Clam de les escoles públiques de Sant Cugat per protegir els alumnes del sol

Exposen que l'actual manca d'ombres als centres educatius provoca marejos, insolacions, cops de calor, desmais, problemes oculars i cremades entre els infants

Alumnes buscant l'ombra al pati de l'escola del Joan Maragall
Alumnes buscant l'ombra al pati de l'escola del Joan Maragall | Cedida
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:41h
"Parcs públics molt cuidats, patis escolars deixats". Sota aquesta premissa, les AFES, les direccions de les 12 escoles públiques de Sant Cugat, Paidos i Vostra Cuina s'han adherit a un informe per visibilitzar la problemàtica que suposa la manca d'ombres a l'interior dels recintes escolars que acullen més de 3.700 alumnes del municipi. 

En un comunicat al qual ha tingut accés NacióSantCugat, reclamen "solucions, agilitat i compromís" per part de l'Ajuntament i dels partits polítics per vetllar pel benestar i garantir la seguretat en aquests espais davant l'augment de les temperatures i dels episodis d'onades de calor, sobretot de cara als mesos d'estiu."Sovint ens hem trobat amb problemes burocràtics o inacció", lamenten en l'escrit.

Així doncs, han decidit fer un front comú per exigir que s'elabori un pla municipal, amb pressupost i calendari d'accions per resoldre aquesta mancança que acaba repercutint directament en la "salut pública". Un document on, remarquen, serà indispensable comptar amb la "col·laboració, criteri i expertesa" de les pròpies Afes. 

Entre d'altres, exposen que l'actual manca d'ombres a les escoles ha arribat a provocar marejos, insolacions, cops de calor, desmais per deshidratació, problemes oculars i cremades entre l'alumnat. A banda, també recorden que, mèdicament, és recomanable evitar la radiació solar entre les 12 h del migdia i les 16 h de la tarda, quan el sol pica més, que és justament quan els infants surten al pati.

Tanmateix, també han volgut denunciar que, en ocasions, les mateixes famílies s'han hagut de fer càrrec de la compra i instal·lació de tendals i altres materials per habilitar més espais d'ombra per als seus fills davant la desatenció per part del consistori.   

En l'informe, cada AFA recull, punt per punt, les principals mancances i propostes plantejades per a cadascuna de les escoles afectades: 
 

Informe “Ombres Per Les Escoles” by Sergi Baixas on Scribd