La via Asens per desbloquejar l'amnistia

L'advocat i dirigent de Sumar planteja aprovar la llei per "consolidar la posició" i negociar una reforma del delicte de terrorisme, que actualment té un redactat massa ambigu

Jaume Asens, intervé en l'acte de sumar en l'ateneu Barceloní
Jaume Asens, intervé en l'acte de sumar en l'ateneu Barceloní | Hugo Fernández
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 10:05h
L'amnistia es troba als llimbs. Poques vegades ha passat que el Congrés tombi una proposició de llei que ha superat tots els tràmits previs, i la retorni a la comissió perquè elabori un nou dictamen. Dimarts, al Congrés, va passar això: Junts va votar en contra de l'amnistia per allargar el marge de negociació unes setmanes més, i intentar millorar un text que volen que sigui "integral" i d'aplicació immediata. La llei, ara, es troba a la pròrroga i l'advocat i un dels negociadors de Sumar Jaume Asens ha proposat una manera de desencallar la situació: aprovar la llei d'amnistia i, en paral·lel, reformar el delicte de terrorisme del codi penal.

Advocats consultats per Nació fa temps que alerten que voler resoldre tota la repressió del procés amb una sola llei -la d'amnistia- és poc realista, perquè sempre hi haurà causes que no hi podran entrar i marge d'interpretació dels jutges. De fet, retocar excessivament la llei pot suposar riscos de cara al Tribunal Constitucional, ja sigui perquè s'interpreta que es fa una llei ad-hoc per a persones concretes o bé perquè es limita massa la capacitat dels jutges, que tenen l'encàrrec d'interpretar i aplicar les lleis que surten del Congrés. "Estem en una situació delicada", ha admès Asens en una entrevista a Els Matins de TV3. 

El PSOE creu que l'actual llei d'amnistia és bona i sòlida, i amb garanties de passar els filtres del TC i de la justícia europea, que analitzaran a fons el text. En una entrevista amb aquest diari, el portaveu del grup socialista a la comissió de Justícia, Francisco Aranda, advertia del "risc" d'anar fent modificacions al text i insistia que, ara, la llei és plenament constitucional. El PSOE no vol que la llei embarranqui al TC, perquè seria un revés decisiu a la legislatura de Pedro Sánchez. Per la seva banda, Junts vol garanties que Carles Puigdemont i tots els represaliats podran acollir-se a la llei i que aquesta tindrà efectes ràpids.

"Hem de trobar un punt intermedi", ha dit Asens. La seva proposta passa per aprovar la llei d'amnistia -si es pot, amb alguns retocs més- i, alhora, negociar una reforma del codi penal per tapar les vies d'aigua que han obert alguns jutges, com Manuel García Castellón. El magistrat de l'Audiència Nacional ha posat la directa i mira de fortificar la causa sobre el terrorisme de Tsunami Democràtic per driblar l'amnistia. Què proposa Asens? Aprovar la llei d'amnistia per "consolidar la posició" i després "avançar" amb una nova reforma si els jutges en "boicotegen" l'aplicació.

Una de les reformes passa per retocar el delicte de terrorisme al codi penal, un tipus delictiu que neix d'un acord entre el PP i el PSOE l'any 2015 i que, segons l'advocat, té un redactat poc concret, que permet que accions que no són terrorisme -com la de Tsunami- hi puguin encaixar. "Aquesta reforma és la que utilitza García Castellón", ha assenyalat. En l'actual redactat, qualsevol acció que serveixi per "subvertir l'ordre constitucional" pot entrar dins del delicte de terrorisme. Segons Asens, i així ho ha apuntat també ERC en les darreres setmanes, legislar en funció dels moviments del jutge és un error.

Abans, però, hi ha 15 dies per negociar abans que la llei torni al ple. En aquest temps es poden acordar esmenes transaccionals per trobar la manera de tranquil·litzar Junts i, alhora, que la llei tingui garanties de passar els filtres. Una proposta que ha fet Asens passa per incloure a la llei els casos de terrorisme quan el delicte no s'hagi materialitzat. El terrorisme que imputa García Castellón, diu l'advocat, no es va materialitzar en res concret. Aquesta podria ser una via de "punt intermedi" per desencallar l'amnistia. Hi ha un altre problema: el delicte de traïció que explora el jutge Joaquín Aguirre. Incloure aquestes actuacions dins de la llei, ha alertat Asens, pot suposar entrar en el terreny de la inconstitucionalitat.