Alícia Romero serà la número 2 del PSC a les eleccions

Salvador Illa opta per una llista continuista, amb Ramon Espadaler al tercer lloc, seguit d'Esther Niubó i Ferran Pedret; "És una llista per governar", ha dit Parlon

Alícia Romero, durant l'últim debat de política general al Parlament
Alícia Romero, durant l'últim debat de política general al Parlament | Lorena Sopena / Europa Press
02 d'abril de 2024, 13:05
Actualitzat: 13:51h

El PSC ja té definida la llista a les eleccions del 12 de maig. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat Nació, la número dos de Salvador Illa serà Alícia Romero, que aquesta legislatura ha estat la seva mà dreta a l'oposició i artífex dels principals acords al Parlament. El tercer lloc l'ocuparà Ramon Espadaler, quota d'Units per Avançar, que reedita l'aliança amb els socialistes, i que ha liderat aquests anys la pressió al Departament d'Interior. El quart lloc serà per a Esther Niubó, la responsable del grup parlamentari en l'àmbit d'educació i que va negociar l'acord amb ERC i Junts sobre el català a l'escola. El cinquè lloc l'ocuparà Ferran Pedret, amb un paper destacat en l'àmbit jurídic i fins ara membre de la mesa del Parlament.

A les altres demarcacions repeteixen els mateixos caps de llista que en les últimes eleccions. Sílvia Paneque liderarà la llista per Girona, avalada pels bons resultats del PSC a les eleccions municipals i que al Parlament s'ha centrat en la fiscalització de la gestió de la sequera. La número u per Tarragona serà Rosa Maria Ibarra, i la llista de Lleida l'encapçalarà Òscar Ordeig. D'altra banda, no repetiran Assumpta Escarp, vicepresidenta segona de la mesa i que es jubila després de nou anys com a diputada, ni tampoc Gemma Lienas, fitxatge provinent dels comuns a les passades eleccions i que ha tingut un paper discret aquesta legislatura.

Illa reforça alguns dels noms que han tingut un paper rellevant aquesta legislatura. Romero ha estat important a l'hora de tancar els acords pels pressupostos del Govern, una manera d'evidenciar com el PSC ha volgut fer oposició. Espadaler també ha destacat en la fiscalització de l'actuació del Govern en l'àmbit de la seguretat i els Mossos. L'exconseller d'Interior ha protagonitzat diverses picabaralles amb l'actual conseller, Joan Ignasi Elena, tant al ple com a la comissió d'Interior. El PSC vol parlar sobretot de serveis públics, Niubó tindrà un paper destacat a l'hora d'abordar reformes en l'àmbit d'educació, després dels mals resultats de les proves PISA que Illa aprofita sovint per carregar contra la gestió del Govern.

"És una llista per governar, per fer els canvis necessaris si així ho volen els ciutadans a les eleccions", ha explicat la portaveu del partit, Núria Parlon. La llista suposa una renovació d'un terç respecte de les passades eleccions.  De la llista destaquen, per Tarragona, el nom de Joaquin Paladella, alcalde de Batea, i per Lleida, Manel Ezquerra, alcalde d'Alcarràs primer com a independent i que va fer el salt al PSC. Més en clau simbòlica, els socialistes situen a la llista per Girona Eulàlia Lluch, filla d'Ernest Lluch, i Manel Nadal, germa del conseller Quim Nadal.


 

Superar el procés i reforçar els serveis públics

L'aposta del PSC és centrar la campanya electoral en recuperar "l'excel·lència dels serveis públics" després de deu anys del procés amb governs d'ERC i Junts que, segons els socialistes, no han estat positius per al país. Per resoldre la qüestió territorial, el partit recepta "diàleg" i "convivència", i exhaurir les competències en autogovern, però no contempla ni referèndums ni reformes de l'Estatut o de la Constitució.  

Les enquestes els són favorables i Illa és el principal favorit per guanyar les eleccions, però necessitarà pactes si vol arribar a la presidència de la Generalitat. El segon lloc se'l diputen Junts i ERC. Els juntaires confien que la candidatura de Carles Puigdemont els permeti consolidar la segona posició i competir amb Illa, que no preveu variar la seva estratègia malgrat la irrupció de l'expresident.