ERC obre la porta a la reincorporació de Junts al Govern si pacten per investir Sánchez

Jordà planteja que la formació de Borràs i Turull pugui participar en la taula de diàleg: "Trobarem la fórmula segur"

Sans, en una imatge d'arxiu
Sans, en una imatge d'arxiu | David Zorrakino / Europa Press
29 de juliol del 2023
Actualitzat a les 15:31h
La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha explicat que la seva formació i Junts exploren "tots els escenaris amb màxima generositat i altura de mires" després de les eleccions espanyoles del 23 de juliol, i ha descartat una repetició electoral. 

Així s'ha expressat en una entrevista al canal 3/24 aquest dissabte, en la qual, preguntada per si un pacte amb Junts per a la investidura del president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE a la Presidència, Pedro Sánchez, podria suposar un eventual retorn de Junts al Govern, ha respost que "la voluntat d'ERC és arribar a un enteniment" i que "tots els escenaris estan oberts". Aquestes declaracions arriben l'endemà que els republicans hagin anunciat que preveuen consultar a les seves bases un eventual acord per investir el socialista. 

Sans també ha subratllat que en les converses que ja s'estan duent a terme "cal que hi hagi concessions per totes les bandes", i que aquestes han de basar-se en la confiança i la discreció. "La unitat estratègica s'ha de construir fora dels focus mediàtics i analitzant el marge de maniobra", ha reblat, alhora que ha insistit que seria complicat explicar a la ciutadania una repetició electoral per no haver trobat, ha dit, aquest punt de trobada.

Per la seva banda, la diputada electa al Congrés dels Diputats per ERC, Teresa Jordà ha volgut matisar Sans i ha assegurat que encara no s'ha arribat a la "tessitura" de si Junts ha de tornar al Govern en cas que s'arribi a un acord per investir Sánchez. En canvi, ha deixat la porta oberta al fet que Junts pugui participar en les reunions de la taula de diàleg, que fins ara han estat d'executiu a executiu: "En aquests moments, la Generalitat és d'un sol color polític, però això no serà cap problema en absolut, hi ha dos partits que estan negociant i que són claus per a la governabilitat de l'Estat. Trobarem la fórmula segur".

Sobre el fet que el vot estranger li hagi permès al PP sumar un escó en detriment del PSOE, fet que provoca que els de Laura Borràs i Jordi Turull hagin de donar almenys dos vots a favor per investir Sánchez, Jordà ha apuntat que, tot i que "no és el mateix una abstenció que un sí", s'està en el mateix escenari, ja que "s'ha de decidir si es dona l'aval i no" i si els socialistes "volen governar el seu país, hauran de respectar Catalunya", ha conclòs.
 

Jordà adverteix: "No bloquejarem el govern espanyol"

A més a més, Jordà ha volgut remarcar que "tots els vots de l'independentisme són imprescindibles" i que això els obliga a "sumar esforços" davant d'una "oportunitat d'or". A banda d'això, ella sí que ha advertit que, si no hi ha acord, hi pot haver noves eleccions, i ha avisat que no aconseguiran "bloquejar" el govern espanyol, ja que, si cal, o PP o PSOE s'abstindran perquè governi l'altre. La diputada electa també ha confirmat converses amb Junts, en concret entre Jordi Turull i la secretària general dels republicans, Marta Rovira. De fet, ha explicat que han parlat aquest mateix divendres.

Jordà ha precisat que, amb el PSOE, fins ara hi ha hagut trucades per parlar sobre la constitució de la Mesa de la cambra baixa espanyola, prevista per al 17 d'agost. En aquest sentit, ha valorat com a "vital i important" que els socialistes hagin plantejat que ERC i Junts puguin tenir grup propi.