L'ANC insta ERC i Junts a exigir el «reconeixement explícit» de l'1-O per negociar a Madrid

L'entitat veu insuficient l'amnistia i avisa que els partits "rebaixaran molt les expectatives" si arriben a acords que no abordin el conflicte polític

Dolors Feliu, en una imatge d'arxiu
Dolors Feliu, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
04 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:00h
L'ANC ha fet pública la seva posició respecte de les negociacions d'ERC i Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. L'entitat que presideix Dolors Feliu veu insuficient l'amnistia i diu que no es pot arribar a cap acord amb els partits espanyols que no passi pel respecte a allò que decideixi el Parlament per fer efectiva la independència de Catalunya. En aquest sentit, insta els partits independentistes a exigir el "reconeixement explícit" de l'1-O per asseure's a negociar, i a posar-se d'acord per fer la independència, no per votar presidents espanyols.

Feliu ja ha verbalitzat diverses vegades aquest posicionament, tant en entrevistes com en actes públics. Segons l'ANC, les negociacions amb el PSOE han de ser per fer la independència "o per res". L'amnistia, doncs, seria insuficient per investir Pedro Sánchez i, a més, blanquejaria l'Estat davant de la Unió Europea. "Qualsevol altre objecte de negociació que no inclogui el respecte a allò que el Parlament decideixi per fer efectiva la independència rebaixa els mínims democràtics i regala el blanqueig de l'Estat davant de la UE", diu el comunicat fet públic aquest dilluns.

L'ANC defensa que cal mantenir la posició al Congrés i no rebaixar les demandes. Només així, diu l'entitat, es pot forçar els partits espanyols a abordar la resolució del conflicte polític si volen governar l'Estat. En tot cas, la credibilitat de les negociacions amb el PSOE és nul·la. "Les negociacions amb els partits que defensen la unitat d'Espanya per damunt de tot no són una opció creïble, perquè l'Estat incompleix sistemàticament qualsevol compromís", diu el comunicat.

El secretariat nacional va debatre dissabte la posició de l'entitat sobre la investidura. La majoria de secretaris nacionals -no tots- van posicionar-se en la línia de la direcció. L'entitat utilitzarà la manifestació de la Diada per pressionar ERC i Junts i condicionar les negociacions. "El que aconsegueix l'Estat amb qualsevol pacte que no sigui encarar el conflicte nacional amb Catalunya i la seva independència rebaixa, i molt, les expectatives que els partits independentistes ens havien plantejat", avisa l'ANC. La direcció està pendent de què passi a Madrid per decidir els propers passos a seguir.

En aquest sentit, sobre la taula hi ha l'activació d'una "llista cívica", que en funció de com es resolgui la investidura de Sánchez tindrà més o menys espai per concórrer a les properes eleccions al Parlament, encara sense data.