13
de març
de
2024, 13:58
Actualitzat:
14:00h
Notable reconeixement per als productors bagencs en el marc de la primera edició del Concurs de Formatges Artesans de Catalunya que va celebrar-se els dies 1 i 2 de març al Passeig de la Devesa de Girona coincidint amb el I Fòrum del Formatge Artesà i Català. L'organització de l'esdeveniment -que va comptar amb tallers, xerrades, tastos i venda de productes, entre d'altres- va anar a càrrec de l'Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), una entitat que aplega al voltant de vuitanta formatgeries artesanes de Catalunya i que defensa un model agroalimentari arrelat al territori, divers i sostenible.
Pel que fa al concurs pròpiament, van presentar-s'hi 166 productes, dividits en 17 categories diferents. Entre els premiats s'hi troben sis formatges del Bages, dos dels quals elaborats per l'artesenca Formatges Gavarresa; un per Cal Cantaré de Santpedor; dos per la navassenca Cal Music, i un per Formatges Muntanyola, a Sant Salvador de Guardiola.
En aquesta ocasió, la navassenca va rebre la medalla d'or pel Tou del Mujal de Vaca Eco i pel Tou del Mujal de Cabra Eco, dos formatges, expliquen Lourdes Casas i Martí Just, els seus creadors, "fets amb llet pasteuritzada ecològica, amb coagulació enzimàtica i una curació mínima de tres setmanes". En tots dos casos, l'escorça té un color blanc i ataronjat "fruit dels rentats d'aigua amb sal que traiem del Salí de Cambrils, a Odèn". Pel que fa a l'aspecte, "són rústics, elegants i fins" i tenen una textura "cremosa i suau quan són joves, i més complexa a mesura que van madurant". L'únic que diferencia el Tou del Mujal de Vaca i el de Cabra és la llet: "En el primer, ens la proporcionen els pagesos d'Ecofranch, a l'Alt Urgell, i en el de cabra, l'anem a buscar a La Cabreria de Santa Maria d'Oló".
L'altre or bagenc va endur-se'l El Bruc, de la santpedorenca Cal Cantaré, que va imposar-se en la categoria de Formatges Serrat de Cabra de Coagulació Enzimàtica, Premsat i Madurat. Tal com explica el Joan Canellas, el responsable del negoci, El Bruc és "un formatge semicurat elaborat amb llet crua de cabra, de dos mesos de maduració i amb escorça florida natural que destaca per la seva textura cremosa i un sabor equilibrat".
Pel que fa a les medalles de plata, totes dues van anar a parar a mans de Carles Badia, el responsable de Formatges Gavarresa, a Artés. Els productes premiats van ser el Cendrat i El Blau, que van competir en les categories de Quallades Àcides de Vaca/Búfala i Formatges Blaus, respectivament.
Tal com el mateix Badia explica, el Cendrat "és un formatge de quallada àcida feta amb llet de vaca, recoberta amb carbó vegetal, d'una maduració mínima de 15 dies i molt suau i untuós". El Blau, per la seva banda, té la llet crua de vaca ecològica com a principal ingredient -"ens la porten de la granja Ecofranch", matisa"-, i compta amb una textura "molt cremosa que s'accentua quan guanya temperatura". Pel que fa al sabor, "és intens, amb aromes i gustos animals pronunciats i potents derivats de la fantàstica qualitat de la llet", assegura.
La darrera guardonada, Formatges Muntanyola (Sant Salvador de Guardiola) va penjar-se la medalla de bronze en la categoria Formatge Serrat de Vaca/Búfala de Coagulació Enzimàtica, Premsat i Madurat pel seu Bufalet. Tal com assenyalen des de la Finca Urpina d'Ampans -que és on es produeix-, es tracta d'un "formatge curat elaborat amb llet de búfala que compta amb una maduració lenta i tranquil·la de dos a quatre mesos". D'escorça ocre, "la seva textura és cremosa i fonedissa i el seu gust, intens però refinat".
Pel que fa al concurs pròpiament, van presentar-s'hi 166 productes, dividits en 17 categories diferents. Entre els premiats s'hi troben sis formatges del Bages, dos dels quals elaborats per l'artesenca Formatges Gavarresa; un per Cal Cantaré de Santpedor; dos per la navassenca Cal Music, i un per Formatges Muntanyola, a Sant Salvador de Guardiola.
Tres ors, dues plates i un bronze
No és el primer cop que les quatre formatgeries premiades reben reconeixements importants dintre del sector. El més destacat de tots és, possiblement, el que Cal Music, ubicada a El Mujal (Navàs), va rebre en el marc de la 35a edició del Salón Gourmets, l'esdeveniment europeu més important d'alimentació d'alta gamma. En aquell cas, el formatge El Ferrer es va imposar com a Millor Formatge Curat de Vaca de l'Estat d'entre les propostes presentades per les 868 formatgeries participants.En aquesta ocasió, la navassenca va rebre la medalla d'or pel Tou del Mujal de Vaca Eco i pel Tou del Mujal de Cabra Eco, dos formatges, expliquen Lourdes Casas i Martí Just, els seus creadors, "fets amb llet pasteuritzada ecològica, amb coagulació enzimàtica i una curació mínima de tres setmanes". En tots dos casos, l'escorça té un color blanc i ataronjat "fruit dels rentats d'aigua amb sal que traiem del Salí de Cambrils, a Odèn". Pel que fa a l'aspecte, "són rústics, elegants i fins" i tenen una textura "cremosa i suau quan són joves, i més complexa a mesura que van madurant". L'únic que diferencia el Tou del Mujal de Vaca i el de Cabra és la llet: "En el primer, ens la proporcionen els pagesos d'Ecofranch, a l'Alt Urgell, i en el de cabra, l'anem a buscar a La Cabreria de Santa Maria d'Oló".
L'altre or bagenc va endur-se'l El Bruc, de la santpedorenca Cal Cantaré, que va imposar-se en la categoria de Formatges Serrat de Cabra de Coagulació Enzimàtica, Premsat i Madurat. Tal com explica el Joan Canellas, el responsable del negoci, El Bruc és "un formatge semicurat elaborat amb llet crua de cabra, de dos mesos de maduració i amb escorça florida natural que destaca per la seva textura cremosa i un sabor equilibrat".
Pel que fa a les medalles de plata, totes dues van anar a parar a mans de Carles Badia, el responsable de Formatges Gavarresa, a Artés. Els productes premiats van ser el Cendrat i El Blau, que van competir en les categories de Quallades Àcides de Vaca/Búfala i Formatges Blaus, respectivament.
Tal com el mateix Badia explica, el Cendrat "és un formatge de quallada àcida feta amb llet de vaca, recoberta amb carbó vegetal, d'una maduració mínima de 15 dies i molt suau i untuós". El Blau, per la seva banda, té la llet crua de vaca ecològica com a principal ingredient -"ens la porten de la granja Ecofranch", matisa"-, i compta amb una textura "molt cremosa que s'accentua quan guanya temperatura". Pel que fa al sabor, "és intens, amb aromes i gustos animals pronunciats i potents derivats de la fantàstica qualitat de la llet", assegura.
La darrera guardonada, Formatges Muntanyola (Sant Salvador de Guardiola) va penjar-se la medalla de bronze en la categoria Formatge Serrat de Vaca/Búfala de Coagulació Enzimàtica, Premsat i Madurat pel seu Bufalet. Tal com assenyalen des de la Finca Urpina d'Ampans -que és on es produeix-, es tracta d'un "formatge curat elaborat amb llet de búfala que compta amb una maduració lenta i tranquil·la de dos a quatre mesos". D'escorça ocre, "la seva textura és cremosa i fonedissa i el seu gust, intens però refinat".