El PP pren un escó al PSOE pel vot exterior i s'encareix encara més la investidura de Sánchez

Els socialistes necessitaran el sí de Junts o del BNG i CC. El repartiment d'escons a Catalunya no s'altera i els juntaires salven per pocs centenars de paperetes els seus escons de Tarragona i Girona davant el PSC i el PP

Una persona votant a les eleccions del 23-J
Una persona votant a les eleccions del 23-J | Martí Albesa
Marc Orts / Lluis Girona
28 de juliol del 2023
Actualitzat el 29 de juliol a la 13:31h
El vot exterior no ha deixat cap sorpresa a Catalunya, on no hi ha canvis, però sí a Madrid, on el PP ha pres un escó al PSOE i ha fet encara més difícil la investidura de Pedro Sánchez, segons afirmen els populars i confirmen diversos mitjans. Amb el recompte definitiu, el bloc de la dreta i l'extrema dreta amb UPN suma 171 escons que votaran no a Sánchez, els mateixos que el bloc de l'esquerra i els possibles socis sobiranistes -ERC, Bildu, PNB i BNG-, que haurien de votar tots sí al candidat socialista. En aquest nou context, la diputada de Coalición Canària (CC) i els set de Junts tenen la clau per decantar la balança. Si en primera volta no hi ha majoria absoluta al debat d'investidura, en segona calen més vots afirmatius que negatius. En cas d'empat a vots el candidat no és investit.


Així, si el partit canari no dona el seu vot favorable al govern de PSOE i Sumar o es decanta pel binomi de PP i Vox, l'abstenció de Junts ja no seria suficient per mantenir Sánchez a la Moncloa. Cal recordar que CC ja ha rebutjat donar suport a Alberto Núñez Feijóo si va de la mà de Vox. Però a les illes Canàries, el president del seu partit, Fernando Clavijo, governa en coalició amb els populars, que amenacen de retirar-li el suport en funció del que facin els regionalistes a Madrid.

Pel que fa a Catalunya, es mantenen els resultats de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge. El recompte del CERA s'ha realitzat aquest divendres i els dos escons que hi havia en dubte s'han mantingut: Junts reté el segon diputat per Girona i el primer Tarragona, que es disputava per pocs vots amb el PP i amb el PSOE respectivament.

A Girona, el vot exterior ha donat 326 vots a Junts i 51 menys els populars, que s'han quedat amb 275 i d'aquesta manera es queda encara una mica més lluny d'aconseguir l'últim diputat. Pel que fa a Tarragona, els socialistes ha aconseguit 685 vots des de l'estranger, mentre que Junts n'ha recavat 200. Tot i aquesta retallada, però, el PSC s'ha quedat a 813 vots d'esgarrapar l'últim diputat de la demarcació.