Aragonès es regira contra Junts a Badalona: «Per sectarisme deixarien passar un alcalde populista»

ERC es reivindica com l'única garantia independentista i progressista per aturar Albiol: "Totes les altres opcions generen dubtes"

Àlex Montornès i Pere Aragonès, aquest dijous a Badalona.
Àlex Montornès i Pere Aragonès, aquest dijous a Badalona. | Marc Puig / ERC
18 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:55h

La plaça de la Plana de Badalona ha esdevingut en 24 hores l'escenari dels retrets entre els dos exsocis del Govern, ERC i Junts. En aquest emplaçament els dos partits han decidit celebrar el seu gran acte, després de l'incendi que van provocar les declaracions de l'alcaldable de Junts, David Torrents, sobre la seva preferència per Xavier Garcia Albiol abans que per l'alcaldable d'ERC. Ahir van ser Laura Borràs i Carles Puigdemont els que van intentar apaivagar aquest foc que els republicans han fet revifar aquest dijous a la tarda. "Per sectarisme deixarien passar un alcalde populista per impedir que hi hagi un alcalde d'ERC. Això nosaltres no ho faríem mai", ha proclamat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha acompanyat l'alcaldable dels republicans al municipi, Àlex Montornès, en un acte de campanya amb un discurs marcadament independentista.

El cap de l'executiu català ha erigit ERC en l'única garantia republicana, progressista i independentista, i per això ha apel·lat tots aquests col·lectius a votar Montornès. "Qui vulgui parar Albiol, que voti ERC. Totes les altres opcions generen dubtes", ha proclamat, diferenciant-se així de les dues altres formacions independentistes que es presenten, Junts, i Guanyem de Dolors Sabater. Aragonès, però, també ha marcat perfil davant del projecte de l'actual alcalde, el socialista Rubén Guijarro, a qui ha acusat de formar part d'un projecte que està al "servei" de la Moncloa. "Entre la Moncloa i Catalunya, nosaltres sempre defensarem Catalunya", ha proclamat Aragonès.

"Per molt que alguns diguin que es deixen la pell i el que s'han deixat és la credibilitat". Amb aquest dard ha iniciat Montornès la seva intervenció, fent un joc de paraules amb el lema de Junts, on apareix Torrents amb la frase 'M'hi deixo la pell'. Com Aragonès, el candidat republicà ha proclamat ERC com la garantia per fer funcionar la Badalona de l'esperança, lluny de projectes del passat i populistes, en referència a Albiol. "El vot útil a Badalona es diu ERC", ha proclamat. També ha aprofitat per fer promeses electorals de la mà de la Generalitat, com ara l'impuls del Catalunya Media City, que la línia 1 del metro arribi a la parada Pompeu Fabra, i la connexió del Tramvia amb Rodalies. Les seves paraules han aixecat al públic assistent, més d'un centenar, que han aplaudit el seu candidat.

I de la Generalitat no només hi ha fet acte de presència Aragonès. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha sumat a l'acte i ha apuntat algunes de les obres de govern que ha aconseguit Montornès des de la tinència d'alcaldia de les que proposa, i ha promès que quan sigui alcalde, tindrà el Govern de la Generalitat al costat per impulsar encara més mesures. "Nosaltres som els que farem que Badalona funcioni encara millor", ha proclamat la consellera. Així mateix, ha furgat en les declaracions de Torrents, i ha promès que ERC "mai de la vida" farà que Albiol sigui alcalde. També ha erigit els republicans en garantia per fomentar l'eix nacional: "Som garantia d'una Badalona independentista, republicana, i amb el català al centre". 

L'exconseller Raül Romeva, que va ser condemnat a presó per l'organització del referèndum, ha començat la seva intervenció amb un agraïment cap als badalonins que durant el temps dels presos polítics van fer "nedades solidàries" per reivindicar la seva llibertat. Ha assegurat que, si van anar a la presó, va ser per aconseguir que el país i Badalona siguin "per a tothom", i ha assegurat que en cap cas aquesta repressió els ha desanimat "un gram". Per això ha demanat omplir les urnes de vots a ERC, en la línia de Vilagrà, argumentant que són els "únics" que fa anys que estan "picant pedra" per la república. "Que a les eleccions puguem dir que això no s'ha acabat, comença i continua. Acabarà el dia que tinguem la república plena i justa", ha tancat.

Junqueras crida a "revoltar-se" contra Junts i PSC

Mentre el president de la Generalitat participava en l'acte de Badalona, el president del partit, Oriol Junqueras, carregava també contra Junts i el PSC des d'una intervenció a Sant Andreu. Exactament, ha fet una crida a "revoltar-se" contra la "resignació" d'aquells partits que han "segrestat" Barcelona durant 40 anys. A més, ha fet servir exactament les mateixes paraules que des de Badalona ahir mateix, Borràs va fer servir per criticar a ERC. La presidenta suspesa del Parlament va assegurar que ERC i PSC fan "veure que es barallen" però són "socis". Aquestes mateixes les ha girat Junqueras contra socialistes i postconvergents: "Fan veure que es barallen, però s'han repartit el país".