Orgànica, on vas?

El 40% dels residus domèstics són fracció orgànica: què s'ha de tirar i què no al contenidor marró?

Les restes orgàniques permeten elaborar compost
Les restes orgàniques permeten elaborar compost | Agència de Residus de Catalunya
Nació
19 de desembre del 2022
Actualitzat el 30 de juny del 2023 a la 13:28h
Envàs, on vas? Els sona, oi? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tant recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia, com és el cas de la campanya "Envàs, on vas?" De fet, aquest increment del gairebé set punts, segur que es deu, en gran mesura, a campanyes com aquesta. 

Però la xifra del 47% encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge que estipula la Comissió Europea, que són d’un 55% per l’any 2025, un 60% per l’any 2030 i un 65% en el 2035. Per tant hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride que es compleixen 10 anys de la recordada campanya "Envàs, on vas?", el Govern impulsa una altra campanya amb el claim"10 anys després, reciclem més"


Es pretén recuperar l’esperit de fa 10 anys però actualitzant els missatges i traslladar que, malgrat les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament les diferents tipologies de residus.

La xifra del 47%, set punts més que el 2011, encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge de la Comissió Europea.

Els missatges clau de la campanya fan molta incidència en dos aspectes. En primer lloc en la prevenció, posant en relleu que el millor residu és aquell que no es genera. I en segon lloc en els nous sistemes eficients de recollida selectiva amb una mirada especial en el porta a porta. Un mètode de recollida que ja s’ha implantat a 303 municipis de Catalunya i que properament s’instal·larà a 133 més d’arreu del país. Així també es farà especial incidència en la recollida en origen i en l’ús de contenidors intel·ligents que també han incorporat molt municipis de Catalunya.
 

El 40% de residus d’una llar són orgànics

Amb tot, la campanya farà un esforç explicatiu altre cop sobre tots els tipus de residus que existeixen. Però molt especialment en la fracció d’orgànica –la del contenidor marró-. El Govern vol donar un paper preeminent als residus orgànics ja que creu que s’ha de visualitzar la importància de la separació d’aquest tipus d’escombraries. Encara hi ha molta gent que no separa i s’ha d’explicar que la fracció orgànica mal separada és la que té més impacte pel medi ambient amb motiu de la quantitat d’emissions de CO2 que desprenen aquests residus. 

Què va al contenidor marró? Restes de fruita, verdura, carn, peix, el marro del cafè, paper de cuina tacat de menjar, tovallons, restes de flors, taps de suro, excrements de gos o de gat.

Quan la separació es fa correctament els beneficis són evidents: s’obté la generació de compost que enriqueix els nostres sols i el nostre territori. El 40% dels residus d’una llar, en pes, són restes de menjar i de vegetals. 

La fracció de residus orgànics s’ha de recollir en bosses compostables i es recomanable fer-la en cubells que tinguin ventilació i que es poden aconseguir a través de l’ajuntament de cada municipi o al punt verd o deixalleria. Restes de fruita, verdura, carn, peix, el marro del cafè, paper de cuina tacat de menjar, tovallons, restes de flors, taps de suro, excrements de gos o de gat –sense la sorra- són tots elements que s’han de tirar a al cubell de residus orgànics.
 

Què no s'ha de llençar al contenidor marró?

I s’ha d’anar amb compte de no llençar-hi elements com bolquers, compreses, tovalloletes humides, tampons o bastonets per a les orelles així com tampoc altres productes com màquines d’afaitar, raspalls o la pols d’escombrar ni les burilles ni la cendra del tabac. Aquests elements no van al contenidor marró. 

 Per tal de resoldre els dubtes de la ciutadania, el Govern disposa del web residuonvas.cat, una guia per a consultar qualsevol qüestió sobre recollida selectiva de residus.