El govern deixa «sense efecte» el concurs públic i nomena Maria Farriol nova directora del Teatre-Auditori

Un càrrec que assumirà de forma transitòria fins que la plaça, sense un calendari concret, torni a ser convocada en un nou procés selectiu

Imatge de Maria Farriol, al Teatre-Auditori
Imatge de Maria Farriol, al Teatre-Auditori | Cedida
28 de setembre del 2023
Actualitzat a les 18:13h
Maria Farriol ja és la nova directora de l'Organisme Autònom Municipal Centre Cultural Sant Cugat (OACCSC) i s'encarregarà de la direcció del Teatre-Auditori i del Servei de Biblioteques; confirmant-se així la primícia avançada per CugatMèdia. Farriol substitueix la codirecció interina de l'actual programador artístic, Gerald Fannon, i la gerent, Maria Àngels Granados, que van assumir el control de l'ens arran de la polèmica dimissió de Pep Tugues.

Un nomenament, val a dir, que assumirà de forma transitòria a l'espera de la convocatòria d'un nou concurs -sense data ni calendari- per proveir la plaça. Per contextualitzar, cal recordar que el concurs públic engegat per cobrir aquesta plaça va quedar aturat sense cap mena d'explicació al febrer del 2022; tot acabada de superar la primera fase de les bases de convocatòria amb l'admissió de tres úniques candidatures de la vintena presentades. Unes persones que des d'aleshores no van rebre cap tipus de nova comunicació per part de l'OACCSC que gestiona l'equipament.

Davant d'aquesta situació que s'ha allargat un any i mig, ara l'Ajuntament ha decidit deixar-lo "sense efecte" i nomenar directament a Farriol com a càrrec de confiança. Una de les candidates al concurs que va quedar exclosa per no poder acreditar el plec de tenir una "experiència directiva en l'àmbit de la gestió pública cultural de 4 anys i amb persones a càrrec". Aquest fet va provocar l'enuig de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya que van denunciar una "mala praxis" per part del nou govern recriminant la "falta de transparència i un nomenament a dit".

No obstant això, des del govern, justifiquen que aquest nomenament temporal referma l'aposta de l'executiu d'"aprofitar el talent i l’experiència del personal municipal per assumir funcions directives". Així doncs, destaquen que Farriol, "de reconeguda trajectòria professional dins de les arts escènicomusicals", ja fa 15 anys que treballa en l'àmbit de Cultura de l'administració local i actualment formava part del departament de programació del Teatre-Auditori.
 

Maria Farriol, enmig de la imatge amb l'alcalde Vallès Foto: Aj. de Sant Cugat


En qualsevol cas, des de l'Ajuntament insisteixen que aquest canvi també respon a la voluntat de donar un "nou impuls" al Teatre-Auditori i cercar més públics a partir del Pla d'Acció que Farriol ha presentat de cara als propers anys. Durant aquest temps, també es reflexionarà sobre el model de gestió del Teatre-Auditori i del Servei de Biblioteques per tal de trobar el que sigui més apropiat per ambdós serveis abans de convocar el nou procés selectiu.
 

El repte de La Unió


D'altra banda, una de les primeres tasques de la nova direcció de l’OAMCCSC serà trobar un bon encaix a la ciutat del nou Teatre La Unió, en coordinació amb el Teatre-Auditori, així com un model de gestió per potenciar aquest espai escènicomusical.

Entre els projectes culturals de la ciutat, l’Ajuntament també s’ha fixat com a objectiu fer possible la construcció d’una nova biblioteca central, amb una organització i un servei "molt més efectius i a l’altura d’una ciutat que en el futur arribarà als 100.000 habitants".