El Barça evita demanar el cap de Rubiales

El club esperava les "oportunes explicacions" i trenca el silenci amb un comunicat tebi en què es limita a rebutjar les seves actuacions per evitar fer de jutge que contrasta amb la contundència de l'Espanyol i altres clubs

Luis Rubiales i Joan Laporta, amb Florentino Pérez a l'Aràbia Saudita
Luis Rubiales i Joan Laporta, amb Florentino Pérez a l'Aràbia Saudita | FCB
Marc Orts i Martí Oliver
25 d'agost de 2023, 15:20
Actualitzat: 23:14h
El Barça s'ha pronunciat finalment sobre les polèmiques actuacions del president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, durant la final del Mundial femení, gairebé cinc dies després, però ha evitat demanar la destitució o qualsevol mesura contra el dirigent. El club ha esperat a disposar de les "oportunes explicacions" de Rubiales, segons fonts internes consultades per Nació, que han arribat aquest divendres en forma d'una compareixença escandalosa davant l'assemblea de l'òrgan rector del futbol a l'Estat, en què ha carregat durament contra un "fals feminisme" i ha assegurat que "és la gran xacra d'aquest país".

Amb l'anunci que no dimitirà i a l'espera d'una previsible suspensió, tal com el Consell Superior d'Esports (CSD) pretén preveu executar de manera cautelar alhora que sol·licitarà al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) que l'inhabiliti de manera definitiva, el Barça ha considerat lamentables i injustificables les actuacions de Rubiales, alhora que s'ha compromès "a continuar en la línia de donar suport a l'esport femení, a la plena igualtat entre homes i dones en el món de l’esport i a la societat en general".
 
El cert és que, fins aquest divendres, el món del futbol en general havia mantingut un perfil baix des del petó no consentit a Jennifer Hermoso i els altres fets de Rubiales. L'ombra del president de la RFEF ha estat massa llarga. Malgrat les excepcions d'equips com El Sant Andreu, l'Europa o el Lleida Esportiu, la majoria de clubs de futbol —com ara el Barça l'Espanyol i el Girona— han mantingut un silenci còmplice amb les accions de Rubiales fins aquest divendres. Ara bé, amb la roda de premsa a l'assemblea, les mostres de rebuig s'han generalitzat.

Tolerància Zero amb el masclisme

El Girona F.C. ha estat el primer club català de primera divisió a posicionar-se oficialment. En un comunicat, el club presidit per Delfí Geli ha mostrat  el seu "rebuig categòric" als actes i les actituds del president de la RFEF, Luis Rubiales, durant la Final del Mundial Femení. El conjunt, que forma part de l'estructura del Manchester City, també ha sigut contundent amb un missatge de "tolerància zero" al masclisme: "estem decidits a contribuir activament a l'erradicació d’aquest tipus d’actituds i comportaments", ha afirmat l'entitat esportiva, que no participarà en l'assemblea d'aquest divendres perquè no n'és membre actiu. Per la seva banda, l'Espanyol s'ha avançat als blaugranes i ha reaccionat a les darreres declaracions de Rubiales amb un comunicat exigint la seva destitució.
 
Pel que fa a les jugadores de la selecció espanyola, la primera a pronunciar-se a través de la seva agència va ser Jennifer Hermoso, que va demanar "mesures exemplars". L'ha seguit la dues vegades pilota d'or i capitana del Barça, Alèxia Putellas: "Això és inacceptable, s'ha acabat. Estem amb tu, companya". S'hi han sumat també altres futbolistes blaugranes com Aitana Bonmatí, Cata Coll i Ana Crnogorcevic, entre altres. Per la seva banda, el capità del primer equip masculí de futbol, Sergi Roberto, ha expressat el seu suport a les denúncies de les jugadores. "Estem amb vosaltres", ha dit.
 
Per la seva banda, la vicepresidenta institucional i portaveu del Barça, Elena Fort, s'ha desmarcat de la tebior del club i ha expressat amb contundència la seva exigència que Rubiales dimiteixi com a president de la RFEF. "Manifesto el meu total rebuig a l’actuació de tots aquells membres dels estaments oficials i no oficials que permeten i emparen actuacions reprovables i a tot el succeït aquest matí", ha piulat.