Més del 70% de dones té por de patir robatoris, atacs o agressions sexuals si caminen soles de nit

Un 73% de catalans veu bé aplicar mesures alternatives a la presó per als delictes poc greus, segons una enquesta del CEO

Manifestació del 8 de març a Barcelona.
Manifestació del 8 de març a Barcelona. | Yvelisse Teixeira
24 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:41h
La sensació d'inseguretat a Catalunya és elevada, si es camina sol pel carrer, a la nit. Així ho apunta la tercera enquesta òmnibus del 2023 de la Generalitat, feta pública aquest dimecres, la qual també assenyala que el temor és molt més elevat entre les dones. En una escala de por entre 0 i 10, un 77% de catalanes se situa per sobre del 6 en relació amb la possibilitat de patir un robatori si va sola de nit (47% en els homes). Igualment, un 75% té por de patir una agressió (41% en els homes) i un 71% creu que podria patir una agressió sexual (19% en els homes). En aquest darrer àmbit, la preocupació és superior encara en les noies joves.

Malgrat tot, el nivell de satisfacció per la feina dels Mossos d'Esquadra és bona, amb un 6,8 de mitjana i un 71% d'enquestats que els puntuen amb un 6 o més. Les notes més baixes al cos les rep dels simpatitzants de la CUP (5,2) i de Vox (5,9), segurament per motius contraposats, segons ha destacat el director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Muñoz. Igualment, la satisfacció global és superior en relació amb els bombers (8,5) i els agents rurals (7,2).

Per altra banda, l'ús de mesures alternatives a la presó per als delictes poc greus té un nivell de suport molt elevat, del 73% dels enquestats. El consens més elevat el rep dels simpatitzants de la CUP i els comuns (83%) i els que els veuen pitjor, però amb acord majoritari encara, són els Vox (69%).

Aquest sondeig s'ha elaborat a través d'enquestes en línia o en paper, com cada cop ocorre més en aquests treballs del CEO, en aquest cas respostes per 2.262 persones a partir de 16 anys residents a Catalunya. En concret, aquest treball de camp s'ha realitzat entre el 29 de setembre i el 30 de novembre de 2023.