Sis escultures del paisatge urbà de Sant Celoni que no et pots perdre

Formen part del patrimoni artístic, cultural i social del municipi

Sant Celoni disposa d'un itinerari de més de quatre quilòmetres per seguir una quinzena d'escultures al carrer.
Sant Celoni disposa d'un itinerari de més de quatre quilòmetres per seguir una quinzena d'escultures al carrer. | Jordi Purtí
18 d'octubre de 2023, 16:16
Actualitzat: 19 d'octubre, 15:19h
A Sant Celoni i la Batllòria hi ha una quinzena d'escultures al carrer que formen part del patrimoni artístic, cultural i social del municipi. Són escultures que qualsevol persona que visiti la capital del Baix Montseny no es pot perdre.

Un punt de partida pot ser perfectament la plaça de l'Església per acabar-lo al carrer de l'11 de Setembre. En el decurs de l'itinerari es podran conèixer les escultures que hi ha als espais públics de la vila des del segle XVI fins a l'actualitat. La visita completa de l'itinerari pot tenir una durada del voltant d'una hora i mitja i una distància de 4.586 metres.
 
A l'espai públic de Sant Celoni s'hi troben monuments escultòrics de diversos artistes com Lluís Montané, Carles Colomo, Glòria Auleda, Marc de Rooij, Josep Plandiura, Jesús Kaso, Jaume Turon, Carles Puche i Jaume Rodri que han deixat la seva petjada al paisatge urbà de la vila. A la Batllòria hi ha la Pedra de la pau (2003), una obra sorgida d'un moviment social reivindicatiu contra la guerra d'Irak.
 
Al peu de cada escultura hi ha un codi QR per tal de proporcionar més informació sobre la peça, així com una descripció d'àudio i signació per a persones sordes en quatre idiomes: Català, castellà, anglès i francès.

De totes les escultures en destaquem sis per anar obrint boca.

1. Sant Martí

L'escultor celoní Lluís Montané la va esculpir l'any 1953. La podem observar a la façana de l'església parroquial Sant Martí. Feta 200 anys després de la portalada s'adapta a l'estil barroc de la façana esgrafiada. La cara és un retrat d'Antoni Alsina, mestre de Montané a qui es ret homenatge. Lluís Montané disposa d'altres dues escultures a Sant Celoni Salomé (1996) i Repòs (2005).
 

Escultura de Sant Martí de Lluís Montané a la façana de la parròquia Sant Martí de Sant Celoni. Foto: Jordi Purtí

 

2. Dona amb nines

El malaurat Carles Colomo la va esculpir l'any 1994. És una obra feta en pedra calcària de Sant Vicenç i forma part d'una sèrie de diverses venus primitives. La seva localització és a la rotonda de les Borrelles. L'escultor del Montnegre també hi té altres dues escultures a Sant Celoni com Cariàtides d'aigua (1998) i Ball de Gitanes de Sant Celoni (2000).
 

Dona amb nines, escultura de Carles Colomo. Foto: Jordi Purtí

 

3. A en Santi Santamaria

És una escultura de Jaume Rodri de l'any 2012. la formen dues pedres, granit del Montnegre i marbre del Montseny. És un homenatge al reconegut cuiner de Sant Celoni mor als 53 anys d'edat en un viatge a Singapur el 16 de febrer de 2011. Qui la vulgui visitar la localitzarà a la cruïlla del carrer Esteve Cardelús i el passeig de la Rectoria Vella, a tocar de la Biblioteca l'Escorxador.
 

El reconegut cuiner de Sant Celoni, Santi Santamaria, va morir prematurament el 16 de febrer de 2011. Al municipi se l'ha homenatjat amb una escultura de Jaume Rodri. Foto: Jordi Purtí

 

4. Sant Celoni Ciutat Gegantera

L'any 1989 Sant Celoni va ser la cinquena Ciutat Gegantera de Catalunya. A la plaça 1 d'octubre hi ha aquesta peça de Carles Puche, feta d'acer i formigó. És l'ampliació volumètrica del logotip fet per celebrar que Sant Celoni va acollir aquest esdeveniment.
 

L'any 1989 Sant Celoni va ser Ciutat Gegantera i perdura en la memòria col·lectiva en una escultura de Carles Puche. Foto: Jordi Purtí

 

5. Monument a la Creu Roja

Monòlit de pedra de l'any 2003 obra de Jesús Kaso. L'escultura està modelada en memòria d'Henry Dunant, fundador de la Creu Roja. Es va erigir per celebrar el 25è aniversari de la implantació de la institució a la vila. Situada al carrer Creu Roja, a la zona del Pertegàs.
 

En motiu del 25è aniversari de la implantació de la Creu Roja a Sant Celoni és va inaugurar una escultura en honor del seu fundador Henry Dunant. Foto: Jordi Purtí

 

6. Portes al Montseny

Es va inaugurar el mes de novembre de 2013. Està feta d'acer corten formada per tres arcbotants que s'enllacen convidant a caminar a través d'elles. És una obra de Josep Plandiura que es va declarar guanyadora del Concurs del Museu Urbà 2012, una proposta que va néixer de la mà d'un col·lectiu d'artistes locals per engegar un projecte a la creació artística i possibilitar poder disposar d'espais per mostrar diferents obres d'art. És col·locada a la zona verda del Pertegàs de l'entrada de Llevant, al costat del carrer Bruc.
 

Escultura Portes al Montseny de Josep Plandiura. Foto: Jordi Purtí

Arxivat a