L’exigència dels comuns a Aragonès pels pressupostos: dir en públic que «no es farà» el Hard Rock

Albiach rebaixa les exigències i assegura que en tindrien prou amb un compromís verbal d'Aragonès en contra del macroprojecte per donar llum verda als comptes

Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu.
Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández
12 de març del 2024
Actualitzat a les 11:09h
Falten 24 hores per l'inici del debat a la totalitat dels pressupostos i, en el temps de descompte, el Govern i els comuns treballen a contrarellotge per desbloquejar un acord. L'escull continua sent el mateix que el primer dia, el Hard Rock, i de moment no hi ha hagut avenços notoris en les converses. El que demanen els comuns és que el Govern, en el moment que s'hagi d'aprovar el pla director urbanístic (PDU) del projecte, votin en contra. Però aquest dimarts la líder de la formació al Parlament, Jéssica Albiach, ha rebaixat la condició per facilitar una entesa: n'hi ha prou que el Govern "digui que no es farà el Hard Rock". 

Així ho ha dit en una entrevista al Café d'Idees d'RTVE, en la qual ha assegurat que en tenen prou amb la paraula del president Pere Aragonès. En aquest sentit, ha criticat que el Govern i el PSC no hagin sortit a explicar encara "per què volen tirar endavant" el macrocasino. Considera que l'executiu s'està "amagant" darrere d'excuses, i ha anhelat un president que "lideri" i decideixi "el model" de país. De fet, en referència a Aragonès, Albiach ha explicat que fa més de tres setmanes que no parlen, una distància que evidencia que l'acord en cap moment ha estat a punt de segellar-se. "Fa dies que espero la seva trucada", ha afegit la líder dels comuns.

Si bé és cert que enguany en l'acord pressupostari no incorporen cap menció al Hard Rock, el cap de l'oposició, Salvador Illa, té la paraula d'Aragonès per donar compliment als acords del pacte pressupostari del 2023. En ell es recull que l'executiu completarà els processos relacionats amb l'inici del macroprojecte, el que inclou textualment "l'aprovació definitiva del PDU". Si Aragonès es compromet verbalment amb els comuns, incomplirà la seva promesa verbal amb el cap de l'oposició. Això no impedeix que diversos representants del Govern hagin manifestat tant en públic com en privat que el Hard Rock "no és el seu model". 

Sobre la pressió d'ERC sobre Sumar perquè els comuns aprovin els pressupostos a Catalunya si volen que els republicans donin llum verda als estatals, Albiach ha lamentat "l'amenaça" i ha apuntat que "Catalunya no és subalterna a Madrid". A més ha recordat que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, va participar a començaments del 2023 en un acte a Tarragona en contra del Hard Rock.

En una altra entrevista aquest dimarts a Els Matins de TV3 Albiach ha reiterat que els comuns en tenen prou amb un "compromís del president" dient que el projecte no es farà, i li ha demanat que "vagi de cara". Així mateix, ha advertit que revertir la rebaixa fiscal al joc -com s'ha posat damunt la taula en els últims dies- no és una mesura suficient. També ha criticat que l'executiu d'ERC sigui "incapaç" de plantar-se davant del PSC, i ha carregat contra l'acord pressupostari entre republicans i socialistes perquè està fet "sense ambició".