Els comuns s'enroquen amb el rebuig al Hard Rock per aprovar pressupostos: «No volem Las Vegas en low cost»

Després del pacte entre el Govern i el PSC, l'executiu es reunirà dijous amb la formació liderada per Albiach, que espera un compromís explícit d'Aragonès rebutjant el pla urbanístic que facilitaria l'impuls del macroprojecte al Camp de Tarragona

David Cid i Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu.
David Cid i Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández
Oriol March / Carme Rocamora
27 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:13h
Els comuns no en tenen prou que l'acord pressupostari entre el Govern i el PSC no mencioni el Hard Rock. Des del primer moment la formació presidida al Parlament per Jéssica Albiach havia advertit que necessitava un compromís explícit de l'executiu assegurant que tombarà el Pla Director Urbanístic (PDU) que pot permetre tirar endavant el macroprojecte. Però aquest compromís no ha arribat. De moment, el Govern aprovarà dimecres el projecte de pressupostos. Dijous es reunirà amb els comuns, i en aquesta reunió esperen poder desencallar un acord sobre el Hard Rock, el principal escull d'aquesta negociació.

"Per què és important que el Govern descarti el Hard Rock? Perquè perpetua un model de país caduc que ens acosta al Madrid d'Isabel Díaz Ayuso", ha apuntat Albiach, que ha indicat que tindria conseqüències lesives per al medi ambient -en plena situació de sequera-, en seguretat -pels problemes que veu vinculats als casinos- i per la salut, com en el cas de les addiccions. "És una mesura que plantegem pensant en totes les famílies que pateixen la xacra de les addiccions i pels sectors que pateixen per la sequera. No volem que Catalunya sigui Las Vegas en low cost". Si es descarta el macroprojecte, es podrà procedir a la negociació dels comptes en global.

De moment, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha reivindicat aquest dimarts que en el projecte actual dels pressupostos no hi ha "ni un euro" dedicat al Hard Rock. En una entrevista posterior a Catalunya Ràdio, el viceconseller, Sergi Sabrià, ha apuntat que el Hard Rock té una part tècnica que en el punt actual "es fa difícil tirar-lo enrere" perquè caldria fer compensacions importants. "La tramitació només pot continuar endavant si els privats tenen interès", ha afegit. 

Canvia alguna cosa pels comuns després de l'entesa Govern-PSC? Segons Albiach, l'acord "es queda curt", perquè està fet "en base a pedaços". Sobre la pressió d'aprovar els comptes, la cap de files els comuns ha indicat que aquesta pressió és per al Govern. El seu partit ha validat tots els pressupostos que han sortit del Parlament des del 2017, i aquesta vegada no volen que sembli que s'emet un "xec en blanc". En tindrien prou amb un compromís verbal del president Aragonès? "El que demanem és que es descarti el pla director urbanístic", ha remarcat. "El president ha de liderar, i dir en públic el mateix que diuen en privat, que és que no és el seu model", ha apuntat la dirigent dels comuns.
 

Sisena hora i promoció de renovables

Més enllà de l'escull sobre el Hard Rock, Joan Carles Gallego, negociador dels comptes per part dels comuns, ha estat l'encarregat de detallar les mesures que reclamen. La primera que ha citat ha estat la promoció de les renovables i de les energies netes en tots els edificis públics de la Generalitat. "Hi ha d'haver un canvi de fons del model energètic", ha ressaltat el diputat, que ha apostat per la mobilitat en tren arreu del territori. Des de la millora de Rodalies -sobretot en freqüències- als trens lleugers, o bé l'extensió de la xarxa fins al Berguedà. En aquest sentit, Gallego ha demanat "millorar" la T-16 perquè arribi a tot Catalunya i no estigui circumscrita a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Pel que fa a educació, ha posat el focus en la sisena hora: "Que tot l'alumnat del país tingui el mateix tracte". També ha indicat que cal millorar les beques menjador, perquè l'encariment del preu -segons ell- no es pot imputar a les famílies. "Hem d'avançar en la universalització del menjador", ha apuntat Gallego, que ha assenyalat que tots els alumnes han de tenir dret a les extraescolars. "Tothom ha de tenir dret a l'educació fora de l'escola", ha assenyalat el diputat dels comuns, que ha reclamat més recursos per a la formació professional i la disminució de les ràtios. Fa uns dies, els comuns també van anunciar que reclamen 1.000 milions d'euros per habitatge públic i una regulació específica per al lloguer de temporada.

La previsió del Govern és aprovar els pressupostos aquest dimecres en una sessió extraordinària del consell executiu. El projecte incorporarà tot l'acordat amb el PSC, i preveu que s'incorporin via esmenes les propostes que es negociïn amb els comuns. De moment el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja ha manifestat la seva voluntat que els comuns se sumin als pressupostos, reeditant d'aquesta manera la fórmula que va tirar endavant els comptes l'any passat. Tot i fer una crida a la "responsabilitat" dels partits ha volgut deixar clar que el PSC no ha fet el pas de tancar un acord per pressionar ningú. I ha defensat que la responsabilitat que hi hagi pressupostos no és del PSC sinó del Govern. Segons ha descrit gràficament, el PSC ha donat al Govern "una pilota de gol" i ara s'ha de veure si la rematen.