesa que, alhora, no es vol ensorrar per declaracions enceses. Tant és així que quan Collboni ha estat qüestionat directament per les paraules de Xavier Trias, que apuntava que darrere del cop d'estat del 23-F hi havien els socialistes, l'alcalde ha deixat anar una resposta significativa. Ha rebutjat donar la seva opinió personal. I ha afegit: "No contribuiria a crear un bon clima d'entesa dins l'Ajuntament".
Arxivat a