Estrenen la primera planta solar fotovoltaica flotant de Catalunya

L'estructura, instal·lada sobre una bassa de recollida d'aigua pluvial d'una empresa de biotecnologia del Tarragonès, compta amb 195 panells

Nació
24 de març del 2023
Actualitzat el 28 de març a les 17:25h
La primera planta fotovoltaica flotant de Catalunya
La primera planta fotovoltaica flotant de Catalunya | ACN
L'energia fotovoltaica flotant és una realitat cada vegada més estesa arreu del món. Tanmateix, tot just s'acaba d'estrenar la primera instal·lació a Catalunya. S'ha realitzat a l'empresa Atens, ubicada a la Riera de Gaià (el Tarragonès), i consisteix en una estructura formada per 195 planells solars col·locats sobre una bassa de recollida d'aigua pluvial de 1.745 metres quadrats.

Aquesta instal·lació permetrà a la companyia dedicada a la biotecnologiaagrícola estalviar-se un 30% del cost anual de l'energia. L'empresa bagenca Sud Renovables –responsable del major projecte d'autoconsum del país- ha estat l'encarregada del projecte. Un dels seus fundadors, Manel Romero, destaca l'augment de demanda d'aquest tipus d'estructures en embassaments i assegura que ja estan treballant en la instal·lació d'una nova planta a l'Alt Penedès.

A diferència de les instal·lacions sobre el terreny o damunt de les teulades, en què s'utilitzen contrapesos per traspassar el sòl, en el cas de les fotovoltaiques flotants els panells es col·loquen sobre unes peces de polietilè d’alta densitat que es mantenen sobre la superfície de la massa d’aigua. Segons ha remarcat Romero, les plaques són les mateixes.

El cofundador de Sud Renovables considera que aquest tipus d'estructures són una "molt bona alternativa per créixer en energia solar sense afectar terreny agrari". "A Catalunya tenim dificultats per fer instal·lacions fotovoltaiques sobre el terreny, perquè no tenim grans extensions, hi ha més conscienciació per minimitzar l'impacte visual i es vol preservar molt més els espais agrícoles", argumenta.
 
Arxivat a