Collboni apuja el seu sou i els dels regidors amb els vots del PSC, Junts i el PP

El primer ple municipal, amb nou govern socialista, aprova l'augment dels salaris del 4% i l'oposició insta l'alcalde a aclarir amb qui governarà

Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona, al ple municipal
Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona, al ple municipal | Hugo Fernández
28 de juliol del 2023
Actualitzat a les 18:44h
El nou govern municipal de Barcelona, en mans del PSC de Jaume Collboni, ja fa dies que va anunciar una voluntat incòmoda: apujar el sou un 4% a tots els regidors, inclosa la figura de l'alcaldia. Això deixaria un sou de 104.000 euros bruts anuals a càrrec del líder del consistori, superant els 100.000 actuals que fa més d'una dècada que van quedar establerts. Alhora, els regidors de l'oposició cobrarien 58.642 euros, uns 2.000 euros més del que rebien fins ara. Aquesta mesura, però, havia d'aconseguir una majoria necessària al ple de l'Ajuntament. Els comuns s'havien expressat frontalment en contra, mentre ERC quedava en dubte. Finalment, però, la iniciativa ha rebut el suport de Junts i PP. Amb aquestes votacions, el pla ha tirat endavant. 

En el ple, a més, el cap de l'oposició Xavier Trias ha dedicat part destacada de les seves intervencions a assenyalar "el misteri" de no saber encara amb qui "vol governar" Jaume Collboni pròximament. També l'exsòcia dels socialistes, Ada Colau, s'ha referit a les dificultats de tenir un executiu "molt en minoria" -amb només 10 regidors dels 41 del consistori- i ha protestat perquè el PSC hagi traslladat les converses amb comuns i ERC al setembre. "És alcalde per accident", ha apuntat Colau, seguint dibuixant un possible govern de 24 regidors entre socialistes, comuns i republicans. Aprofitant el clima d'especulacions, Trias s'ha dirigit al líder del PP -que va donar suport a l'alcalde Collboni- i ha punxat en el possible desenllaç dels acords: "Senyor Sirera, li van assegurar que els comuns no serien al govern i jo crec que s'endurà una sorpresa".

La resposta ha vingut de la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, que ha remarcat que "aquest govern de cap manera és un govern provisional" i "a més, és un govern legítim". Ara bé, ha deixat la porta oberta als canvis quan ha pronunciat les paraules: "mentre tinguem 10 regidors". Colau ha recollit el guant i els ha assegurat que no entraran en una dinàmica de "geometria variable" en què els comuns es posin bé per aprovar mesures socials del PSC, votant-hi a favor des de fora, mentre per a altres polítiques més conservadores es busca el suport extern de forces com Junts o PP.

El debat dels sous

Sobre els sous, Bonet, ha defensat la proposta apuntant que és un canvi de retribucions "proporcionat, raonable i responsable" després que estiguessin "congelades des del 2011". Igualment, ha matisat que a també s'aplica una pujada del 5% a les gerències municipals -càrrecs escollits per designació política que lideren àrees destacades- tot i que el sous que rebran encara quedaran lluny de les xifres que rebien anys enrere aquests alts càrrecs.

Contra aquest argument, ara ja des de l'oposició, l'exalcaldessa Ada Colau ha remarcat que "no és un tema de percentatges, és un tema de quantitats". Després de recordar que els comuns -quan lideraven l'Ajuntament- van proposar reduir el sou de l'alcaldia i es van trobar la negativa de la resta de forces polítiques, la representant de Barcelona en Comú ha assegurat que el que no farien "mai" és "augmentar-lo". En aquest mateix sentit, Colau ha lamentat que amb un sou de partida de 100.000 euros, "no és exemplar" incrementar el salari d'un polítics que han de "demostrar" que no estan a les institucions "per enriquir-se". "L'alcalde cobra molt més que el president d'Espanya", ha expressat l'exalcaldessa en referència als 90.000 euros que cobra Pedro Sánchez.
 

Ada Colau, al ple municipal, ja des de l'oposició | Foto: Hugo Fernández


Tot plegat ha portat els comuns a votar en contra de la proposta que afectava als regidors i consellers de districte. En el mateix sentit s'ha expressat Vox. Mentrestant, ERC s'ha abstingut, sense fer cap valoració explícita del pla de pujada dels sous. A l'altra banda, l'entesa entre PSC i Junts -que ja sumava majoria absoluta- s'ha amanit amb el suport del PP.


Xoc per Santi Vila

Un altre punt de fricció ha estat la coincidència d'aquest anunci, el del creixement dels sous, amb una convocatòria de premsa prèvia, aquest mateix divendres, en què Collboni ha explicat la creació d'un comitè assessor en infraestructures que presidirà l'exconseller convergent Santi Vila. En el consell plenari, Colau ha volgut fer-ne menció dient que li ha "sorprès" el nomenament de Vila. "No sé si l'anunci era per intentar rebaixar l'impacte comunicatiu d'aquest ple", ha expressat la líder de BComú en relació a l'actualització de les retribucions. També ha retret l'elecció d'aquest perfil "neoliberal".

Com a resposta a la menció del fixatge, la socialista Laia Bonet ha trobat "curioses" les paraules de Colau. "Vostès van nomenar Pere Macias, també exconseller de Convergència", ha mencionat la mà dreta de Jaume Collboni, en referència al càrrec de direcció estratègica de connexió dels tramvies per l'avinguda Diagonal.
Arxivat a