Junts reclama frenar els fluxos migratoris per garantir la «integració»

En la mateixa línia, insten al govern espanyol que oficialitzi el traspàs integral de competències d'immigració a la Generalitat

Junts considera que l'arribada massiva d'immigrants pot esdevenir un problema
Junts considera que l'arribada massiva d'immigrants pot esdevenir un problema | Sergi Cámara
07 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:11h
Pocs dies després de saltar la polèmica arran d'un presumpte ús "tendenciós i partidista" de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat per part de Junts amb la inclusió de noves preguntes on es podria intuir certa vinculació de la immigració amb la delinqüència, ara el principal partit del govern ha anunciat la presentació d'una moció pel proper ple ordinari de febrer amb la voluntat de "garantir la integració de les persones migrades en base al principi dels drets i deures".

Amb una iniciativa que no comptarà amb el suport dels seus socis d'executiu republicans, els juntaires posen l'alarma davant la situació immigratòria a Catalunya. Així, insten a que es regulin els fluxos migratoris amb plenes competències des de la Generalitat per garantir la integració dels nouvinguts; destacant, entre d'altres, l'aprenentatge i el coneixement del català.

En aquesta línia, també denuncien el "sobreesforç econòmic i humà" atribuït a les administracions públiques catalanes per fer front a aquest "repte demogràfic" amb una taxa d'immigració total d'un 16,2% -la més alta de l'Estat espanyol-. Cal matisar que en el cas particular de Sant Cugat, aquest percentatge decau fins al 13,2% (12.600 veïns). 

En qualsevol cas, els juntaires verbalitzen que mantenir l'"arribada massiva" d'immigrants dels darrers anys -tot comparant-ho amb altres indrets d'Espanya i d'Europa- pot esdevenir un "problema" complicant la seva integració i tensionant la prestació dels serveis en els equipaments socials, sanitaris i educatius del país i els municipis que els acullen.

Finalment, el text també reivindica el clam de fer efectiu el traspàs integral de les competències d'immigració a la Generalitat de Catalunya.

Moció Immigració de Junts by Sergi Baixas on Scribd