Puigdemont adverteix que el «xantatge» a Junts no facilitarà la investidura de Sánchez

L'expresident i eurodiputat demana "discreció i prudència" en les negociacions amb el PSOE i no tenir por a perdre la clau, en referència a una repetició electoral

Puigdemont i Sánchez, en una reunió a la Generalitat el 2016
Puigdemont i Sánchez, en una reunió a la Generalitat el 2016 | Nació
29 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:33h
"Qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç". Així de clar s'ha manifestat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont davant el nou escenari que ha deixat el vot exterior al Congrés dels Diputats. Ara, Pedro Sánchez ja no necessita només l'abstenció de Junts sinó, com a mínim, un vot favorable.

Davant això, l'actual eurodiputat independentista creu que si el seu partit no fa president el candidat del PSOE, els socialistes poden donar la Moncloa a Alberto Núñez Feijóo o algun altre candidat que proposi el PP. "No ha passat prou temps per saber què acabaran fent els dos grans partits espanyols", ha dit. Els socialistes ja es van abstenir el 2016, fet que va fer president Mariano Rajoy per evitar una repetició electoral.
 
Puigdemont també ha relatat les dificultats dels últims sis anys a l'exili, amb campanyes en contra orquestrades des de Madrid que creu que hauria evitat si hagués renunciat a "fer política". Amb tot això, el màxim dirigent del Consell de la República es mostra poc preocupat per qui l'adverteix que si Junts no fa president a Sánchez "li caurà el món a sobre i vagarà com una ànima en pena".

L'expresident de la Generalitat creu que ara es tracta de fer política "de debò", aprofitant que l'independentisme té la clau, i negociar els termes en què s'ha d'acordar la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. Ara bé, Puigdemont també demana "discreció i prudència" i no tenir por a perdre la clau de la investidura, en referència altre cop a un escenari de repetició dels comicis.