Aragonès celebra l'alternativa al Midcat: «Reforça Catalunya en el mapa energètic europeu»

El president de la Generalitat assegura que se’ls ha comunicat l’acord abans de fer-se públic; l’anunci ha coincidit amb la visita oficial a Brussel·les per reunir-se amb la Comissió Europea

Pere Aragonès, aquest dijous a Brussel·les
Pere Aragonès, aquest dijous a Brussel·les | ACN
20 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:40h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat aquest dijous l’acord per substituir el Midcat -infraestructura que el Govern havia pressionat per reactivar com a solució energètica després de l’esclat de la guerra a Ucraïna- perquè situa Catalunya al “centre del mapa europeu”. Segons Aragonès, l’acord al qual han arribat França, Espanya i Portugal se’ls ha “comunicat” abans que es fes públic

Pedro Sánchez ha anunciat aquest mateix dijous l'acord amb el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, i el primer ministre de Portugal, António Costa, per "substituir el projecte del Midcat per un nou corredor d'energia verda entre la Península i França". El president espanyol ha explicat que es crearà una canonada submarina d'hidrogen verd que unirà Barcelona i Marsella per connectar la península ibèrica al mercat energètic europeu. Mentre duri la transició energètica, ha explicat el mateix president espanyol, aquesta canonada podrà transportar gas.

Sánchez ha valorat l'acord com una "molt bona notícia" que es concretarà els dies 8 i 9 de desembre aAlacant. Precisament els tres mandataris es tornaran a reunir al País Valencià aquestes dates per definir "els terminis per a la inversió el repartiment de costos i el volum de recursos econòmics que caldrà implicar-hi".

Segons Sánchez, el nou projecte compleix les tres premisses que s'havien fixat els actors: "les interconnexions havien de ser coherents amb l'aposta per la transició ecològica; que la península Ibèrica pogués donar resposta a la demanda de solidaritat en la provisió alternativa de gas, i que les interconnexions fossin duals", és a dir, "que no només fossin per fonts d'energia com l'hidrogen, el gas i renovables, sinó que s'impulsés les interconnexions elèctriques".

En la reunió a dos que han mantingut Sánchez i Costa, els dos mandataris també han assolit un acord sobre la "solució ibèrica" que passa per "regular al marc ibèric l'emmagatzematge d'electricitat". Aquest, segons Sánchez, serrà "el segon pilar de la 'solució ibèrica' i que permetrà disposar duna reserva d'emmagatzematge d'electricitat a la Península".

Sánchez participa ara a una reunió del Consell Europeu que ha d'impulsar noves mesures contra la crisi energètica i on, entre altres, la comissió Planteja un model de compra conjunta de gas per part dels països membres que l'Estat "beu amb bons ulls". Segons el president espanyol s'està creant un gran consens europeu sobre la necessitat d'actuar de manera conjunta i establir regulacions al mercat del gas perquè no afecti com ha fet fins ara al preu de l'electricitat, és a dir, estendre "l'excepció ibèrica" a tot Europa.