El seguici polític de la Mercè pica la cresta a Collboni

La processó institucional de l'Ajuntament de Barcelona ha acabat amanida amb els retrets de Junts, comuns i ERC a l'alcalde socialista per l'equidistància amb un possible pacte de govern, mentre la dreta i extrema dreta ha sucat en els incidents nocturns de la festa

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sortint de la missa per la Mercè, aquest matí
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sortint de la missa per la Mercè, aquest matí | Ricard Novella
24 de setembre de 2023, 15:00
Actualitzat: 21:05h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, segueix convençut que les formes importen. I aquest principi ho impregna tot, també la posada en escena i la vestimenta institucional per la Mercè. Després de vuit anys sense veure-ho, durant els mandats d'Ada Colau, s'ha tornat a treure a passejar la vara d'alcalde durant el seguici posterior a l'ofici solemne de la Basílica de la Mercè, per la festa major barcelonina. També han reaparegut les bandes vermelles, que han accedit a dur tots els regidors. La imatge, pretesament unificadora, s'acabaria diluint minuts després, quan els portaveus dels grups polítics han iniciat el ball de declaracions. O bé per la política de pactes, o bé pels incidents nocturns de la festa, Collboni ha quedat assenyalat a totes les intervencions. 

En arribar a l'Ajuntament, l'oposició ha esmolat les urpes. Enrere quedaria la missa oficiada per l'arquebisbe Joan Josep Omella i el passeig amb les bèsties que ballaven al so de la banda municipal pels carrerons del barri Gòtic. Els somriures conciliadors de la comitiva política durant el seguici -acompanyats de l'absència de protestes o enganxades, que l'any passat ja es va donar i que deixa enrere uns anys amb espurnes de convulsió habituals vinculades al procés- s'han anat desfent en arribar a la plaça Sant Jaume. Especialment, després que una entrevista de l'alcalde socialista a La Vanguàrdia hagi tornat a situar la idea d'un pacte entre PSC, comuns i ERC com a via preferida de Collboni. Ara bé, recentment, el batlle barceloní ja ubicava aquesta necessitat de sumar socis al govern en el "mig termini"


I això té uns costos. Un dels més evidents és que, sent un govern en solitari amb 10 regidors dels 41 que formen el consistori, l'oposició piqui la cresta l'alcalde. En aquesta carpeta, els més conciliadors han estat els comuns. Així, la regidora Jessica González, que s'ha convertit en la màxima representant de Barcelona en Comú en un seguici sense Ada Colau, ha apuntat que ha esperonat Jaume Collboni a "liderar les converses" per estudiar el rumb de la ciutat. I explorar pactes. Una possibilitat, la d'entrar a govern, que els comuns desvinculen de la idea "d'aconseguir cadires" i recorden que calen "regidors que vetllin perquè els pressupostos es compleixin".


Xavier Trias (Junts) i Ernest Maragall (ERC) s'han deixat anar més. L'exalcalde convergent ha assegurat que la proposta de pacte entre socialistes, comuns i republicans suposa "una altra de les moltes enganyifes del senyor Collboni". "Quan diu que farà un govern progressista em fa riure una mica mica perquè dic: el progrés és el que ha passat els últims vuit anys a la ciutat de Barcelona? Jo crec que no hi ha hagut progrés. Jo crec que això ha sigut un desastre", ha expressat el cap de files de Junts, que tot i així ha mantingut la mà estesa a l'alcalde per girar full.

Al seu torn, Maragall ha acusat el batlle socialista de voler insta·lar-se en la "provisionalitat permanent", i de voler tenir un govern amb"totes les portes obertes". "Un dia o altre haurà de decidir per quina entra o per quina surt", ha apuntat el líder republicà. Tot seguit, ha considerat "relativament ridícul" que l'alcalde es valori amb "un notable" durant els primers 100 dies liderant la ciutat. Com Trias, però, Maragall s'ha mostrat decidit a "escoltar", tot i que ha lamentat que Jaume Collboni encara no hagi accedit a fer una reunió a tres que inclogui el cap de files d'ERC i la de BComú. "És un dels elements que em fa dir que no ha mogut un dit", ha comentat, després de constatar que no hi ha hagut "voluntat real" de fer un tripartit.

Crítiques pels ferits

Alhora, tant Junts com el PP i Vox han castigat l'Ajuntament de Barcelona pels fets de la passada matinada, en què es compten sis ferits per arma blanca -cinc dels quals tindrien a veure amb un grup agressor que va actuar al voltant del Poblenou- i uns 19 detinguts. Trias ha mencionat que una bona gestió "no és actuar quan hi ha aldarulls, sinó que la seguretat és fer prevenció dels aldarulls" i que "això continua sense funcionar". El PP, sense un Daniel Cirera que estava a la manifestació a Madrid contra l'amnistia, ha situat el regidor Juan Milián al capdavant de la seva formació per lloar el pregó de Najat El Hamchi, criticar la gestió de la seguretat a Barcelona i denunciar que la missa la Mercè segueix sense constar al programa oficial de la festa major.

També ha puntualitzat que veu l'acostament retòric de Collboni a una possible entesa amb ERC i comuns com una traïció a l'acord d'investidura. Milián ha resumit com a "ni estelada ni ada" el que van demanar per votar l'alcalde socialista i desbancar Trias. Ara, en canvi, creu que el socialista "vol recuperar el pitjor llegat del pitjor govern de la història d'aquesta ciutat" amb "dues tasses, colauisme i independentisme". Vox, en el seu parlament, s'ha centrat a treure punta també dels incidents nocturns.

El comissionat de Cultura del govern socialista, Xavier Marcé, ha insistit que els fets violents no tenen a veure amb la festa major, sinó amb l'acumulació de persones. "Quan tens aglomeracions de 50.000 persones, poden haver-n'hi 50 que els costi marxar. Aquí, i a les festes de Sant Feliu, l'Hospitalet o Mataró", ha rematat.

Arxivat a