Aragonès accelera el finançament singular amb la mirada posada en el 12-M

La proposta, que inclou la possibilitat que la Generalitat recapti tots els impostos, compta amb el rebuig inicial del PSOE i a Palau la defensen com una via per diferenciar-se dels socialistes en campanya

Pere Aragonès i Natàlia Mas en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Natàlia Mas en una imatge d'arxiu. | Europa Press
19 de març del 2024
Actualitzat a les 7:28h
El 23 de novembre el president Pere Aragonès encarregava a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, una proposta de "finançament singular" per Catalunya. El calendari de Palau estava definit: aprovar els pressupostos a començaments de febrer i, a finals, presentar el projecte per combatre el dèficit fiscal als catalans. També a la Moncloa. Aquesta carpeta havia de ser el cavall de batalla del final de la legislatura, però el rebuig als pressupostos i l'avançament electoral ha alterat els plans.

Malgrat això, l'equip d'Aragonès aprofitarà tota la feina feta per capitalitzar-la en la precampanya i campanya, perquè "no quedi en res" i serveixi per demostrar que hi ha "projecte" per continuar governant, apunten des de Palau. Aquest dimarts al migdia el Govern presentarà la proposta en una compareixença de Mas i la portaveu, Patrícia Plaja. Dimecres serà Aragonès qui la defensarà durant un esmorzar informatiu a Madrid. En essència, el projecte inclou la gestió de tots els impostos per part de la Generalitat.

Es tracta d'un model el més similar possible al concert basc i navarrès. Aquesta especificitat, però, està blindada per la Constitució i cap govern espanyol -ja sigui del PSOE o del PP- s'hi acostarà. La intenció, en tot cas, és que el tracte sigui bilateral amb l'Estat, sense deixar de contribuir a les finances de l'administració central, però reduint significativament el dèficit fiscal, que supera àmpliament els 20.000 milions d'euros anuals segons els últims càlculs publicats per la Generalitat.

La trajectòria de la proposta a Madrid es preveu, a hores d'ara, amb una curta vida perquè el context d'avançament electoral ha congelat bona part de la legislatura espanyola, que continua depenent de l'independentisme per governar. La decisió del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, de renunciar a pressupostos estatals per enguany ho evidencia, i difícilment la Moncloa concedirà peticions a la Generalitat durant aquests mesos en què els socialistes volen beneficiar al màxim Salvador Illa perquè arribi al capdavant de la Generalitat. Només sí Illa és president, Sánchez podrà reivindicar en majúscules que els indults, la reforma del codi penal i l'amnistia han servit per passar pàgina del procés.
 

Projecte pel futur

Però malgrat que la proposta tingui poc camí a Madrid en el context actual, a ERC li servirà per marcar perfil i diferenciar-se del PSC i Junts. Per demostrar que hi ha un projecte definit i elaborat per múltiples experts, i que Aragonès es compromet a batallar amb la Moncloa si torna a ser president de la Generalitat. En el marc de la presentació de la proposta els dards des del Govern aniran contra socialistes i juntaires per no haver aconseguit un finançament propi per Catalunya malgrat haver tingut la presidència de la Generalitat durant molt més temps que ERC, asseguren fonts governamentals.

El model de finançament està caducat des del 2014, que és quan va acabar la vigència -teòrica- del que es va pactar el 2009, amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa i el tripartit a Catalunya. L'última vegada que un president va plantejar un model diferent del de la resta va ser Artur Mas amb el pacte fiscal. Es va aconseguir un consens ampli al Parlament -fins i tot el PSC hi estava a favor, tot i que es va desmarcar de la Hisenda pròpia-, però la negociació amb Mariano Rajoy va acabar embarrancant. Just després va arrencar el procés.
 

Les propostes del PSC i Junts

La proposta del Govern va més enllà del que defensa el guanyador de les enquestes, Salvasdor Illa, que -igual que Sánchez- no se sent còmode parlant d'un model "singular" per Catalunya i aposta per no privilegiar la Generalitat, al contrari del que demanen els representants del món econòmic del país. Els socialistes a Catalunya han aprovat la seva proposta de finançament precisament aquest cap de setmana durant el seu congrés. S'obre a treballar per a un nou model de finançament "més just" però que defugi de "qualsevol mena de privilegi" i sigui "solidari" amb la resta de l'Estat. 

També Junts va darrere d'aquesta qüestió. Va acordar parlar-ne en el mecanisme de diàleg amb el PSOE i segons el partit, les converses han avançat. De fet, alts dirigents del partit creuen que si Aragonès accelera en aquesta carpeta, és perquè sap que s'estan registrant avenços. De moment, juntaires i socialistes han creat un equip de treball per parlar sobre aquesta qüestió. La recepta dels de Puigdemont passa per una modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) per incorporar l'excepció de la singularitat de Catalunya per facilitar la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen. Ara, però, Aragonès prem l'accelerador i aprofitarà tota la centralitat que té a la presidència per exhibir model.