Les claus de l'últim Observatori Sociològic: el primer del nou govern de Junts-ERC

Els santcugatencs augmenten lleugerament la puntuació de l'estat de la ciutat i disparen la nota d'alcaldia

Gent passejant per Sant Cugat
Gent passejant per Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
08 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:55h
La 47a onada de l’Observatori Sociològic de Sant Cugat, encarregada per l’Ajuntament a l’Institut Opinòmetre, es va realitzar al llarg del passat mes de juliol; és a dir, entre 15 i 30 dies després de la configuració del nou govern de coalició de Junts i ERC. Per tant, malgrat ser un treball de camp massa recent per extreure unes conclusions significatives respecte al canvi d'executiu, sí que permet llegir certs inicis de tendències. 

La més evident és la de la nota de l'alcaldia que torna a deixar enrere les paulatines notes negatives que recollia la batllessa del tripartit Mireia Ingla (ERC) que fregava el 5 i ara, amb Josep Maria Vallès (Junts) al capdavant, es torna a situar una mitjana al voltant del 6,5 com la resta de l'històric d'alcaldes convergents. Tot i això, a banda d'aquesta nota més personalista, cal assenyalar que la puntuació de la valoració del govern es manté força igual i tan sols s'incrementa tres dècimes, passant ara del 5,2 al 5,5.

Una radiografia que manté la mateixa tendència a la majoria de l'informe: millora, però poc. Per exemple, la nota de l'Estat General de la Ciutat ha augmentat lleugerament del 6,6 al 6,7. També destaquen poques variacions en els números de seguretat (6,6) i en la d'accés d'habitatge que continua suspenent amb un 3,8. Tanmateix, les valoracions del servei d'escombraries (6,4), la de manteniment urbà (6,2) i del trànsit (4,7) es mantenen estancades.

En aquesta línia, el 19% dels santcugatencs consideren que el principal problema del seu barri és la neteja dels carrers; seguit d'un 14,8% que posa la lupa sobre el manteniment de l'asfalt i les voreres; i d'un 10,6% que apunta a la manca de seguretat. Ara bé, en clau general, el rànquing dels principals neguits són la mobilitat (28,6%), l'accés a l'habitatge (20,6%) i la manca de manteniment urbà (16,7%). Tot i això, la ciutadania continua estant molt satisfeta de viure a Sant Cugat valorant-se amb una mitjana de 8,13 sobre 10.

Finalment, sobre les actuacions positives que ha dut a terme el nou executiu fins ara destaca la gestió dels carrils bici -tot i que també obre la llista dels aspectes negatius deixant entreveure la polarització del veïnat sobre aquest aspecte- i els treballs en les zones verdes i parcs del municipi. Per contra, la ciutadania considera que l'Ajuntament hauria de dedicar més esforços a l'hora de resoldre els problemes derivats pel trànsit, l'emergència habitacional i la neteja de la ciutat.