«Tossudament alçats»: recordar Puig Antich des de la quarta galeria

La presó Model acollirà sis dies d'activitats en record del militant executat pel franquisme i la vigència del seu compromís

Les germanes de Puig Antich, amb Jaume Roures, Xavier Arbós, Anna Sallés i altres ponents de la setmana d'activitats, a la quarta galeria de la Model.
Les germanes de Puig Antich, amb Jaume Roures, Xavier Arbós, Anna Sallés i altres ponents de la setmana d'activitats, a la quarta galeria de la Model.
21 de febrer del 2024
Actualitzat el 04 de març a les 18:50h
El proper 2 de març es compliran 50 anys de l'execució de Salvador Puig Antich, combatent antifranquista i membre de l'organització llibertària MIL, acusat en un procés sense garanties i ple d'ombres, de la mort d'un policia en el moment de la seva detenció. Un seguit d'actes recordaran aquest aniversari i aquest dimecres s'ha presentat una setmana d'activitats sota el títol Puig Antich. El compromís vigent 1974-2024. Seran sis dies d'actes commemoratius que es faran a la presó Model, últim escenari de la seva vida i on va ser executat a garrot vil. Aquí podeu consultar tot el programa.

Jaume Roures, impulsor d'aquesta commemoració, ha explicat els actes previstos, pensats no tant com una simple evocació de fets passats sinó com una manera de posar al dia reflexions entorn situacions ben vivesi actuals. D'aquí el terme de "compromís vigent". Roures ha esmentat el drama de Gaza i la situació que viu en aquests moments Julian Assange, pendent d'una probable extradició del Regne Unit als EUA. 

Un aspecte que afegeix interès al programa és que totes les activitats es faran al lloc on van produir-se els fets. Del 2 al 7 de març, la Model acollirà unes propostes que volen transmetre la significació d'aquell episodi i la vigència de la lluita per les llibertats i els drets a partir de mirades des de la literatura, el món jurídic, la poesia, el cinema, la música o el teatre. El 6 de març, es farà una connexió amb l'activista afroamericà Keith LaMar, que fa 30 anys que espera al corredor de la mort d'una presó de l'estat d'Ohio. 

El periodista David Fernández farà de conductor de molts dels actes organitzats, que aplegaran personalitats com els escriptors Jordi Coca, David Castillo, cantants com Lluís Llach, historiadors com Anna Sallés, supervivents de la repressió com Carles Vallejo, cineastes com Belén Funes i Fernando López de Aranoa. En un dels actes hi intervindrà l'expresident de l'Uruguai Pepe Mújica des de Montevideo.   

Avui, a la Model hi eren, al costat de Jaume Roures, dues de les germanes de Salvador, Imma i Montse Puig Antich, David Fernández i Raquel Gil, regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona. Montse Puig Antich ha mostrat "l'agraïment" de la família per aquest record, ha elogiat el significat del "compromís vigent" per emmarcar els 50 anys pel que implica de la seva actualitat. Ha recordat unes conegudes paraules de Lluís Llach, "tossudament alçats", per explicar el sentiment que senten les germanes després de tants anys. 

Després de la roda de premsa, familiars de Puig Antich i organitzadors de la setmana d'homenatge han retornat als escenaris sòrdids d'aquell març de cel·les i botxins. Com la quarta galeria, el panòptic i l'antiga paqueteria, on unes flors i unes rajoles arrancades recorden el lloc on Puig Antich fou executat, amb uns versos que se li van atribuir: "M'assassinareu al matí.../d'amagat, però,/i temorosos,/perquè sabeu que el meu somni/no l'ofegareu!". 50 anys després, el somni és ben viu.  
 
Arxivat a