Aragonès passa a l’atac contra Illa: «Catalunya no necessita un delegat de la Moncloa»

Els republicans exhibeixen múscul en un acte d'autoafirmació amb mig miler de persones; el president és rebut amb una gran ovació i demana el vot per ERC davant la "irresponsabilitat" de Junts i els comuns per fer caure els pressupostos

Pere Aragonès, aquest dissabte en un acte d'ERC
Pere Aragonès, aquest dissabte en un acte d'ERC | Marc Puig / ERC
16 de març del 2024
Actualitzat a les 17:03h

ERC ha transformat la ràbia per no haver pogut tirar endavant els últims pressupostos de la legislatura en ganes i entusiasme de cara a la nova cita a les urnes, el 12 de maig. Així s'ha viscut en l'acte que els republicans han celebrat a la UPC de Barcelona aquest dissabte al migdia. Ha sigut una trobada dirigida a les bases, per fer una demostració de força i en definitiva, transmetre que el partit està a punt per a l'avançament electoral. S'hi han deixat veure la majoria dels consellers de la Generalitat, i el president, Pere Aragonès, ha estat rebut per una enorme ovació i amb crits de "president". Els aplaudiments han estat persistents durant tot l'acte i els somriures eren el que més es veia entre les fileres de gent. Hi han assistit mig miler de persones, i un centenar s'ha quedat fora per falta d'espai. 

Abrigat per les bases, el cap de l'executiu ha apuntat contra tots. Contra Junts, contra els comuns i especialment contra el PSC de Salvador Illa, el favorit a les enquestes. "El 12-M s'ha d'escollir entre un president de Catalunya o un delegat de la Moncloa", ha etzibat el president. Ha assegurat que Illa no remarà, com ha fet ell, a favor del traspàs de Rodalies, i que tampoc defensarà la llengua catalana. Aquesta última, una declaració que els republicans fan mentre el PSC dibuixa aquest cap de setmana en el seu congrés les línies estratègiques del futur del partit i proclama Illa candidat. Una de les línies que els socialistes aprovaran és en matèria de llengua, defensant el trilingüisme i sense cap referència a la immersió.

L'acte dels republicans ha estat d'autoafirmació. Els dirigents polítics que han desfilat -Laura Vilagrà, Marta Vilalta, Marta Rovira, Ruben Wagensberg, Teresa Jordà i Oriol Junqueras- han transmès a les bases "l'orgull" que suposa ser del partit, i els han assegurat que són imprescindibles per guanyar en la primavera electoral. Aragonès, a més, s'ha encarregat dels agraïments cap als membres del seu Govern que l'han acompanyat durant els gairebé tres anys d'executiu. Ha recordat que van iniciar la feina després d'una pandèmia que havia deixat "ferits" els serveis públics, i que avui a Catalunya hi ha més "sanitaris, professors i mossos d'Esquadra que en tota la història". 

"Uns retallaven, i nosaltres som el govern de la gratuïtat de les escoles bressol, del traspàs de Rodalies, de l'energètica pública, del català a l'audiovisual, de la Catalunya sencera. El Govern republicà, el millor des de Francesc Macià i Lluís Companys", ha reivindicat Aragonès davant els partits que han governat la majoria del temps, ha dit, en referència a la sociovergència. També ha fet servir els pressupostos que s'han tombat per fer valdre l'aposta d'ERC, i ha demanat a tots aquells sectors que esperaven els recursos dels comptes, que votin a ERC. "Que ens donin més força", ha anat repetint. 

Però els dards també han anat cap als comuns, el partit que finalment no ha permès l'aprovació dels pressupostos per l'escull del Hard Rock. A ells, com ja va fer el dia que es van tombar els comptes, els ha titllat d'irresponsables per haver deixat la ciutadania sense recursos. Ha inclòs en les crítiques als exsocis: "Demanem a la ciutadania que confiï en els que hi som sempre, amb els que davant de les oportunitats, les aprofitem al servei de Catalunya. Junts i els comuns han demostrat que les condicions de vida de la ciutadania no els importen". 

Mentre que Aragonès ha reivindicat l'obra de Govern i el seu projecte, Junqueras s'ha encarregat del missatge motivacional a les bases. "Sou imprescindibles en la tasca d'alliberament nacional", ha proclamat. Ha assegurat que el país "necessita" els militants republicans i que en aquestes eleccions que venen el partit s'ho juga gairebé tot. "Ens estimem la gent amb bogeria, sense límits, de manera absoluta. I voldríem donar-li tot el que necessiten i mereixen", ha afegit. També ha demanat que se sentin "dignes" de l'herència dels republicans que els van precedir i ha defensat que la llista que configuri el partit per les catalanes s'ha d'assemblar al país i ser àmplia. "El repte és immens", ha tancat.