El pressupost que «ningú volia»: contenció, retallades i inversions discretes pel 2024

Junts i ERC presenten les primeres ordenances del mandat amb l'objectiu prioritari d'escapar del pla de sanejament pel dèficit milionari del consistori

Imatge d'arxiu del tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas
Imatge d'arxiu del tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas | Aj. de Sant Cugat
20 de novembre del 2023
Actualitzat el 21 de novembre a les 10:35h
El nou govern de Sant Cugat (Junts-ERC) portarà a ple aquesta tarda el seu primer pressupost per tenir-lo aprovat definitivament en temps i forma abans de l'1 de gener. Unes ordenances "dures i restrictives" que prioritzaran treure l'Ajuntament del pla de sanejament -que limita i posa en perill els principals projectes de la ciutat- en menys d'un any. 

Per aquest motiu i amb la voluntat de corregir urgentment el "desequilibri estructural" i el dèficit milionari (entre 17 i 25 milions d'euros) de l'administració, l'executiu presenta uns números per estrènyer-se els cinturons i assolir una liquidació amb superàvit a finals del 2024. Així, el pressupost decau dels 151 milions del pressupost prorrogat i "infradotat" del 2022 als 144 milions (-5%) per a aquest 2024. Una fotografia, però, que sumant totes les injeccions pressupostàries fetes durant el 2023 que alçaven els números fins als 200 milions, implicaria una retallada comparativa del 27%.

Tot plegat, val a dir, en un context de "contenció fiscal" per la decisió de congelació de taxes i impostos a favor dels veïns, que, d'altra banda, es veu agreujada per la revalorització de nòmines, una creixent inflació i augment de les despeses. "No es tracta d'un problema puntual sinó estructural, que exigirà anys per revertir-lo", ha confessat el tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas, confiant que les decisions preses tinguin l'impacte "més innocu possible" a la ciutadania.

"Estem redimensionant tota l'organització de la casa i culminant una redefinició estratègica per sortir d'aquesta situació al més aviat possible", ha afegit el juntaire amb la voluntat de "fer més amb molt menys" de la mà de totes les parts afectades. Això sí, un pla secundat amb una "previsió realista" dels ingressos que reculli uns càlculs adequats de les plusvàlues (-35%), la incorporació de la sentència de l'IBI als aparcaments de major valor cadastral i la davallada temporal de les subvencions supramunicipals. 

A banda, també s'obre la porta a la venda de patrimoni municipal de l'Ajuntament, sobretot pel que fa a actius immobiliaris o parcel·les petites que difícilment podran tenir un ús públic.
 

Blindar els drets socials

No obstant això, i percebent l'augment progressiu de la ciutadania amb risc de vulnerabilitat amb més de 14.000 persones ateses l'any passat (+10% de la població), l'executiu santcugatenc manté el seu compromís de blindar totes les partides destinades a Drets Socials, Habitatge, Educació, Ocupació i les subvencions al teixit associatiu

Per contra, però, s'haurà de retallar "quirúrgicament" la resta; sobretot en la carpeta d'inversions, Cultura i activitats organitzades per l'Ajuntament com ara el programa de Nadal o de Festa Major. "No són els pressupostos que voldríem, però estem en una conjuntura molt complicada i complexa econòmicament. Una situació que no desitjariem tenir ni haver de gestionar, però tenim confiança que Sant Cugat té la capacitat de regenerar-se", ha brandat el tinent d'alcalde republicà de Drets Socials, Bernat Picornell.

Pel que fa a les inversions, aquestes tan sols es preveuen en només 3 milions d'euros (-80%) durant tot l'exercici com a conseqüència de la impossibilitat de finançar-les mitjançant operacions d'endeutament que, segons Brugarolas, cal aprovar-les amb "extrema cautela". Per això, totes aquelles obres que ja estan en marxa es farà "tot el possible" per evitar aturar-les, però moltes d'altres que estaven previstes de començar l'any vinent, segurament passaran al 2025. 

"Entomem el repte amb il·lusió perquè sabem que deixarem l'Ajuntament molt més solvent i preparat per afrontar futurs sotracs", ha conclòs Brugarolas. Emprant la majoria absoluta, un cop aprovat el pressupost pel ple, s'encetarà el període d'exposició pública per a presentar al·legacions que el govern confia acabar de rematar des del diàleg amb la resta de formacions polítiques del plenari.