Sánchez encarrega a Illa culminar l'agenda del «retrobament» el 12-M

El president del govern espanyol demana obrir un "nou temps" per superar el procés i proposa "reforçar l'autogovern" per "millorar els serveis públics"

Pedro Sánchez i Salvador Illa, l'últim dia del congrés del PSC
Pedro Sánchez i Salvador Illa, l'últim dia del congrés del PSC | Hugo Fernández
Oriol March / Bernat Surroca
17 de març del 2024
Actualitzat a les 15:18h
El PSC té la maquinària a punt per afrontar les eleccions catalanes del maig. El partit està ordenat -el congrés d'aquest cap de setmana ha estat plàcid- i hi ha unanimitat al voltant deSalvador Illa com el millor candidat per intentar guanyar la Generalitat. Entre les files socialistes hi ha optimisme moderat, consideren que els deu anys de procés han evidenciat el fracàs del projecte independentista i veuen el 12-M com l'oportunitat de, no només guanyar, sinó poder travar els pactes necessaris per governar Catalunya. No veten a ningú. La Moncloa mirarà amb atenció els resultats, perquè l'estratègia del "retrobament" liderada per Pedro Sánchez se la juga a les urnes. Una victòria clara d'Illa suposaria la consolidació de la via del diàleg i desactivaria el procés.

Sánchez ha estat el gran protagonista del tancament del congrés del PSC. El president del govern espanyol té bona rebuda a Catalunya i els socialistes l'explotaran durant la campanya electoral, juntament amb Zapatero -també protagonista al congrés- i el mateix candidat. En la cloenda del congrés socialista, Sánchez ha refermat el lideratge d'Illa i ha tret pit de l'estratègia duta a terme des de la Moncloa, amb la taula de diàleg, els indults, la reforma del codi penal i ara, aquesta setmana, l'aprovació de l'amnistia. No estava en el guió de Sánchez un avançament electoral a Catalunya, malgrat que Illa el va avisar quan va veure que el "no" dels comuns era ferm i que la possibilitat d'unes eleccions anticipades guanyava pes. Tant el PSOE com el PSC veuen el 12-M com la possibilitat de culminar el "retrobament" engegat el 2020.

Sánchez ha destacat les mesures adoptades per calmar la crisi territorial. "Els indults i l'amnistia són instruments que tenen per objectiu la normalització política i la convivència", ha afirmat. Les sigles del PSC, ha dit, representaran això aquest 12-M: convivència i retrobament. "Quan hi ha convivència, guanya l'estabilitat, els drets i els ciutadans", ha dit, i ha garantit el seu compromís de "continuar avançant" en drets, llibertats, convivència i cohesió social i territorial. "El mètode és el diàleg i el marc és la constitució", ha reblat. El president espanyol ha criticat que la dreta -i els independentistes- vulguin "dividir" i ha insistit que la solució passa per la ruptura o la divisió, si no per la unió i la convivència.

Reforçar l'autogovern per enfortir els serveis públics

A les eleccions, la disjuntiva és "avançar o resignar-se al declivi" dels últims anys de procés. "La lliçó és que Catalunya mai avançarà ni sola ni dividida, avançarà unida i això és el que proposa Illa", ha reblat. Entre qui proposa "ruptura" i qui proposa "recentralització", Sánchez ha situat el PSC al centre com a "protagonista" i ha defensat la necessitat de reforçar l'autogovern català. "El que uneix els catalans és el sentiment de respecte, admiració i conservació de l'autogovern, i això és el que vol el socialisme: reforçar l'autogovern", ha afirmat. Aquest autogovern ha de servir, ha dit, per millorar els serveis públics, en la línia del que va proposar Illa dissabte, un cop ratificat com a candidat a la presidència de la Generalitat i com a primer secretari. 

Sánchez ha constatat que, des que Aragonès va convocar eleccions, l'únic que uneix "els que volen tornar al 2017" és que volen evitar un govern d'Illa. "Que no es preocupin, perquè seran tots els catalans, de totes les sensibilitats polítiques, els que et portaran a la presidència," ha dit a Illa. El PSC farà una campanya per apel·lar als catalans independentistes i unionistes, de dretes i esquerres, amb la prioritat de recuperar l'excel·lència dels serveis públics i fer "política de les coses". "Tenim un projecte clar per a Catalunya i Espanya; hem construït cohesió i convivència", ha destacat. El president del govern espanyol, que ha aplaudit la manera de fer oposició "útil" del PSC. "Ara toca fer-ho des del govern", ha reblat.

Patriotisme no és estafar hisenda

El president espanyol no s'ha estalviat retrets cap a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i ha furgat en el cas de corrupció que afecta el seu entorn. Ha criticat el "patriotisme" de la dreta i l'extrema dreta i ha defensat la necessitat d'un estat del benestar fort. "Menys lliçons de patriotisme i més pagar els impostos", ha defensat. Així, també ha retret al PP que no tingui propostes per a Catalunya i l'únic que posi sobre la taula siguin il·legalitzacions de partits o un 155 permanent. "Només volen destruir i polaritzar", ha dit.