La presidenta del Parlament atura la votació dels pressupostos... que hauria salvat temporalment el Govern

El "sí" de Cristina Casol, ara al grup mixt, i l'absència d'un diputat de Vox hauria permès la tramitació dels comptes, però Junts nega cap maniobra

La presidenta del Parlament, Anna Erra, durant el ple del Parlament.
La presidenta del Parlament, Anna Erra, durant el ple del Parlament. | Hugo Fernández
Bernat Surroca / Oriol March / Carme Rocamora
13 de març del 2024
Actualitzat a les 14:46h
Les majories són ajustadíssimes i qualsevol sorpresa podria fer decantar una votació. El debat sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos que se celebra aquest dimecres ha acabat abans de les dues, i hi havia temps per votar-les d'acord amb el calendari, però la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha decidit suspendre la votació sense donar cap explicació. "La presidenta ordena els debats", ha argumentat des de l'hemicicle, preguntada per aquesta qüestió. Si la votació s'hagués fet en aquell precís moment, els pressupostos haurien superat el debat a la totalitat i haurien continuat el seu tràmit. Per què? Els vots d'ERC i PSC a favor dels comptes sumen 66 diputats, als quals cal sumar el de Cristina Casol, diputada no adscrita i ex de Junts que ha anunciat que permetria la tramitació pressupostària. Per tant, el "sí" als comptes hauria tingut el suport 67 diputats
 
I quant suma l'oposició als comptes? En total, també 67, perquè el vot de Casol no computa amb el bloc de Junts -vota que sí- i a l'hemicicle, aquest matí, no hi eren tots els diputats. Faltava Sergio Macián, de Vox, que si bé ha assistit a primera hora, s'ha absentat per participar en una conferència i ha anunciat que tornaria a la tarda per votar. El seu no vot a les dues, hauria provocat un empat tècnic, i en aquest cas, les esmenes a la totalitat haurien decaigut i els pressupostos s'haurien pogut tramitar. La decisió d'Erra d'ajornar la votació fins a primera hora de la tarda dona unes hores més per negociar, però no hi haurà cap canvi en els vots, i sí que permetrà que el diputat Macián sigui al ple i pugui votar en contra dels comptes. Llavors, decauran definitivament.

Per què la presidenta del Parlament ha decidit situar la votació a la tarda? Ha estat un moviment que ha pres unilateralment sense comunicar-ho a la resta de membres de la mesa de la cambra, segons fonts parlamentàries consultades per Nació. De fet, 10 minuts abans d'acabar la sessió del ple del matí, tots els membres de la mesa havien consensuat que la votació es faria en aquell moment.

Però a última hora ha entrat una petició de Junts demanant que la votació sigui a la tarda. Fonts del partit asseguren que ho han reclamat perquè és una "votació prou important" com per "mantenir el calendari" i ho desvinculen a l'aritmètica que hauria salvat el tràmit parlamentari. També ho remarquen així des de l'entorn de la presidenta. "Ha suspès la sessió perquè les votacions estaven previstes a la tarda. Avançar-ho tant de temps en una votació important i ajustada com aquesta podria haver generat controvèrsia", remarquen.

En qualsevol cas, diverses fonts de la cambra remarquen que l'argumentació que ha donat Erra durant el ple ha estat, si més no, "inusual". Quan ha anunciat que la votació es faria a la tarda, múltiples dirigents d'ERC han expressat disconformitat. Però la presidenta s'ha negat a dir el motiu pel qual s'ha pres la decisió. Segons aquestes veus, l'habitual hauria estat que la presidenta hagués explicat que Junts havia sol·licitat que la votació es fes a la tarda. Però això no ha passat. Fonts d'ERC treuen pes a aquest moviment perquè ja donen per fet que, com a molt haurien guanyat uns dies fins a noves votacions. Un temps que, d'acord amb les sensacions dels republicans, no hauria servit per desenrocar unes posicions encalladíssimes que han impedit arribar a un acord pressupostari tant amb Junts com amb els comuns.