ERC liquida el «sitting» dels actes de campanya

El partit només reserva una fila zero per als candidats i líders principals, i la resta de càrrecs s'asseuen barrejats amb el públic general per evitar una imatge excessivament institucional

Oriol Junqueras, en l'acte central de campanya d'ERC aquest dilluns al Born
Oriol Junqueras, en l'acte central de campanya d'ERC aquest dilluns al Born | Marc Puig / ERC
18 de juliol del 2023
Actualitzat a les 18:30h


ERC està aconseguint omplir els actes principals d'aquesta campanya electoral, en el que intenta ser una imatge de múscul pocs dies abans de les eleccions del 23 de juliol. En l'acte central, al Born i amb la presència d'EH Bildu, el partit va reunir unes 1.200 persones, segons dades de l'organització, i en l'acte d'inici, al barri de Sants, unes 300, xifres rellevants tenint en compte les característiques de la campanya -a ple estiu- i el moment de desencís que viu l'independentisme. Bona part de la gent que assisteix a aquests mítings tenen vincles amb el partit i per evitar que aquests perfils ocupin en bloc les primeres files, ERC ha pres la decisió d'eliminar el sitting.

En els actes importants d'aquests dies es pot veure com els principals noms d'ERC -sobretot els que han d'intervenir- es col·loquen en una fila zero que els organitzadors sí que han mantingut. La resta de cadires, però, són obertes a tots els assistents. En l'acte central, per exemple, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, o el president d'ERC, Oriol Junqueras, tots tres amb un paper destacat durant el míting, ocupaven la fila zero, amb altres càrrecs de la cúpula republicana. Just per darrere, però, no hi havia la resta de càrrecs que van assistir al Born, sinó gent anònima o que no es troba a la primera línia política avui dia.

El canvi arriba després d'unes eleccions municipals en què la campanya va deixar imatges dels actes amb les primeres files monopolitzades per persones del partit. Des de consellers del Govern fins a alcaldes, passant per assessors i alt càrrecs, cosa que va incomodar en certs moments la sala de màquines dels republicans, per la imatge excessivament institucional que desprenia. Per evitar això, el partit només reserva la primera fila dels actes per als principals noms -candidats, la direcció, el president...- i la resta de càrrecs seu barrejada entre el públic general. Fins al punt, com va passar dilluns al Born, que alguns consellers o diputats van seguir l'acte dempeus, darrere de tot, comentant les intervencions i aplaudint.

Amb aquest moviment, ERC vol donar una imatge de més proximitat amb la ciutadania. Va en la línia del que ja va fer el partit durant la campanya de les eleccions del 28-M, amb el porta a porta, en què es van implicar directament Aragonès i Junqueras, i també la portaveu, Marta Vilalta. ERC va visitar més de 10.000 llars barcelonines amb l'objectiu de mostrar obertura i apostar per la política més propera amb el ciutadà. 

Malgrat no tenir lloc reservat, els càrrecs del partit compleixen en campanya i es deixen veure pels actes més importants. Al Born, hi eren pràcticament tots els consellers del Govern, la direcció d'ERC, diputats, alts càrrecs i assessors per fer costat a Gabriel Rufián i Teresa Jordà en el camí cap al 23 de juliol. Els republicans es juguen quedar en segona posició, per davant de Junts, en unes eleccions que, segons les enquestes, les guanyarà el PSC a Catalunya.